Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska spremna za Schengen

Slovenci prvi put pomogli Hrvatskoj u Vijeću EU oko važnog pitanja: 'Ovo se ranije činilo nemogućim'

Aleš Hojs
Foto: Vijeće EU
09.12.2021.
u 21:11

Uspjeli smo tijekom našeg predsjedanja učiniti nešto što se ranije činilo nemogućim. Treba čestitati Hrvatskoj i zahvaliti svima koji su pomogli u tome - rekao je ministar Aleš Hojs

Meja mora pasti - poručio je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na službenoj press konferenciji Vijeća Europske unije u Bruxellesu nakon što su usvojeni zaključci kojima države članice jednoglasno potvrđuju spremnost Hvratske da pristupi Schengenskoj bezgraničnoj zoni.

I europska povjerenica za unutarnja pitanja i migracije, Šveđanka Ylva Johansson, rekla je na toj pressici da se radi o "zaista velikom postignuću". Ali zanimljiv je odabir riječi slovenskog ministra, da će granica između Slovenije i Hrvatske "pasti", i njegovo uvjerenje da će se, nakon usvajanja zaključaka koji su prvi korak, taj drugi korak i usvajanje konačne odluke s preciznim datumom pristupanja Hrvatske Schengenu dogoditi relativno brzo.

- Uspjeli smo tijekom našeg predsjedanja učiniti nešto što se ranije činilo nemogućim. Naša ekipa je na tome intenzivno radila. Treba čestitati Hrvatskoj i zahvaliti svima koji su pomogli u tome. Ovo je prvi korak prema pristupanju Hrvatske u Schengen. Vjerojatno će i sljedeći koraci uslijediti relativno brzo. Od toga će najviše koristi imati slovenski i hrvatski građani jer će i ta granica u skoroj budućnosti pasti - rekao je ministar Aleš Hojs.

Ovo je, inače, prvi put da Slovenija bezrezervno podržava i pomaže Hrvatskoj u Vijeću EU po nekom tako važnom pitanju. Ranije slovenske vlade, prije aktualne vlade premijera Janeza Janše, u pravilu su uvjetovale podršku rješavanjem bilateranih pitanja granice u Piranskom zaljevu ili starog problema Ljubljanske banke. 

Ključne riječi

Komentara 28

DU
Deleted user
21:18 09.12.2021.

To bi trebao biti inače prirodan odnos dviju bliskih država. Bravo!

ST
stefj
21:56 09.12.2021.

Ipak su ovi normalniji od onih nazovi lijevih prije...

GE
Germanicus
22:20 09.12.2021.

Tako treba biti medju susjedima!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije