Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljena godišnja ljestvica

Medijske slobode u svijetu pogoršale se 2015., Hrvatska pala za pet mjesta

Foto: Pixabay
20.04.2016.
u 10:35

Sloboda medija pogoršala se svuda u svijetu prošle godine, kažu u godišnjem izvješću Reporteri bez granica (RSF), pa tako i u Hrvatskoj koja je u odnosu na 2014. pala za pet mjesta na ljestvici.

Ljestvica slobode medija u 180 zemalja, koja se objavljuje od 2002., temelji se na seriji indikatora: pluralizmu, neovisnosti medija, autocenzuri, pravnom okviru, transparentnosti. "Svi indikatori ljestvice svjedoče o pogoršanju", kazao je za agenciju AFP Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.

Na ljestvici za 2015. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 58. Kad je u pitanju susjedstvo,. Slovenija je 40., Srbija je četiri mjesta ispred Hrvatske, Mađarska je 67., BiH 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora je 106. 

Europa je generalno gledajući i dalje područje u kojoj su mediji slobodniji nego drugdje, kaže RSF. Finska je na prvom mjestu šestu godinu za redom, a iza nje su Nizozemska, Norveška i Danska. Među prvih deset su i Švicarska, Švedska i Irska.

"Podaci iz izvješća pokazuju da Europa i dalje ima najslobodnije medije, iza nje je Afrika, koja je prvi puta pretekla obje Amerike u kojima je nasilje nad novinarima u porastu. Slijede Azija i istočna Europa dok su sjeverna Afrika i Bliski istok još uvijek regije u kojima su novinari izloženi ograničenjima svih vrsta", kaže RSF.

Kada se radi o zemljama istočne Europe, Poljska je zabilježila ogroman pad od 29 mjesta zbog "ultrakonzervativne vlade koja je preuzela kontrolu nad medijima", naglašava organizacija.

Jako loše stoje i Rusija koja je 148. i Turska na 151. mjestu. Iako se stanje pogoršalo u svim dijelovima svijeta, pad je najjači u Latinskoj Americi, poglavito zbog ubojstava novinara. U Latinskoj Americi, "nasilje, organizirani kriminal, nekažnjivost, korupcija i koncentracija medija predstavljaju glavne prepreke slobodi medija", kaže RFS. Na dnu ljestvice se kao i prošle godine nalaze se Kina, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja.

“Na nesreću, jasno je da mnogi svjetski vođe razvijaju neku vrstu paranoje prema novinarima", kazao je Deloire. “Klima straha rezultira rastućom averzijom prema debati i pluralizmu, obračunima sve autoritarnijih vlada s medijima, te izvješćima o medijima u privatnom vlasništvu kojima sve više upravljaju osobni interesi. Garancija prava javnosti na neovisne i vjerodostojne vijesti i informacije ključna je ako se žele riješiti problemi, i na lokalnom i na globalnom planu", dodaje se.

>> Bulj: Iskakali ste iz paštete. Stazić: Ako vas budu prikazivali, ljudi će prestati gledati TV

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar abakus
abakus
11:09 20.04.2016.

Medijske slobode... Kad je riječ o novinarima koji zaista izvještavaju o kriminalu, pogotovo onom raznih struktura moći, o korupciji i tome sličnom, onda su medijske slobode nešto što treba i te kako čuvati. No kad se medijske slobode tumače kao pravo pojedinih struktura društva koje su praktički monopolizirale medije i koje preko tih medija onda kroje vlastitu iskrivljenu stvarnost, a istovremeno u sav glas viču na svaki pokušaj da se taj njihov monopol ukine jer se time, je li, "dira u medijske slobode", onda su takve "medijske slobode" prva i najveća prepreka pravim medijskim slobodama društva.

DU
Deleted user
11:28 20.04.2016.

Gdje su tada bili "kulturnjaci",nije im smetala Milanovićeva cenzura dok su dobivali lovu iz proračuna.

LU
Luka1710
11:36 20.04.2016.

Treba ovdje komentatorima objasniti da je prošla Vlada zabilježila najbolji rang po ovome istraživanju tako da je besmisleno govoriti o komunističkim drugovima ili ičemu sličnom. Naravno, mediji nisu slobodni, ali ne zbog HDZ-a ili SDP-a već zbog onih čije interese štite te dvije stranke, a to su bankari i velike korporacije. Kada bi svi znali istinu o tome, vjerujte mi, HDZSDP mafija ne bi postojala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije