Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed potpore televiziji Z1

Rakić razgovarala s Juričem i Bujancem. Tepeš: Ponovno uvođenje verbalnog delikta

Rakić Bujanec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/19
26.01.2016.
u 14:56

Prosvjednici su točno u podne krenuli u prosvjednu šetnju ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici, a završili je kod zgrade u kojoj se nalazi Agencija za elektroničke medije

HVIDR-a Grada Zagreba, uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, organizirala je prosvjednu šetnju i skup pod nazivom "1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora" u znak potpore televiziji Z1. 

Prosvjednici su točno u podne krenuli u prosvjednu šetnju ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici, a završili je kod zgrade u kojoj se nalazi Agencija za elektroničke medije u Jagićevoj ulici. ZET je na svojim stranicama izvijestio da je zbog kretanja prosvjedne kolone 20-ak minuta bio prekinut tramvajski promet Savskom cestom, a zbog prosvjedne kolone Vodnikovom i Jukićevom ulicom oko sat vremena su tramvaji linije 2 vozili preko Trga bana Josipa Jelačića

Prosvjednoj povorci pridružio se i potpredsjednik Sabora i predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš. U koloni su, između ostalih, bili Đuro Glogoški, Božidar Alić i Velimir Bujanec, piše RTL. Glogoški je u govoru okupljenima prosvjed nazvao "jednim načinom borbe za društvo". 

– Podupirem ovaj skup zato što je očito u Hrvatskoj na djelu ponovno uvođenje verbalnog delikta. Dvostruka su mjerila. Kada netko na privatnoj Z1 televiziji govori nešto što se nekom ne sviđa, onda se zabranjuje rad televizije. A kada se na HTV-u Domoljubnu koaliciju naziva profašistima i fašistima, tada nitko ne proziva one koji to govore – kazao je Tepeš za HRT– Ono što radi Frljić u HNK i Pupovčeve Novosti koje vrijeđaju i Domovinski rat i himnu, to se onda naziva satirom i slobodom umjetnosti, a vrijeđa se hrvatski Ustav jer je Domovinski rat u Ustavu. Tada nitko ne govori da se HRT treba zabraniti – rekao je Tepeš te dodao kako je on za slobodu govora. 

– Ako netko govori govorom mržnje, mora ga se sankcionirati kao pojedinca, ali to se mora odnositi i na jedne i na druge – rekao je Tepeš te dodao kako su institucije trebale zaključiti je li Jurićev govor bio govor mržnje.

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić primila je na razgovor Juriča i Bujanca, dok su ostali prosvjednici ostali stajati ispred zgrade, piše RTL. Bujanec je predsjednici Agenciji za elektroničke medije rekao da je ovaj slučaj presedan, a poklonio joj je četničku kapu. Kada su Bujanec i Jurič otišli, Rakić je objasnila da oni jednostavno ispunjavaju svoje dužnosti. 

"Nema blaže kazne"

Vijeće za elektroničke medije na sjednici prošlog petka donijelo je odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari.

– Ovo nije prva tako drastična mjera Vijeća – rekla je predsjednica Vijeća Mirjana Rakić u HRT-ovu Studiju 4. – Znam da je to oštra mjera, ali je jedina koju zakon predviđa, nema blaže kazne. Govor mržnje spada pod kazneni zakon i Vijeće je dužno podnijeti prijavu DORH-u. Cilj Vijeća nije ograničavati slobodu govora, ali istodobno mu je uloga nadziranje provođenja zakona – kazala je Rakić. 

>> Emisiju na Z1 odjavio: 'Čuvajte se četnika s Cvjetnog trga'

>> 'Slučaj Marka Juriča nije slučaj izoliranog novinara, to je politička agenda'

Komentara 410

DU
Deleted user
11:24 26.01.2016.

"Uredništvo portala Sloboda.hr došlo je u posjed ekskluzivne videosnimke mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija kako u zanimljivom društvu pjeva četničku pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata. Štoviše, na snimci se jasno vidi kako je upravo mitropolitt Porfirije tražio da veselo društvo zapjeva poznatu četničku pjesmu “Šta se ono na Dinari sjaji”, tako da nema sumnje da se možda radi o “namještaljci” ili da se mitropolit Porfirije spletom okolnosti u krivo vrijeme našao na krivom mjestu. “Još, još jedanput! Naša pjesma! Ajmo!”, nagovarao je mitopolit Porfirije okupljene, nakon čega je Vojislav Bilbija započeo s poznatom četničkom pjesmom. Dotični Vojislav Bilbija starješina je Roterdamske parohije SPC-a te je ispovijedao srpske zatvorenike u Haagu". S obzirom da se na gorenavedenom portalu može vidjeti snimka, na potezu je DORH zbog širenja govora mrženje ili je to samo rezervirano za Hrvate u Hrvatskoj....

MI
Mimizo
12:24 26.01.2016.

ajmo neovisni novinari osudite pravoslavnog porfirija koji pjeva četničke pjesme a znamo tko su bili četnici u našem domovinskom ratu osudite to kao govor mržnje jer on predstavlja jednu manjinu i to u najmanju ruku nije primjereno pogotovo od jednog vjerskog vođe u srcu zagreba i hrvatske sramota

Avatar mrzimcrvene
mrzimcrvene
11:00 26.01.2016.

ajmooo decki krece lustracija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije