Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODVJETNICE SLOKOVIĆ I MARKOVIĆ:

'Izbor predsjednika Vrhovnog suda po zakonu je neustavan'

Zagreb: Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i drugima za aferu Agram
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
19.03.2021.
u 19:43

"Stajalište o nesuglasnosti s Ustavom RH čl. 44.a Zakona o sudovima temeljimo na ustavnim odredbama i ustaljenom stajalištu Ustavnog suda RH jasno izraženim u odlukama koje smo navele u svom prijedlogu", navodi se u obrazloženju

Odvjetnice Jadranka Sloković i dr. sc. Sandra Marković podnijele su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti članka 44.a Zakona o sudovima koji propisuje postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ocjenu iste odredbe već je tražio Dario Juričan i prekjučer je u medije “iscurio” nacrt odluke prema kojem sporna odredba nije protuustavna. Odvjetnice smatraju da je Državnom sudbenom vijeću na neustavan način kroz zakon proširena Ustavom određena nadležnost time što je uveden u postupak izbora predsjednika VS-a.

Ako se ulazi u ovlasti predsjednika države, onda bi trebalo mijenjati ustavnu odredbu koja normira izbor predsjednika VS-a pa u nju dodati “u skladu sa zakonom”. Banalno je aktualno zakonsko rješenje pravdati s preporukom GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe, jer ono probija ustavni okvir. U Ustavu se navodi “ustanovljavanje, djelokrug, sastav i ustroj sudova i postupak pred sudovima uređuje se zakonom”, te je na sličan način u desetinama ustavnih odredbi pri uređenju neke materije dodano “uređuje se zakonom”. Toga kod izbora predsjednika VS-a nema, pa zato po njima nije moguća zakonska razrada ustavne ovlasti predsjednika države.

>> VIDEO Milanović o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda

Odvjetnice drže da je zato jedino ograničenje koje predsjednik ima, uvjeti za izbor predsjednika VS-a koje predviđa zakon, poput pravničkog obrazovanja i radnog staža. To što se od predsjednika traži da zatraži mišljenje Opće sjednice VS-a i saborskog odbora, suprotno je Ustavu i suptilni način pritiska na predsjednika RH. Njemu je dana uloga ovlaštenog predlagatelja zbog njegove izvanstranačke pozicije upravo kako bi predložio čelnika pravosudne vlasti koji bi morao biti neovisan o politici.

Odvjetnice se pozivaju i na stajališta Ustavnog suda koji je 2000. rušio proširenje nadležnosti DSV-a na izbor predsjednika sudova jer za to nije bilo ustavne ovlasti. U predmetu iz 2001. istaknuto je da je način izbora predsjednika VS-a uređen Ustavom, dok predsjednici drugih sudova nisu ustavnopravna institucija. Predsjednika VS-a može razriješiti samo Hrvatski sabor u istom postupku u kojem je izabran (na prijedlog predsjednika RH, uz spomenuta prethodna mišljenja), dok ostale čelnike sudova razrješuje ministar pravosuđa.

U predmetu iz 2010. Ustavni sud tumači da je nadležnost DSV-a moguće urediti zakonom “ali samo u vezi onih ovlasti koje su DSV-u eksplicitno dane Ustavom”. Odvjetnice su se pozvale i na spor koji je nastao u vrhu francuske vlasti, a koji je tamošnji Državni savjet riješio u korist predsjednika države pozivajući se na pravni princip “nitko ne može biti prisiljen na nemoguće”. Zakon o sudovima uveo je javni poziv ne određujući koliko se puta taj poziv ponavlja, ni tko će i na čiji zahtjev održani poziv poništiti. A zahtjev predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića predsjedniku Milanoviću da dopuni prijedlog, “u situaciji kada je zakonski uvjet javnog poziva izvršen, ali nije poništen, predstavlja nemoguć zahtjev”.

Komentara 49

FM
fmica
19:56 19.03.2021.

ratna profiterka sloković....

MK
MKinkognito60
23:05 19.03.2021.

Prvo direktno derogiranje ustava od strane jednog pravnika, "u skladu sa zakonom" doslovno znači kako ustav može dozvoliti zakonu da je nad ustavom. Inače Sloković ima nekoliko predmeta gdje računa upravo na vrhovni sud. Možda radi podvalu kako bi osigurala pravi sastav suda odnosno predsjednika, čudnim podneskom osigurava ostanak stanja, ako računa na promjenu odnosno ukidanje zakona e onda je tek sumnjiva kandidatkinja predsjednika države. Pročitao sam kako se i Čačić propinje što znači sumnjivo do pakla.

GU
General_U
14:37 19.03.2021.

Ne laje ku..zbog sela nije ovaj zakon od juće na čiji daljinski ste reagirale drugarice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije