Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA

Slovenija: 425 novozaraženih, 51 umrlih, epidemiolozi protiv preranog opuštanja

SLOVENIA-COVID-19-CASES
Foto: Peng Lijun/XinHua/PIXSELL
1/3
30.11.2020.
u 11:49

Kako su u nedjelju navečer izjavili Bojana Beović i Aleš Rozman, članovi vladinog stručnog tima za Covid-19, do popuštanja nekih od mjera moglo bi doći tek kad se prosječan broj novih zaraza spusti na manje od tisuću.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1880 testova potvrđeno 425 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 51 oboljelih od Covida-19, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. Premda  je 23-postotni udio pozitivnih testova u zadnja 24 sata manji nego prethodni dan i dalje je viši nego što se očekivalo, pa su epidemiolozi i dalje oprezni u pogledu prognoza za iduće dane.

Još je prerano za najavljivanje relaksacije i popuštanja nekih od restriktivnih mjera koje su na snazi već više od mjesec dana, ocjenjuju slovenski epidemiolozi, te dodaju da je potrebno pričekati rezultate za idućih nekoliko dana, jer su oni koji se dobiju krajem tjedna netipični, a broj provedenih testova manji.

Kako su u nedjelju navečer izjavili Bojana Beović i Aleš Rozman, članovi vladinog stručnog tima za Covid-19, do popuštanja nekih od mjera moglo bi doći tek kad se prosječan broj novih zaraza spusti na manje od tisuću, a reprodukcijski broj širanja zaraze svede na manje od jedan, jer bi u suprotnome opet moglo doći do "rasplamsavanja" epidemije. Ocijenili su da je jedan od značajnih razloga što se broj novih zaraza ne smanjuje u skladu s očekivanjima to što dio stanovništva ne poštuje donesene mjere.

Nakon što se širenje epidemije stabilizira, prvo bi po njihovoj ocjeni moglo doći do vraćanja dijela učenika u učionice sa sadašnje on-line nastave kod kuće.

Sa infekcijama potvrđenim u zadnja 24 sata ukupan njihov broj od početka epidemije povećao se na preko 75806, a aktivnih je 20233 slučajeva zaraze. U nedjelju je od posljedica Covida-19 umro 51 pacijent, drugi najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije, pa se ukupan broj preminulih povećao na 1435. Broj hospitaliziranih povećao se za 36 i i trenutno ih je u bolnicama na covid odjelima 1258  pacijenata,  a na intenzivnim odjelima smješteno je 205 teško oboljelih, troje više nego u nedjelju.

Video - Biste li se cijepili protiv koronavirusa? Provjerite što kažu građani

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
16:56 30.11.2020.

Slovenci su na prvom mjestu u svijetu po rekordima u zadnjih 15 dana samo još da se utvrdi loš rad stozera ili najgori nevaljast narod na svijetu. : )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije