Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psiholozi tvrde
Povratak na članak

Slobodno lažite djeci, vjerovanje u Djeda Božićnjaka je zdravo!

Vjerovanje u Djeda Božićnjaka je duga tradicija koja zbližava obitelj, osnažuje dobre vrijednosti, ali i razvija dječju kreativnost.

Komentari 6

DU
Deleted user
19:07 25.12.2013.

Sveti Nikola je povijesna ličnost, tako da ne treba uopće lagati.

VL
NA
nane
18:02 25.12.2013.

Sveti Nikola kakav djed bozicnjak

VL
Avatar naroz
naroz
19:24 25.12.2013.

Pa ko izmisli ovoga djeda bozicnjaka odkada je to pocelo brate dragi

VL
OO
oooo
20:17 25.12.2013.

Sveti Nikola, bio je biskup iz antičkog grada Myra u tadašnjem Istočnom rimskom carstvu (kasnije Bizant, danas Turska), koji je živio negdje sredinom 4. stoljeća. On se posebno brinuo za siromašne ( u to vrijeme je velika većina ljudi biloo siromašno), i prema legendama, on je siromašnim obiteljima i djeci, ostavljao pred vratima kuće, kriomice hranu ili nešto novca u nekoj vreći. Otadtle je kasnije nastala ova priča o Djedu Božićnjaku koji u vreći po noću, kriomice donosi djeci darove. Sveti Nikola je inače u kršćanskoj, posebno pravoslavnoj tradiciji, zaštitnik putnika i mornara. Tradiciju slavljena Svetog Nikole/Djeda Božićnjaka, kako se pretpostavlja, u Ameriku su donijeli nizozemski useljenici u 17. stoljeću. Sankt Claas se zove na nizozemski, ( na engleski se sveti Nikola zove Saint Nicholas) i od toga je kasnije nastao onaj američki izraz "Santa Claus", koji dakle izvorno znači Sveti Nikola, a ne Djed Božićnjak ili Otac Božićnjak. Takav izraz je u Njemačkoj i nekim drugim državama... Coca-Cola je početkom tridestih godina za potrebe reklame od figure kršćanskog sveca Svetog Nikola, napravila ono što se danas podrazumijeva pod Santa Claus. Sveti Nikola je na starim slikama uvijek bio prikazivan sa crvenom biskupskom kapom i crvenom biskupskom haljinom. I onda je Coca-Cola od biskupske kape napravila onu zimsku crvenu kapu, a od crvene biskupske odore, crvenu bundu i hlače. Sa kršćanskim svecem Nikolom, sa biskuskom kapom i križem, nije bilo moguće praviti reklame, pa je zato trebalo napraviti takvog Santa Clausa, sa kapom i bundom, sa kojim je lakše prodavati proizvode. Ali i u Njemačkoj i u mnogim drugim državama, u mnogim regijama tamo gdje su vjernici, pored ove poznate moderne figure Djeda Božićnjaka sa crvenom bundom, saonicama i jelenovima, postoji i dalje slavljenje tradicionalnog kršćanskog Svetog Nikole. Netko obuče onu crvenu biskpusku odoru stavi crvenu biskupsku kapu i sa onim biskupskim štapom u rukama ide darovati djecu..

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.