Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opći sud EU

Slovenija izgubila još jednu tužbu oko Hrvatske, ovaj put protiv Europske komisije zbog terana

teran
Foto: Robert Anic/PIXSELL
09.09.2020.
u 12:23

"S obzirom na osjetljivost pitanja, Komisija je legitimno mogla pokušati doći do zajedničkog rješenja između dviju država".

Slovenija je pred Općim sudom Europske unije izgubila još jednu tužbu koja se tiče Hrvatske, premda je u ovom slučaju tužena bila Europska komisija zbog toga što je dopustila da se naziv teran može navesti kao sorta vinove loze na etiketi vina proizvedenih u Hrvatskoj.

Slovenija je, podsjetimo, prije ulaska Hrvatske u EU zaštitila slovenski teran zaštićenom oznakom izvornosti koja vrijedi za cijelu Europsku uniju, a Komisija je četiri godine od hrvatskog ulaska u EU pokušavala pomoći da se pronađe zajedničko rješenje, na što Slovenija nije pristajala. Na kraju je Komisija 2017. donijela delegiranu uredbu koja dopušta da se naziv teran može koristiti i na hrvatskim buteljama uz oznaku izvornosti “Hrvatska Istra”. Delegirana uredba primijenjena je i retroaktivno, od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013., s obzirom na to da se teran tradicionalno proizvodi i u Hrvatskoj.

No, Slovenija je zbog tog akta uvrijeđeno tužila Komisiju Općem sudu EU u Luksemburgu, tvrdeći među ostalim da retroaktivnost krši načelo pravne sigurnosti i legitimna očekivanja slovenskih proizvođača vina, koji su, proizlazi iz slovenske argumentacije, očekivali da Hrvati nakon ulaska u EU neće moći nastaviti tradiciju s teranom. Sud je danas presudio da slovenska tužba nema osnove i da se odbacuje.

Za Opći sud je, naime, bilo ključno ispitati ima li Komisijina uredba neki bitan nedostatak zbog te retroaktivne primjene. I zaključeno je da nema.

“S obzirom na osjetljivost pitanja, Komisija je legitimno mogla pokušati doći do zajedničkog rješenja između dviju država. Konačno, Opći sud je istaknuo da je takav retroaktivni učinak bio potreban zbog nužnosti kontinuiteta zakonitih postupaka u području označivanja”, navodi se u priopćenju s tog europskog suda u Luksemburgu i na kraju dodaje: “Slovenija nije dokazala da su opseg i način uređenja retroaktivnog učinka pobijane uredbe ugrozili legitimna očekivanja slovenskih proizvođača vina”.

Hrvatska se u ovaj postupak uključila na strani Europske komisije, objasnili su danas u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, dodavši da su predstavljeni pravni, ekonomski i povijesni razlozi zbog kojih hrvatski vinari imaju pravo na korištenje naziva teran kao sorte vina. 

Ključne riječi

Komentara 5

MA
Mama
12:39 09.09.2020.

Slovenci kao narod su mi veoma dragi i njihovi sportasi ali ovi nasi a i njihovi političari i tu pokusavaju zakuhati ali mislim da ce ici tesko,steta pa nerazmisljaju partnerski i nepretvore dobre odnose naroda u jos bolje drzava.Trebamo naprimjer sada u zimu bojkotirati austrijska i talijanska skijalista i pomoci koliko mozemo Sloveniji da prebrodi krizu,pozz iz Slavonije

Avatar Observer
Observer
13:51 09.09.2020.

Evropski proizvodjaci vina to gledaju kako su Kranjci spremni pokrenuti cak i Sud zbog kapljice.

AF
afer
13:18 09.09.2020.

Kada će mo vratiti Svetu Geru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije