Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psiholozi tvrde

Slobodno lažite djeci, vjerovanje u Djeda Božićnjaka je zdravo!

djed božićnjak
Foto: Press Association/PIXSELL
25.12.2013.
u 17:41

Vjerovanje u Djeda Božićnjaka je duga tradicija koja zbližava obitelj, osnažuje dobre vrijednosti, ali i razvija dječju kreativnost.

Laganje je generalno jako loša stvar, ali uvijek postoje iznimke od pravila pa tako i od ovog. Tvrde to psiholozi koji ne vide ništa loše u činjenici potpirivanja dječje mašte pričama o Djedu Božićnjaku, piše Mashable.

- Nije to loša stvar za djecu. Ona trebaju vjerovati u mit da postoji netko tko pokušava usrećiti ljude ako se oni dobro ponašaju - smatra dječji psihijatar dr. Matthew Lorber iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

Vjerovanje u Djeda Božićnjaka je duga tradicija koja zbližava obitelj, osnažuje dobre vrijednosti, ali i razvija dječju kreativnost.

- Mašta je normalan dio razvoja. Mit o Djedu koji donosi poklone utemeljen je na stvarnoj osobi, Svetom Nikoli koji je darivao potrebite i te su vrijednosti značajne. To je prava priča i ono što u mitu oduševljava djecu. Pravi smisao Božića koji se pomalo gubi u današnje konzumerističko doba - objasnio je Lorber.

Kada je onda pametno djeci otkriti istinu?

Kako odrastaju, djeca će kroz priču s vršnjacima shvatiti da je Djed ipak samo mit. Ali treba biti oprezan s otkrivanjem istine.

- Roditelji znaju najbolje. Savjetujem im da dijete prvo upitaju vjeruje li u Djeda Božićnjaka. Ako je odgovor potvrdan, neka mališani još uživaju. Ako nije, tada su spremni prihvatiti istinu koju im treba priopćiti na najobzirniji mogući način - savjetuje Lorber.

>>Djed Božićnjak upucan dok je djeci dijelio poklone!

Komentara 6

DU
Deleted user
19:07 25.12.2013.

Sveti Nikola je povijesna ličnost, tako da ne treba uopće lagati.

NA
nane
18:02 25.12.2013.

Sveti Nikola kakav djed bozicnjak

Avatar naroz
naroz
19:24 25.12.2013.

Pa ko izmisli ovoga djeda bozicnjaka odkada je to pocelo brate dragi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije