Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije susjednih država

Slovenija bi Mercator, Srbi o Todoriću – lijepo

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
13.04.2017.
u 07:00

Slovenci najavljuju lex Mercator, Srbi se uzdaju u Narodnu banku, BiH zbraja minuse.

Slovenska vlada razmišlja o donošenju posebnog zakona kojim bi zaštitila poziciju Mercatora u odnosu na Agrokor. Slične zaštitne mjere razrađuju se i u Srbiji, a Bosna i Hercegovina pokušava utvrditi razmjere štete.

Privredna komora jučer je pozvala sve koji posluju s Konzumom i ostalim Agrokorovim tvrtkama u BiH da im dostave točne podatke o iznosu nenaplaćenih potraživanja, koja, kažu bh. dužnosnici, iznose između 250 i 300 milijuna konvertibilnih maraka. Ivica Todorić najjači je strani investitor u Srbiji gdje za njega izravno radi oko 12 tisuća zaposlenih, a Vučić kaže da je srpska vlada uvijek bila dobar domaćin Agrokoru.

Ovlasti hrvatskog zakona o Agrokoru, međutim, prestaju na hrvatskim granicama. Profesorica s Pravnog fakulteta Jasnica Garašić kaže da moguća nagodba s vjerovnicima, ako do nje dođe, neće obuhvatiti imovinu izvan Hrvatske. Učinci hrvatskog zakona ipak će se prelijevati izvan granica, a jedno od pitanja koje se postavlja je upravlja li slovenskim Mercatorom, srpskim Frikomom ili sarajevskim Kiseljakom Ivica Todorić ili Vladin povjerenik Ante Ramljak?

Povjerenik ne može glatko prenositi ovlasti izvan Hrvatske

Pravnici kažu da je Ramljak broj jedan i za njih, no hrvatski povjerenik ne može glatko prenositi svoje široke ovlasti izvan Hrvatske. Ramljak mora poštovati nacionalne propise susjednih zemalja, baš kao što ih je morao poštovati i Todorić te isključivo koristiti redovne kanale odlučivanja kroz skupštinu dioničara, nadzorni odbor i uprave tvrtki. Domaće Agrokorove kompanije opterećene su garancijama za kredite i financijske obveze Agrokora, no takve se garancije nisu stavljale ni pred Mercator ni pred srbijanske akvizicije. Kad je u pitanju Mercator, zabrana daljnjeg terećenja tvrtke (sve do 2020. godine) detaljno je ugovorena kupoprodajnim ugovorom, dok je u Srbiji zabranu izdala Narodna banka Srbije.

Logično se postavlja pitanje zašto zabrana terećenja tvrtki ne postoji i u Hrvatskoj? Hrvatska je do ulaska u EU morala ukinuti sva moguća kapitalna ograničenja i osigurati maksimalnu slobodu poduzetništva, koja podrazumijeva i pravo vlasnika da imovinom jedne tvrtke jamči za poslovne poteze druge. Srbija nema tu fazu usklađenosti, pa njezina narodna banka, po nalogu premijera, i sada razmatra dodatnu kontrolu odljeva kapitala iz Srbije. Ipak, podrže li ga u tome vjerovnici, Ramljak je, a ne Ivica Todorić, u ovoj fazi jedina osoba koja može prodati Agrokorove tvrtke izvan Hrvatske.

Slovenski su mediji objavili anketu iz koje se vidi da je 49 posto Slovenaca spremno podržati reotkup Mercatora, a takvu mogućnost nije odbacio ni premijer Cerar. Slovenske i srpske vlasti ne žale se ni na rokove plaćanja Agrokorovih kompanija, koji su masovno probijani samo u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Bivši Todorićev direktor, a sada regionalni konzultant Dragan Munjiza kaže da Agrokorove tvrtke u Srbiji i Sloveniji plaćaju unutar 45 do 60 dana. – Todorić u tim državama nije imao društvenu i tržišnu poziciju kao u Hrvatskoj. Morao se dokazivati i prilagođavati zadanim uvjetima – kaže Munjiza.

>>Zbog glazbene čestitke Alvarezu policajci iz protueksplozijske službe pretraživali Agrokor

>>Konzum opet pun, fondovi sa zapada ulagat će u Agrokor

Komentara 11

OR
orehnjača
07:35 13.04.2017.

Da se tajkunizacija "Agrokora" dogodila u nekoj drugoj zapadnoj zemlji, Todorrić and family, bi već držali u rukama metalne rešetke istražnog zatvora, a prema zakonima u nekim zemljama odmah bi mu oduzeli sve pokretnine i nekretnine. Ovo kod nas naa ovakvi način liči na prčiju mafijoz šeta slobodno kao da se ne tiče ništa njemu osobno i još utječe na svjedoke da je to tako besramno i ljigavo nudi kooperaciju državi koju bi po njegovom viđenju sve dugove obitelji Todorić kroz poreze morali vračati građani. Ne razumijem to pravosuđe, imate zlouporabe na svakom koraku i ništa ne poduzimate, kad je već BDP ugrožen zbog jedne obitelji neka ta obitelj odgovara za kriminal. Ovim agonijama neće biti kraja tako dugo dok se u nadopuni zakona lex Todorić ne stavi nadopuna da država preuzima dugove i vlasništvo što formalno već i je postavljanjem Ramljaka u upravu "Agrokora". Ma nema spasa ovom, nego oduzeti i prodati a Todorićeve zatvoriti i sve one koje su doveli do toga gdje sad jesmo.

Avatar dobry
dobry
16:48 13.04.2017.

"Slovenske i srpske vlasti ne žale se ni na rokove plaćanja Agrokorovih kompanija, koji su masovno probijani samo u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Bivši Todorićev direktor, a sada regionalni konzultant Dragan Munjiza kaže da Agrokorove tvrtke u Srbiji i Sloveniji plaćaju unutar 45 do 60 dana. – Todorić u tim državama nije imao društvenu i tržišnu poziciju kao u Hrvatskoj. Morao se dokazivati i prilagođavati zadanim uvjetima – kaže Munjiza." Znači u Srbiji, Sloveniji poštivao se Zakon tih država, a u domaćem kokošinjcu i BiH (gdje je hdz sudionik u vlasti!) nije!. Što nam to govori!!? Govori nam to da su Todoru u kriminalu pogodovali političari, tamo gdje ih je mogao potkupiti da se radi mimo zakona, a koji su su taj Zakon bili dužni štititi i sprovoditi. Sprega poslodavaca i državne ma.fij.e na djelu!

DU
Deleted user
07:37 13.04.2017.

Na "Mercator" akviziciji je i počeo slom - plaćen "živom lovom" (za koju se zadužio kod stranih banaka) i to je bila prekretnica jer do sada je do sve bila politički poltronizirana k o fol kupovina tvrtki. Inače, malo znano da je od Mercatora morao odustati jednom i da je tada Todorić snatrio o kupovini br. 4 maloprodajnog lanca u Turskoj, po sistemu tamo će on tržiti sve u 16, a multinacionalne kompanije (dobavljače ind. robe) će onda "ožmiknuti" novonaraslim formatom jer je Turska blizu 70 mil. tržište. I to je propalo, ali se kasnije ipak ukazala prigoda da se dočepa Mercatora, a kako je prošao u "cijeđenju" multinacionalnih kompanija, da mu daju golem rabat na račun broja prodajnih mjesta - e pa Orbico mu je prvi "skočio za vrat", a njihovo poslovanje je de iure produljena ruka nekoliko multinacionalnih kompanija. Ukratko, posve promašena poslovna strategija - umjesto da se koncentrirao na Konzum i Hrvatsku, on je sanjario o golemom prodajnom lancu i da će vraćati kredite na grbači multinacionalnih kompanija, ali to su daleko tvrđi i veći igrači nego što je Todorić svikao u hrv. poslovnom okruženju. I sada je kasno za vratiti Mercator jer došlo do logističke fuzije odnosno Mercator, koji bi se vratio u naručje slovenske države, ne samo da nije stoga previše poslovno okretan kao samostalna tvrtka nego gubi i % u maloprodaji i u Sloveniji, iz godine u godinu! Todorića su privukle prvoklasne lokacije koje Mercator imao po Srbiji i BiH te reputacija jer tamo "hrvatsko" slabo prolazi pa je računao da se prišlepa na slovenski image branda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije