Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenija očekuje da će RH svoje obveze poštovati u praksi

– Pismo bivšeg ministra financija RH Ivana Šukera od listopada 2010. već sadržava posve jasnu obavezu RH za nastavak pregovora u okviru BiS-a po pitanju jamstava za devizne uloge nekadašnje SFRJ – piše u priopćenju slovenskog veleposlanstva
03. listopada 2012. u 10:13 6 komentara 1 prikaza
vesna pusić,karl erjavec (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Na najavu hrvatske strane da će Sloveniji proslijediti prijedlog na osnovi kojeg bi Hrvatska obnovila svoju spremnost za rješavanje pitanje Ljubljanske banke pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu reagiralo je slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Kako je priopćeno iz  veleposlanstva Republike Slovenije, Slovenija očekuje da će hrvatska svoje više puta dane obaveze poštovati i u praksi.

''Pismo bivšeg ministra financija Republike Hrvatske Ivana Šukera od listopada 2010. već sadržava posve jasnu obavezu Republike Hrvatske za nastavak pregovora u okviru BiS-a po pitanju jamstava za devizne uloge nekadašnje SFRJ. Republika Slovenija očekuje da će Republika Hrvatska svoje više puta dane obaveze poštovati i u praksi. U tom smislu Republika Slovenija ponovno naglašava da o istoj stvari nije moguće istovremeno pregovarati i tužiti se. Stoga očekuje rješenje problema hrvatskih državnih ovlasti dvjema komercijalnima bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke, za koje Slovenija smatra da su u suprotnosti s preuzetim međunarodnim obavezama Republike Hrvatske. Republika Slovenija ponavlja da ne želi samo pregovarati nego problem i riješiti. Zato očekuje da će financijski stručnjaci dr. France Arhar i Zdravko Rogić idućeg četvrtka raspravljati i o pitanju spornih ovlasti. Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj vjeruje da je dobrom voljom obiju strana moguće naći rješenje koje će biti u obostranu korist'', piše u priopćenju.

>> Pusić: Odbili su nas, ali, ako hoćete, idemo ponovno u Basel

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Oger:

  03.10.2012. u 10:19h babanko je napisao/la: Daj ne tupi. Problem je star koliko i Hrvatska. Vesna je dobila vruci krumpir i sad joj nitko ne da ni puhati na taj krumpir. Najprije provjeri sto je u tom smislu napravila Tudjmanova ... prikaži još!ova vlada, Sanaderova i Jacina. Jos uvijek ne znamo sto su oni potpisali.

 • Avatar softmoby
  softmoby:

  pa ako je točno ovo kaj tvrde slovenci...onda ne bi trebalo biti problema, preuzete i potpisane obveze treba poštovati, potpisivalo se koješta i kaj sad...nema nam druge ako želimo biti vjerodostojni, ponavljam ako je to istina, vjerojatno je...!??

 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  "Slovenija ponovno naglašava da o istoj stvari nije moguće istovremeno pregovarati i tužiti se." Ukinite vi prvo svoj Ustavni zakon da je pitanje Ljubljanske banke sukcesijsko pitanje! Ovdje nema spora, treba vratiti novce s kamatama i gotovo, a kad to ... prikaži još! naprave ostat će im manje od pola od te njihove jadne Slovenije koja svoj gospodarski rast temelji na pokradenom novcu hrvatskih štediša i sigurno odlaze u bankrot!