Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenci će osvjetljavati Zagreb, HEP se nije ni javio na natječaj

Natječaj je raspisao Grad Zagreb, a najbolja ponuda stigla je od hrvatske podružnice slovenske tvrtke GEN-I i vrijedit će četiri godine
05. srpnja 2011. u 08:09 105 komentara 31 prikaza
\'24.03.2011., Zagreb - Nocna snimka spomenika Nikola Tesla.  Photo Tomislav Miletic/PIXSELL\'
Foto: \'Tomislav Miletić/PIXSELL\'
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenska tvrtka GEN-I, odnosno njena hrvatska podružnica GEN-I Zagreb, iduće će četiri godine električnom energijom opskrbljivati Zagreb. Točnije "slovenska" će struja napajati svu javnu rasvjetu (ulice, trgove, parkove, šetnice...) na području Grada Zagreba.

Pobijedili su na javnom natječaju za četverogodišnju opskrbu električnom energijom s najboljom ponudom od 60,764 milijuna kuna (PDV je uračunat). To je godišnji iznos pa je zapravo vrijednost ugovora znatno veća – oko 250 milijuna kuna.

Slovenci su na natječaju pobijedili hrvatsku tvrtku Korlea, odnosno njihovu ponudu od 62,253 milijuna kuna. Zanimljivo, drugih ponuđača nije bilo premda su se još četiri hrvatske tvrtke mogle javiti na natječaj koji je u svibnju raspisao Grad Zagreb. Toliko se, naime, tvrtki u Hrvatskoj još smije baviti kupnjom i prodajom električne energije.

Dozvolu HERA-e (Hrvatske energetske regulatorne agencije) imaju još i: HEP-Opskrba, HEP-Operater distribucijskog sustava, HEP-Toplinarstvo i tvrtka Partner elektrik.

Tako su Slovenci preko svoje hrvatske filijale – tvrtke GEN-I Zagreb – iz "zagrebačke" igre izbacili HEP. Državna tvrtka uopće se nije natjecala na natječaju. Od sugovornika iz Gradske uprave doznajemo da su i oni bili u šoku kada su vidjeli da se ni jedna od tri tvrtke u sastavu HEP-a neće natjecati za unosan četverogodišnji ugovor s Gradom Zagrebom.

Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • karambita:

    Ma ni ovdje nisu cista posla....samo polako, jos jedna nova afera

  • Vorosmart:

    Zašto bi se natjecali?Mala je zarada, koju nadoknađuju na ostatku tržišta gdje imaju monopol.Pljuc.

  • vatra:

    idemo dalje u 3 pm