Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palestinski političar:

'Dosta nam je rata, ubijanja i razaranja. Želimo živjeti u miru'

An Israeli mobile artillery unit fires towards the Gaza Strip July 18, 2014. Israel stepped up its ground offensive in Gaza early on Friday pounding targets with artillery fire and using tanks and infantry to battle Hamas fighters. Orange flashes illumina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
18.07.2014.
u 22:52

Izraelska vojska dosad je mobilizirala više od šezdeset tisuća rezervista i krenula je u napad

Dosta nam je svega. Dosta nam je rata, ubijanja i razaranja. Želimo živjeti u miru i dostojanstveno, kazao je za Večernji list predsjednik palestinske narodne stranke i zastupnik u palestinskom zakonodavnom vijeću Bassam al-Salihi.

– Ovo više nije normalno. Treba stati. Kad počne zora, molimo se Bogu da dođe noć. A kad dođe noć, molimo Boga da dođe dan. Ne znam što je gore; noći ili dani – očajan je Bassam kojeg smo jedva uspjeli razumjeti od zvukova detonacija koji su dopirali iz slušalice telefona.

Uništavanje tajnih tunela

Nakon što su, kako su rekli izraelski vojnici, u Gazu krenuli s "velikom silom" s ciljem uništavanje Hamasove infrastrukture kao što su tuneli i lansirne rampe za raketne napade, pripadnici specijalnih jedinica izraelske vojske, nakon što su u okviru pokrenute kopnene operacije ušli na palestinski teritorij u Pojasu Gaze, povukli su se s tri područja u Gazi nakon žestokih sukoba s palestinskim militantnim grupama. Iako Izrael službeno još nije objavio, izraelski mediji pišu da je u tim borbama ubijen jedan izraelski vojnik, a trojica su ranjena. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da je on izdao naredbu vojsci da se priprema za najveću kopnenu akciju. Analitičari na Bliskom istoku smatraju da je izjava izraelskog premijera zapravo zeleno svjetlo za ponovnu vojnu okupaciju Gaze gotovo 10 godina nakon što su se izraelske snage s ovog područja povukle. U međuvremenu Washington je optužio izraelske vlasti kako nisu učinile sve što je bilo moguće da bi se u sukobima s Hamasom spriječile civilne žrtve. Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je da je pogibija četvorice dječaka na plaži u Gazi u zračnom napadu izraelske vojske užasna.

– Taj tragični događaj jasno pokazuje da Izrael mora poduzimati sve potrebne mjere i ispuniti standard u zaštiti civila i spriječi njihova stradanja – istaknula je Jen Psaki.

Poziv pape Franje

– Život u Pojasu Gaze, koji je i dosad bio težak, sada je postao nemoguć. Više od 70 posto stanovništva je bez struje, nema vode ni hrane. Bolnice su pune ranjenih i mrtvih, nema lijekova, a polako se šire i zarazne bolesti – kazao je Ashraf Al-Qudra, ravnatelj bolnice Al-Shifa.

Papa Franjo "osobno je pozvao" izraelskog i palestinskog predsjednika, Shimona Peresa i Mahmuda Abbasa, da bi izrazio "svoju duboku zabrinutost zbog trenutne ratne situacije" koja se odnosi na Pojas Gaze, priopćili su iz Vatikana. "Ova klima neprijateljstva, mržnje i patnje raste između dva naroda, stvara brojne žrtve i dovodi do stanja ozbiljne humanitarne katastrofe", poručio je papa Franjo.

>>Izrael započeo kopnenu ofenzivu u Gazi. Ubijeno 20 Palestinaca

Komentara 33

BU
bubimir55
00:23 19.07.2014.

Posljednji koncetracijsk geto na svijetu po uzoru na naciste drže potomci žrtava holokausta. Najsramotnija činjenica za svakog Izraelca.

MI
Milivoje
23:09 18.07.2014.

hasane !!! pises tako blago kao da se sramis da si arapin, reci da palestina je GUANTANAMO, reci da se obespravljuju svi arapi , bilo to da su muslimani ili krscani, pisi bez cenzure, i kada pises pise da cjeli zapad vrsi propagandu protiv oni koji trebaju slobodu (arape) i nearape, jer ovim rezimom cionizma cjeli svijet je u opasnosti.

MI
Milivoje
22:57 18.07.2014.

samo cionisti i oni koji su u pogresnom pravcu, a ne onom koji zeli Bog moze voljeti da bude toliko dugo meta cionizmu, i da bude kao zivotinja bez prava tretirana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije