Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karl Erjavec:
Povratak na članak

'Hrvatska ne namjerava poštivati odluku, EK bi trebala reagirati'

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar nisu u utorak uspjeli približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora

Komentari 50

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:50 19.12.2017.

ako EK nije reagirala na pokušaj prevare i podmićivanje sudaca zašto bi reagirala sada osim ako u EK nije ista banda kao u sloveniji...

VL
AK
ante kolorante
19:46 19.12.2017.

argresivna slovenska diplomacije nastavlja sukob dok ne nađe pukotine.

VL
HI
Hik
18:32 19.12.2017.

Erjavec, nemojte proci kak srbeki.

VL
TO
tolitol
18:46 19.12.2017.

Retoriku Erjaveca treba sagledati u malo širem kontekstu. U Sloveniji se inače smatra da je jako naštetio čitavom arbitražnom procesu, i putem svojih nepromišljenih izjava i nezakonitim postupanjem dužnosnika slovenskog ministarstva vanjskih poslova koje se sigurno nije odvijalo bez njegova odobrenja i naloga. Arbitražna presuda je objektivno takva da je za slovensku stranu nezadovoljavajuća jer predstavlja ogroman odmak od onoga čemu su se Slovenci nadali, a to je bilo na tragu sporazuma Račan-Drnovšek i proširenja slovenskih teritorijalnih voda do međunarodnih putem tzv. junctiona. To se nije dogodilo, Hrvatska je zadržala suverenost i pomorsku granicu s Italijom. Slovenija dakle nema čime biti zadovoljna, osim razgraničenjem u Savudrijskoj vali, ali to ionako nije bio meritum stvari nego nastojanje da se Slovenija poveže s međunarodnim vodama i potvrdi kao pomorska država. Sada taj porez treba predstaviti kao ogromnu pobjedu, a to se najlakše očito čini stvaranjem tenzija. Najobičnije balkanska "lukavština" slovenskog političara. Ni manje ni više od toga.

VL
M3
Miške 3
21:29 19.12.2017.

Kako možemo glumiti "dobro susjedske i prijateljske " odnose sa takovima kao taj Herjavec pa onaj prije njega, koji stalno lažu, podmićuju suce Arbitražnog suda , varaju i muljaju. Treba im reći direktno kao što to radi Milorad Dodig: vi ste nam neprijatelji i tako ćemo se prema vama ponašati. A ne kako ulizice i pizdeki.

VL
TT
tTony
04:00 20.12.2017.

Arbitraza ulazi na zadnja vrata Pelenkovic ne moze i nema mandat da donosi oluku ako proces traje sto godina neka bude, nepostoji igra di svi dobivaju to je svakom jasno da bi neko dobio neko mora izgubit.

VL
DU
Deleted user
18:59 19.12.2017.

Slovenci vole cirkus, pa im ga treba i priustit, uzeti cijeli Piranski zaljev i jos pride Mokrice proglasiti hrvatskim teritorijem :-)

VL
Avatar Moodleen
Moodleen
18:59 19.12.2017.

Sve što ste željeli znati o Sloveniji, a niste ni znali da postoji: MORE: Prema nekim novijim istraživanjima, Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova dužih od 5 metara, jer zalaze u međunarodne vode. U sklopu koparskog hotela Triglav u tijeku je i izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, čime će se površina slovenskog teritorijalnog mora povečati za 43 %. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja. PRIRODNE OSOBINE: Republika Slovenija nalazi se na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2 – usporedbe radi, tolika su bila u Hrvatskoj okupirana područja. Na karti Europe, Slovenija se nalazi između Austrije, Italije, Mađarske i Hrvatske, ali se ne može vidjeti golim okom. Za lijepog vremena Slovenija se može vidjeti tek na – karti Slovenije. Najviši vrh je Triglav, dok je najtuplji vrh – državni vrh. Klima je prosrpska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednjih 300 godina i antihrvatska. Takva klima pogoduje uzgoju voća u Makedoniji. NAVODNOOSLOBODILAČKI RAT: Rat za nezavisnost Slovenije (1991.-1991.) jedan je od najkrvavijih ratova, najdužih i najiscrpljujućih u povijesti čovječanstva. Od rata, u kojem je ovu državu napalo nekoliko desetaka povampirenih regruta JNA s 4 oklopna transportera i koji je, s kračim primirjima, trajao punih 7 sati .

VL
Avatar Oneill
Oneill
14:53 20.12.2017.

Niste nikada ni bili iskreni vi ste tuđi narod i brezobrazan.Govorite da je presuda obvezujuća a sami znate da nine i nema nikakove obaveze kod stranki niti se može jednostrano primjeniti samo laž koji ne sramotan.Sjećam kako ste nas svugdje di ste vidjeli priliku da nam bol i mržnju prema vama nam podignete.Mi i vi nemožemo si nove susjede izabrati ali moramo način kako da neki način razumjevanja .

VL
BL
bljak007
20:00 19.12.2017.

Erjavec deni si vrit, in jodlaj, jodli jodlo

VL
HO
homofob
03:32 20.12.2017.

Odmah mi je odlanulo da uz genija All Gore-a imamo i Erjavca genija. Oni ce spasiti svjet! Zamislite samo Erjavec vec zakljucio slabokrvni nece postovati slovensku arbitrazu. Ja naivno mislio to je bilo jasno i kumicama na placi (makar im politika manje vazna od matovilca).

VL
ST
stomugromova
19:29 19.12.2017.

"Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – rekao je nakon skandala sa Arbitražom,vodeći slovenski stručnjak međunarodnog prava,prof.dr. Miha Pogačnik.

VL
NV
NV
20:46 19.12.2017.

Poslije Cerara i ovaj magarči Plenkija.

VL
PB
priska.bresci
19:16 19.12.2017.

svaki pametan covijek bi pametno pregovarao e ne biti toliko uporan da je u pravu bas tu je bolna točka jel nije u pravu

VL
Avatar raco
raco
08:06 20.12.2017.

A što su oni mislili da će Hrvatska implementirati arbitražu? Stvarno su naivci. Sad su se valjda osvijestili, mi arbitražu ne priznajemo a druge planove nemamo. Eto, nakon 27 godina još uvijek se nismo ništa dogovorili po tom pitanju. Pa zato smo i išli na arbitražu.

VL
KR
krakatau
19:08 19.12.2017.

Hehehehehe Čak i mala Slovenija vrlo uspješno guzi hrvate i hrvatsku! To je za krepat! A hrvatski desničari na aparatima od nemoćnog bijesa...

VL
SA
sadsamtu
20:27 19.12.2017.

Erjavčevo trkeljanje treba gledati u kontekstu unutarslovenskih političkih odnosa. Kukanje o tome da bi "EK trebala učiniti ovo ili ono" mu je već nekoliko puta 'odrezano' izjavama Junckera i Timmermansa kako se EU i EK ne mogu u ne smju miješati u bilateralni spor Hrvatske i Slovenije.

VL
AN
androandro
15:19 27.12.2017.

Svidjelo nam se ili ne Erjavec je u pravu. Iz arbitraze se izlazi samo arbitraznom presudom i nikako drukcije. Presuda je donijeta i Hrvatska ce je morati priznati. Svidjelo joj se to ili ne. Arbitazni sud je mogao postupak zaustavoti, da je doslo do tako teske povrede, da bi ti ugrozilo postupak. Ali nije. Sud je razmotrio ponasanje slovenske strane i odlucio, da postupak noje ugrozen. Posto su obje strane dale mandat arbitraznom sudu, i tu odluku su duzne postivati. Sve to i hrvatska politika dobro zna. Al zaletila se postupkom za izlazak, zbog kojeg ne moze casno izaci, iako je presuda za Hrvatsku povoljna. Drugi nacin bi bio, da i Slovenija od presude odustane. Ali to se nikada nece desiti. Druge gluposti koje se mogu ovih dana citati je izjava g. Plenkovica, da ce Hrvatska stititi svoje. Kako velika glupost. Naravno da ce stititi svoje. Al to ne znaci i da ima pravo stititi ono, sto nikada jos nije bilo Hrvatsko. Da je Piranski zaljev ikada bio zvanicno podeljen, onda arbitraze ne bi trebalo. Arbitraza je trebala podijeliti ono, sto jos nikada nije bilo. Ne moze se onda govoriti, da je polovina zaljeva Hrvatska, kad to jos nikad nije bila. Takvim izjavama i postupcima samo jos vise pada ugled u svijetu, kojega i onako vise nema. Samo se podstice narod da misli, kako netko od vana zelo da im steti. Al nije tako. Posteni ljudi zele mir i prijateljstvo. Ono stvarno al ne samo ono na jeziku. Da li se stvarno hrvtska vlada brine za ribare? Samo ih zloupotrebljava za svoje cil

VL
CR
croissant
11:08 20.12.2017.

Nisam ni svestan da imam takvu historijsku ulogu, ja sam bio u transporteru broj 2.

VL
LI
lipica
21:53 19.12.2017.

Mi smo boziji narod. Ne priznajemo Hag, ne priznajemo arbitrazu sa Molom, ne priznajemo arbitrazu sa Slovenjjom ... a onda svuda dobijemo po p..ki!

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.