Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed za Z1

Sloboda medija i mržnja

Rakić Bujanec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
27.01.2016.
u 12:42

Očito je da sporni Zakon s drakonskim kaznama treba mijenjati

Legitimno je prosvjedovati za slobodu medija i jednakost principa, ali ružno je i ne odveć hrabro sve nezadovoljstvo usmjeriti na jednu osobu, osobito ne kako su to jučer učinili prosvjednici dajući podršku televiziji Z1 i novinaru Marku Juriču. Svaka čast predsjednici Vijeća za elektroničke medije Mirjani Rakić što je “ženski” sa smiješkom otrpjela konkludentne uvrede na svoj račun s četničkom kapom kao darom koji joj je donio Velimir Bujanec, a nakon što je odlučila ugostiti predstavnike prosvjednika protiv odluke Vijeća o trodnevnoj zabrani emitiranja na Z1 televiziji.

Kazna za “objavljivanje”

Rakić je obrazložila kako je Vijeće svjesno da je riječ o oštroj kazni, ali da je to jedina sankcija koju Zakon o elektroničkim medijima predviđa kad se “objavljuje audiovizualne programe suprotno članku 12.”.

Onda zakon treba mijenjati! S obzirom na trajni oblik glagola – “objavljuje”, očito je nužno više objava. Možda se i kod samo dvije objave (12. i 19. siječnja) može govoriti o “objavljivanju”, ali s obzirom na težinu sankcije, ipak bi se moralo raditi o više od dvije objave. Na to upućuje i treći stavak iste odredbe u kojem se ista sankcija predviđa “nakon treće opomene Vijeća” u godinu dana. Vijeće očito tumači da kod kršenja članka 12. ne može izreći opomenu, unatoč općoj ovlasti da izriče “opomene u slučaju nepoštivanja odredbi ovoga Zakona...”.

Stvar je pristupa i može li se Juričev istup, koliko god je šokantan, svesti pod slobodu mišljenja. Jer, uglavnom se prešućuje da je Jurič sporni dio izrekao kao cinični komentar nakon što je iznio činjenicu da je Srpska pravoslavna crkva dvojicu svećenika koji su bili četnici 2005. proglasila svetima.

– Nisam pratio što se sve događalo na prosvjednom skupu, ali mogu reći da je odluka Vijeća za elektroničke medije zakonita, i da se oni koji su organizirali ovaj prosvjedni skup sasvim sigurno ne zalažu za slobodu medija niti za obranu novinara. Naprotiv, neki od njih, isto kao i Marko Jurič kojeg brane, svakodnevno krše sve profesionalne i etičke standarde. Vrlo je opasno manipulirati ratnim veteranima u političke svrhe – komentirao je jučerašnji prosvjed ispred Vijeća za elektroničke medije čelnik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković. O istom komentar nam je dao i novi ministar Zlatko Hasanbegović u čiji resor spadaju i mediji.  

Ministar za osudu Juriča

– Izjavu Marka Juriča izrečenu u njegovoj emisiji smatram potpuno neprihvatljivom. To ne može biti način komunikacije niti u svakodnevnom životu, kamoli u onom javnom. Znači, osuda takvog govora nije sporna. No, s druge strane, činjenica je da je samo to Vijeće problematično kako po načinu i kriterijima izbora njegovih članova, tako i po njegovom dosadašnjem djelovanju, odnosno nedjelovanju. Ovo je jedna vrsta poresedana zato što je do sada takva odluka Vijeća nedosljedno primjenjivana, po nejasnim kriterijima, jer je bilo različitih oblika neprihvatljivog govora mrženje, a prema svemu tome nije se jednako postupalo. Ostaje dojam da je ovo politički motivirana odluka kako bi se njome dodatno produbljivalo ozračje sukoba i podjela u društvu, i to u trenutku konstituiranja nove Vlade. Eventualno neprihvatljive reakcije na ovom događaju, onima koji su donijeli tu odluku, očigledno služe kao alibi za dodatno produbljavanje društvene psihoze o tobože ekstremističkim ciljevima ove Vlade. Sve ovo pokazuje da je potrebno žurno pristupiti sveobuhvatnoj i korjenitoj reformi cjelokupnog sustava medijske politike – kazao nam je ministar Hasanbegović

>> Rakić razgovarala s Juričem i Bujancem. Tepeš: Ponovno uvođenje verbalnog delikta

Komentara 35

UM
umnjak
12:28 27.01.2016.

Svaka joj čast? Pa ta žena je primjer mrzitelja hrvatske drzave! Dobro bi dosla kao PR četničkom pokretu koje brani!

DU
Deleted user
12:31 27.01.2016.

Mirjana.....jedno je biti novinar kvalitetnih priloga i uz to malo ljevo orijentiran.....a potpuno drugo dobar novinar ali oruđe u rukama militantnog ljevicarenja...

LI
liskovaca
12:16 27.01.2016.

zna li netko gdje je rođena Mirjana Rakić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije