Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOR OKO VINA

Slovenci ljutiti na Europsku komisiju: Hrvatima ne damo teran

grožđe
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
22.12.2016.
u 21:56

Tolušić: Smatramo da hrvatski vinari imaju pravo na korištenje imena teran i poštovat ćemo odluku EK, kakva god ona bude

Europska komisija mogla bi sljedeće godine pronaći kompromisno rješenje u sporu Slovenije i Hrvatske oko zaštite imena vina teran, no ta je neslužbena informacija, koju je slovenska agencija STA doznala od izvora u Komisiji, izazvala oštre reakcije slovenskih političara koji su ustrajni u tome da ne dopuste da hrvatska vina nose oznaku teran.

– Bit ću vrlo razočaran dopusti li se Hrvatskoj izuzetak u korištenju zaštićenog naziva vina teran i upotrijebit ćemo sva pravna sredstva za zaštitu slovenskih proizvođača – rekao je slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, ne isključujući i mogućnost da Slovenija tuži Europsku komisiju Sudu EU u Luksemburgu u slučaju da kompromisno rješenje Komisije izađe ususret hrvatskim zahtjevima.

Problem oko terana je u tome što je Slovenija, prije ulaska Hrvatske u EU, zaštitila svoj teran oznakom porijekla i sada ne uvažava povijesnu i zemljopisnu činjenicu da se teran proizvodi i u hrvatskoj Istri.

Komisija je, prema neslužbenim informacijama, spremna “presjeći” taj spor tako što će donijeti kompromisno rješenje prema kojemu bi na bocama s hrvatskim teranom pisao i pojam teran i pojašnjenje “hrvatska Istra”, kako bi se znala razlika u odnosu na slovenski teran.

– Smatramo da hrvatski vinari imaju pravo na korištenje imena teran i mogu samo reći da ćemo poštivati odluku Europske komisije, kakva god ona bude – komentirao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najnovije reakcije iz Slovenije.

Po reakcijama hrvatskog i slovenskog ministra, čini se da je Hrvatska tu konstruktivniji igrač, dok Slovenija ne samo da ne pristaje na kompromis nego i iznosi prijetnje i prije no što je kompromisno rješenje predloženo.

– Reakcije koje čitamo u slovenskim medijima pokazuju da je jasno da Europska komisija traži kompromisno rješenje za teran, a da Slovenija niti to ne želi prihvatiti. Moj je dojam da se Komisija uvjerila da je teran stoljećima prisutan u Istri. Važno je da se zadrži ime teran u Istri, a hoće li kompromisno rješenje biti takvo da ima ovaj ili onaj prefiks, to je manje važno – kaže Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu iz redova IDS-a. 

>> Spor oko vina teran: Kompromis koji predlaže EK ne sviđa se Sloveniji

Komentara 9

Avatar Idler 3
Idler 3
19:11 22.12.2016.

Pa kaj nemre pisat Teran-Slovenija i Teran-Hrvatska? Jel to tolko velki problem il uopće ni u pitanju teran (neg refošk) sam kaj hoće zažmuklat propise i iskoristit ime ?!

DU
Deleted user
21:03 22.12.2016.

Koja pohlepna nacija, sve bi htjeli da je njihovo...

BF
bf2
19:53 22.12.2016.

Ne kupujmo slovensko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije