Naslovnica Vijesti Svijet

Sloboda medija u Europi: Nema razloga za pretjerano zadovoljstvo

Povodom svjetskog dana slobode medija, povjerenik Europske Komisije za digitalno gospodarstvo i društvo, zadužen i za medije, Günther H. Oettinger osvrnuo se na zaštitu i poštivanje temeljnih načela medijskih sloboda. Pismeno obraćanje povjerenika Oettingera prenosimo u cijelosti.
03. svibnja 2016. u 10:00 25 komentara 959 prikaza
Mediji
Foto: Reuters/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Albert Camus nekoć je rekao: „Jasno da slobodan tisak može biti i dobar i loš, ali bez slobode sasvim sigurno može biti samo loš.”

Vjerujem da je ovo još aktualnije u doba digitalnih medija. Najnoviji zakonodavni prijedlozi o javnim medijima kao i rasprava o granicama satire u EU-u i Turskoj zorno podsjećaju na to da sloboda i neovisnost medija i sloboda govora nisu zajamčeni već ih se osporava. Stoga, da bismo zaštitili svoje slobode i da bismo i dalje bili lučonoša u vlastitu susjedstvu i u svijetu, moramo i dalje biti oprezni.

Kao povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo zadužen i za medije, učinit ću sve što bude potrebno za poštovanje tih temeljnih načela. Spreman sam dijalogom prenositi poruku o važnosti medijskih sloboda za demokraciju, istodobno podsjećajući da sve države kandidatkinje koje žele pristupiti EU moraju poštovati najviše standarde slobode tiska.

Veoma je važna i neovisnost regulatornih tijela u području audiovizualnih usluga. Ta tijela najbolje djeluju kad su istinski neovisna o vlastima: ona se brinu da televizije poštuju sva pravila zaštite interesa gledatelja, štite djecu od veoma nasilnih filmova, čuvaju pluralizam na TV-u i ograničavaju oglašavanje. Skora revizija Direktive EU o audiovizualnim medijskim uslugama prilika je da se naglasi nužnost neovisnosti medijskih regulatora, a ja je kanim i iskoristiti.

HNd, Saša Leković odgovor na 'desant na medije' Svjetski je dan slobode medija, HND poziva na prosvjed Saša Leković Saša Leković: Ocjene OESS-a su da je sloboda medija u Hrvatskoj posebno ugrožena

No zakoni ne mogu riješiti sve probleme. Da bi se problem osvijestio, a novinarima pružila pomoć, veoma su važne inicijative nevladinih organizacija koje djeluju u tom području. Zato mi financijski pomažemo neovisnim projektima koji prate i jačaju medijske slobode i pluralizam. Među tim je projektima i „Praćenje medijskog pluralizma”, neovisni alat kojim se služi Centar za medijski pluralizam i slobodu medija Europskog sveučilišnog instituta u Firenci.

On pokazuje kako nijedna država članica EU nije imuna na mogućnost ugrožavanja medijskog pluralizma. Konkretno, opasnosti su sljedeće: otkrivena koncentracija medija, nedostatak političke neovisnosti, nedovoljan pristup informacijama te izostanak odgovarajuće politike medijskog opismenjivanja. Te se opasnosti potvrđuju i brojnim prijavama što stižu neovisnoj platformi „Prikaz slobode medija” koju također podupiremo. Više od trećine incidenata prijavljenih s pomoću tog internetskog alata odnosi se na uznemiravanje novinara. Registrirani su i slučajevi zatvaranja ili pritvaranja novinara, otpuštanja zaposlenika te nasilja, kao i slučajevi cenzuriranja novinarskog rada. Najveći broj potvrđenih slučajeva odnosi se na pet država: Tursku, Italiju, Mađarsku, Francusku i Hrvatsku.

Prošle smo godine financirali i osnivanje Europskog centra za slobodu tiska i drugih medija u Leipzigu. On se bavi problemom kršenja medijskih sloboda u državama članicama EU-a i šire, a pruža i pravnu pomoć ugroženim novinarima. Iz svega navedenog zaključujem da moramo više raspravljati o slobodi medija. Stoga mi je drago što je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans odlučio godišnji kolokvij EU o temeljnim pravima u studenome ove godine posvetiti medijskom pluralizmu i demokraciji.

>> Medijske slobode u svijetu pogoršale se 2015., Hrvatska pala za pet mjesta

Pametni grad
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI
Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

A1 izdvaja za Vas

  • tonkica:

    Ha, ako cemo realno nisu vise ni novinari sto su bili, vrhunac istrazivackog novinarstva je prevodenje tekstova o obitelji Kardashians. Nekada su novinari rusili predsjednike i vlade, danas jedino ruse nivo pismenosti.

  • Secli:

    I ovak nam plasiraju vijesti koje njima pašu tak da nema smisla pričati o slobodi medija.Jedina sloboda dopiranja vijesti je internet kojeg još nisu uspjeli cenzurirati.

  • mikrogrizzly:

    Internet je danas vodeći medij u razvijenom svijetu - tu ima čak previše sloboda odnosno formalizirane medijske slobode, u smislu prohujale epohe, e to doista više ne treba nikome jer tko još danas gleda TV, sluša radio ili kupuje tiskane ... prikaži još! novine - a da nije "treće životne dobi" i kao takav irelevantan kao opinion maker. Zamjetna je degradacija medija - sve više i prodornije se pojavljuju sadržaji koji zadiru u privatnost, koji izruguju ili pak intelektualizirano žongliranje do besvijesti s nekim tezama, a u cilju pobrati honorar ili pak plaću > 30 k kn - kao što slučaj s jednim našim novinama gdje sve vrvi od likova koji nariču nad hudom sudbom naroda hrvatskog i države Hrvatske, a za plaću 5-8 puta veću od prosjeka u Hrvatskoj. Zaključno, malo toga je danas moguće postići samo i isključivo preko formalnih medija - pitajte Josipovića kako je izgubio izbore pa će vam on rastumačiti. Nije mu ni Radman na čelu HTV pomogao...