Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA LOKACIJA U BREZJU

Beroš na budućoj lokaciji Imunološkog: Imat ćemo vlastiti serum protiv zmija otrovnica

Sveta Nedjelja: Izjave uoči posjeta budućoj tvornici Imunološkog zavoda
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
17.09.2021.
u 15:47

U programu Vlade RH, oživotvorenje Imunološkog zavoda, nekadašnje perjanice u ovom dijelu Europe u proizvodnji cjepiva i protuotrova protiv ugriza zmija ljutica, ima vrlo visoko mjesto među prioritetima, priopćili su iz Ministartsva zdravstva

Ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec obišli su danas buduću lokaciju Imunološkog zavoda u Brezju i razgovarali o pripremama za njegovu izgradnju na novoj lokaciji. 

Intenzivan rad timova Imunološkog zavoda i Ministarstva zdravstva na pripremama za preseljenje Imunološkog zavoda sa sadašnje lokacije u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu na novu lokaciju u Brezju u Svetoj Nedelji, gdje bi u sljedećih nekoliko godina trebali niknuti novi proizvodni pogoni, odredili su i prve konkretnije korake. U narednom periodu će u u Brezju biti izgrađen pogon za proizvodnju zmijskog protuotrova kojeg sada Hrvatska kao turistička zemlja mora uvozit za svoje potrebe, a već su uspostavljeni kontakti s inozemnim partnerima za prodaju antitoksina i na stranim tržištima. 

U programu Vlade RH, oživotvorenje Imunološkog zavoda, nekadašnje perjanice u ovom dijelu Europe u proizvodnji cjepiva i protuotrova protiv ugriza zmija ljutica, ima vrlo visoko mjesto među prioritetima, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

 - Drago mi je da smo gradonačelnik i ja u razgovorima potvrdili važnost realizacije ovog projekta od iznimnog značaja za zdravstveni sustav naše zemlje, ali i od velikog interesa lokalne zajednice koja će, uz postojeće gospodarske subjekte, dobiti još jednu tvornicu visokovrijednih proizvoda i izvore prihoda grada u intenzivnom razvoju -  rekao je poslije susreta ministar zdravstva Vili Beroš i naglasio da ga, kao ministra i člana Vlade ohrabruje ovakva učinkovita suradnja središnje vlasti i lokalne samouprave u policentričnom razvoju hrvatskih krajeva.

Time se, ističe, ostvaruju planovi o otvaranju novih radnih mjesta, ulaganja u profitabilne i visokoakumulativne djelatnosti čiji proizvodi mogu biti konkurentni na svjetskim tržištima, a nije zanemariv i doprinos domaćoj znanosti i istraživačkom radu koji će se, poslije niza godina zaostajanja, opet koncentrirati u Imunološkom zavodu.

 - Moja majka je radni vijek provela u zdravstvu te sam iz prve ruke oduvijek bio upoznat s vrhunskom kvalitetom proizvoda koju je nekoć plasirao Imunološki zavod, a što danas više nije slučaj zbog pogrešnog upravljanja. Ovo nije kritika, već poziv na bolju i jaču suradnju kako bi se obnovio njegov rad. Rad Imunološkog zavoda trebao bi se bazirati na dobrom razvoju, na istraživanju, distribuciji i prodaji njegovih proizvoda, a kroz javno privatno partnerstvo koje predstavlja zdrav način upravljanja. Smatram kako je to jedini pravi način i izbor kojim bi Imunološki zavod bio u skladu s konkurencijom sada već na svjetskoj razini - naglasio je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Poslije razgovora u Gradskoj upravi, zajednički su sa suradnicima posjetili buduću lokaciju gdje ih je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić upoznao s projektom nove tvornice, posebno s planovima za izgradnju pogona za proizvodnju zmijskog protuotrova u Brezju koja bi već za sljedeću turističku sezonu osigurala prve količine. U Brezju su, na zemljištu koje je u vlasništvu Imunološkog zavoda, smješteni konji, ovce i zmije koji već godinama čekaju da ponovno krene proizvodnja antitoksina.

- Godinama se pričalo o revitalizaciji Imunološkog zavoda, rađeni su planovi, ali nije se pomaknulo od početka. Sada istodobno guramo na više kolosijeka, od izrade projektne dokumentacije, prikupljanja ponuda za montažnu zgradu i potrebnu opremu buduće tvornice zmijskog protuotrova, do kontakata s potencijalnim strateškim partnerima iz svijeta i zainteresiranim investitorima - kaže ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

>> Pogledajte i ovaj video - Englezi idu u najveće testiranje krvi: Tako će detektirati 50 tipova raka!

Komentara 29

Avatar Idler
Idler
17:07 17.09.2021.

Aj nek se konačno krene i nekaj proizvodit !

Avatar Narod
Narod
18:03 17.09.2021.

Odmah otkaz Srecku Sladoljevu , ravnozemljak sve baca 1000 godina unazad, sve upropasti a kamoli ne institut!

PO
polifonije
15:50 17.09.2021.

ako se izračuna koliko će nas koštti taj naš serum sa svim ulaganjima i troškovima , onda je ovaj uvozni koliko god koštao gotovo besplatni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije