Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISLUŠKIVANJE

Slovenci sami priznali: Optužbe protiv Hrvatske bile su spin

Slovenija Hrvatska zastava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
18.04.2019.
u 14:58

Bivši ministar unutarnjih poslova, dr. Vinko Gorenak, prošlog se tjedna u emisiji Kdo vam laže čudio nad činjenicom da u Sloveniji itko danas raspravlja o mogućnosti da hrvatska služba djeluje u interesu svoje zemlje ili da zbog tih interesa nadzire i neke slovenske državljane. Ili obratno.

Napadi na premijera Marjana Šareca u Sloveniji se ne stišavaju. U njima sudjeluju mediji i oporba, a sve zbog afere s prisluškivanjem.

Kako piše Express, oni jednoglasno ocjenjuju da je afera u kojoj su vlasti najprije optužile hrvatsku obavještajnu službu da je prisluškivala njihove dužnosnike i eksperte zapravo običan spin te da se na vrlo jeftin način pokušalo osigurati predizborne političke bodove.

Bivši ministar unutarnjih poslova, dr. Vinko Gorenak, prošlog se tjedna u emisiji 'Kdo vam laže' čudio nad činjenicom  da u Sloveniji itko danas raspravlja o mogućnosti da hrvatska služba djeluje u interesu svoje zemlje ili da zbog tih interesa nadzire i neke slovenske državljane. Ili obratno.

- Obavještajne službe moraju djelovati, a to nikad ne smiju priznati - rekao je dr. Gorenak.

Sebastian Jeretič, slovenski stručnjak za političko komuniciranje, čitavu je pričao nazvao performansom koji je u funkciji novog odnosa Slovenije prema Hrvatskoj. Podsjetio je i na izjavu Mire Cerara koji je izjavio da je on u vrijeme svog mandata znao da su 'Hrvati prisluškivali', no i da tu informaciju nikada nisu iskoristili.

On je najavio i moguće sankcije za arbitražnog suca Jerneja Sekolca i diplomatkinju Simonu Drenik, jer nisu 'poštivali upute Ministarstva unutarnjih poslova o zaštiti od prisluškivanja'. Tako su, de facto, Slovenci ovih dana priznali da je sudac bio instruiran od njihova MUP-a kako se zaštititi od prisluškivanja te da neprimjetan način može dogovarati odlučivanje na štetu Hrvatske.

- Je li ovo sistematično zavaravanje slovenskog naroda? Serviraju nam četiri godine staru aferu o prisluškivanju i tako traže vanjskog neprijatelja u Hrvatskoj i još najmanje dvjema drugim susjednim državama (misle na Italiju i Mađarsku, op. a.) da bi našu pozornost odvratili od propasti zdravstva i padajuće rejtinga Vlade? - kazao je Luka Svetina, slovenski novinar i voditelj, prenosi Express.

- Događa nam se sigurnosna histerija i pravna farsa, našli smo se u središtu najveće institucionalne političke krize od stjecanja neovisnosti, govorio je u svom intervjuu istraživački novinar Bojan Požar.

Iz Slovenije su do hrvatskih novinara došli detalji kako je čitava afera iskonstruirana te da je za nju najvećim djelom zaslužan Damir Črnčec, državni tajnik za nacionalnu sigurnost u vladi slovenskog premijera. Kako Express piše, čini se da je Črnčer 'idejni začetnik svih podvala, koje su inicijalno pokrenute iz BiH'.

Navode kako je prvotni cilj podvala bio Davor Franić kojem su pripisane teze da je pokušao vrbovati muslimanske ekstremiste da krijumčare oružje u BiH. Pišu i da su isti krugovi dostavili Franićevu fotografiju iz njegove diplomatske putovnice slovenskim medijima, koji su ga optužili da je upravo on osobno prisluškivao slovenske predstavnike upletene u nedopuštene aktivnosti oko arbitraže u Piranskom zaljevu.

Črnčecova prva priča o tome da su hrvatske službe prisluškivale tajne dogovore njihove diplomatkinje i arbitražnog suca prošla je relativno nezapaženo. Zato je nekoliko dana kasnije odlučio kreirati još jednu aferu, u sebi svojstvenoj maniri, odnosno u sprezi kontroliranih medija i obavještajne službe. Tako je 8. travnja POP TV optužio hrvatsku vladu da pokušava utjecati na njihov novinarski rad preko predstavnika Styrije u Hrvatskoj Ivana Tolja. Osim navodnog zvučnog zapisa telefonskog razgovora između Tolja i jednog od direktora američkog fonda KKR Luda Bammensa, nije za te tvrdnje bilo nikakvih dodatnih dokaza, piše Express.

Ključne riječi

Komentara 7

YU
YuBastards
17:30 18.04.2019.

Ma jooj..dajte molim vas... Hrvatska da nekoga prisluskuje i muti mu iza ledja u svoju korist!? Cijenjeni Slovenci i svi ostali van granica RH..mozete biti potpuno mirni po pitanju toga! Kada bi Hrvatska takvo nesto radila,to bi znacilo da Hrvatska ima strategiju i da vodi brigu o svojim nacionalnim interesima,a to Hrvatska od stoljeca sedmog Nikada nije imala niti radila! U Hrvatskoj,zemlji cevapa i kumova, jedina okupacija je plandovanje, osobni interesi, muljaze, nerad, cuga i cigareta, ogovaranje...Tako da, mirno spavajte Slovenci i svi ostali.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:25 18.04.2019.

Šta se događa s V.L. ? Nema mog komentara " "Zgledi su Joško Joras in @Mađarska Ina umno najjači slovenci pak si zmislimo kakvi so drogi" a onda dobim crveni karton zbog komentara koji je objavljen ali odmah svojevoljno izbrisann : "Slovenci su tako jadni da uvažena Maja Smrekar vidi nema druge pa oplođuje svoju jajnu stanicu psećom spermom "

DU
Deleted user
15:15 18.04.2019.

Naknadna pamet! Da je pameti bilo, ne bi niti lansirali aferu na tako "staklenim nogama" jer je sve vrištalo u stilu "Zaustavite Reuters!", a navodna intervencija je bila samo kod jednog medija - dok ih danas u SLO ima na stotine, ako ne i tisuću... Što se tiče prisluškivanja - ajd nek slovensko čitateljstvo zaviri malo u problematiku vojarne na Sv. Geri, koja je de iure i de facto na hrv. ozemlju (neizravno priznanje - nakon arb. presude su slovenski stručnjaci koji tamo rade tražili devizne dnevnice, kao misija u inozemstvu) pa nek se onda jave ovdje na raspravu. Naime, zamislite Plenkovića kojem pod nos stave slov. objede, a on cool razmota kartu i gore na istaknutoj koti Sv. Gera slovenska prislušna postaja na ozemlju susjedne države! A da ne govorimo o špijunskom kombiju slov. vojske, krcatom super skupom Rohde und Scwarz prislušnom opremom kojeg su svojedobno zafurali na hrv. ozemlje, zabunom ili gluposti vozača, whatever... Pok. Račan im vratio taj kombi vrijedan milijun maraka (ne sam kombi nego prislušna oprema unutra)! Tko o čemu, k... o poštenju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije