Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slijede li impeachment, istraga utaje poreza...

svakoj vlasti treba korektiv, a Donald Trump konačno ga ima u zastupničkom domu Kongresa
08. studenoga 2018. u 20:48 5 komentara 449 prikaza
Donald Trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Svakoj vlasti treba korektiv, a američki predsjednik Donald Trump konačno ga ima u Zastupničkom domu Kongresa, gdje Demokratska stranka od jučer ima većinu mandata. Kako će u tim novim okolnostima izgledati Amerika, koja pod Trumpom prolazi kroz jedno od politički najturbulentnijih razdoblja u svojoj povijesti, a zbog svoje vodeće uloge u svijetu te turbulencije s njima prolazi i, htio-ne htio, čitav svijet?

Međuizbori u SAD-u IZGUBIO ZASTUPNIČKI DOM Što rezultati međuizbora znače za Donalda Trumpa?

Kao prvo, pokretanje procedure opoziva predsjednika (impeachmenta) možda jest san mnogih Trumpovih političkih protivnika, ali demokratska većina u Zastupničkom domu neće srljati u tu avanturu, barem ne zasad, prije no što posebni istražitelj Robert Mueller dovrši svoju istragu o mogućem dosluhu Trumpa s Rusima i/ili ometanju pravde. Demokratska stranka sada može, doduše, pokrenuti impeachment, ali ne može tu proceduru dovršiti. Opoziv predsjednika događa se samo ako i Senat izglasa takvu odluku dvotrećinskom većinom. A u Senatu su Trump i Republikanska stranka na ovim izborima doživjeli uspjeh i podebljali svoju većinu.

Nancy Pelosi NANCY PELOSI Trumpu je obećala pakao i sada bi mogla postati najmoćnija žena američke politike

Drugo, lideri Demokratske stranke ne žele graditi imidž mrzitelja i rušitelja, već konstruktivne stranke koja ima vlast u jednom domu Kongresa, a od kraja 2020. godine, nadaju se, i u Bijeloj kući. I oko te nade moraju se dokazivati biračima, tako što će pokušati konstruktivno surađivati s Trumpom na donošenju odluka koje čine život građana boljim. I Trump bi mogao imati isti poriv: da surađuje s demokratskom većinom. No, stvari koje bi bile logične ne moraju uvijek biti stvari koje će se dogoditi. I demokrati i Trump, možda više no ikad prije, imaju interes da ne surađuju, nego da se prepucavaju. Trumpovo prekomjerno granatiranje političkih protivnika iz

Demokratske stranke nešto je što njegove birače motivira i zapaljuje. A vrijedi i obrnuto. Birači Demokratske stranke – koji vide predsjednika Trumpa kao elementarnu nepogodu koja je na putu da uništi američke institucije, stvori neprijateljstva među američkim prijateljima i saveznicima te šuruje s autokratima i diktatorima diljem svijeta – također žele vidjeti da se demokratska većina tuče s tim i takvim Trumpom. Politički profit od nesuradnje jednak je ili možda čak i veći od političkog profita koji donosi suradnja.

Bernie Sanders SANDERS O TRUMPU 'Imamo predsjednika koji je patološki lažac'

Za početak, nova demokratska većina u Zastupničkom domu vjerojatno će se “potući” s Trumpom oko njegova netipičnog i upornog (a time još više sumnjivog) odbijanja da javno objavi porezne prijave. A nakon toga, sve je moguće.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • javor11:

    Liberalni kut? Tomislav Krasnec? Ha ha ha. Možda prije balkansko socijalistički kut?

  • bla3108:

    Ljevicari ce pokretati sad tisuce istraga i samo ce se time baviti dok ce probleme gradjana staviti u drugi plan i eto ti 2020. Trump ponovno predsjednik sa vecinom i u senatu i u zastupnickom domu :D

  • 8.000 eura, 8.000 eura!:

    Knačno netko ko je normalan!