Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovačka

Nakon niza prosvjeda imenovan novi premijer

Slovačka ima novog premijera
Foto: Reuters
22.03.2018.
u 15:03

Ubojstvo Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove izazvalo je najveće prosvjede u Slovačkoj od pada komunizma, navode lokalni mediji

Slovački predsjednik Andrej Kiska imenovao je u četvrtak novu vladu i nazočio je polaganju prisege premijera Petera Pellegrinija, samo nekoliko tjedana nakon što je ubojstvo istraživačkog novinara izazvalo političku krizu u zemlji i srušilo vladu.

Ubojstvo Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove izazvalo je najveće prosvjede u Slovačkoj od pada komunizma, navode lokalni mediji. Kuciak je istraživao je korupciju u visokim političkim krugovima ljudi u vladajućoj stranci. Njegova nezavršena reportaža je objavljena nakon njegove smrti. Organizatori prosvjeda desetaka tisuća Slovaka, koji su natjerali dosadašnjeg premijera Roberta Fica da zbog ta dva ubojstva podnese ostavku, i oporba ne namjeravaju prekinuti prosvjede diljem zemlje.

Oni strahuju da će Fico, koji ostaje na dužnosti čelnika vladajuće stranke SMER, imati preveliki utjecaj na Pellegrinijevu vladu te da unatoč promjenama u vladi stare vladajuće koalicije neće biti istraženo ubojstvo novinara ni korupcija niti infiltracija talijanske mafije i sumnjivih slovačkih biznismena među dužnosnike SMER-a. 

Pellegrini bi trebao sudjelovati na summitu EU-a kasnije u četvrtak.

U galeriji pogledajte kako je prihvaćena Ficova ostavka:

Slovačka ima novog premijera
1/4

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
19:26 22.03.2018.

Je li mu ime Don Vito Corleone di Slovacchia ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije