Naslovnica Vijesti Svijet

Slovačka javna televizija na udaru kritika: dali otkaz četvorici novinara

RTVS, koju financiraju porezni obveznci, odbila je reći zašto je otpustila novinare
03. svibnja 2018. u 00:20 1 komentara 282 prikaza
Prosvjed nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka
Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS/PIXSELL

Slovačka javna radiotelevizija (RTVS) našla se na udaru kritika zbog prošlotjednog otkaza četvorici novinara koji su u otvorenom pismu upozorili na pritisak politike na državni medij.

Slovačka Potresno ubojstvo Slovačka: zemlja s 'mafijaškim strukturama'?

Nakon ubojstva istraživačkog novinara krajem veljače koje je pokrenulo val najvećih prosvjeda u zemlji od pada komunizma 1989., ti su otkazi izazvali dodatnu zabrinutost za slobodu medija u toj srednjoeuropskoj državi.

U otvorenom pismu 4. travnja, zaposleni na RTVS-u kažu da "rade u neprijateljskoj klimi ... i suočavaju s pritiscima da u svoje priče uključe ljude koji dezinformiraju medije, koji nisu stručni ili imaju političke ambicije".

Prosvjed nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka
1 / 10
Sprovod novinara u Slovačkoj

Također upozoravaju da novi urednici, koji su nekoć bili glasnogovornici ministarstava pod kontrolom stranaka vladajuće koalicije, nisu uveli nikakav mehanizam radi sprečavanja sukoba interesa.

RTVS, koju financiraju porezni obveznci, odbila je reći zašto je otpustila novinare, a potez uprave kritizirale su oporbene stranke, profesori na glavnom sveučilištu u Bratislavi te Reporteri bez granica.

Slovačka ima novog premijera Slovačka Nakon niza prosvjeda imenovan novi premijer Slovačka prosvjednici tražili istragu Ravnatelj slovačke policije odlazi zbog ubojstva novinara Slovačka: Nova meka automobilske industrije gura tu zemlju u krug srednje razvijenih europskih zemalja (Ilustracija) Formula rasta Što su poduzele tranzicijske zemlje da su jače od Hrvatske
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    Hrvati, ucite od Slovaka zbog cega se protestira i kako se rusi vlada protestima zbog korupcije.