Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica demantirala

Slavonskobrodska HVIDRA prijavila Pejčinović Burić za sukob interesa

Marija Pejčinović Burić
Patrik Macek/PIXSELL
16.11.2018.
u 12:21

Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažirana od strane srbijanske vlade ili od bilo kojeg srbijanskog ministra. Radila sam na projektu Europske unije čija je zadaća bila pružiti tehničku pomoć vezanu uz prilagodbu zakonodavstva - izjavila je ministrica prije mjesec dana

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) iz Slavonskog Broda prijavila je potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog, kako kažu, njenog rada za srbijansku Vladu, a problematiziraju i nesrazmjer njene imovine.

Osim toga, zamjeraju joj jer kao predsjednica Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjera u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije EU nije sazvala niti jedan sastanak tijekom svog mandata u prošloj i ovoj godini, iako bi se spomenuto Povjerenstvo trebalo sastajati najmanje četiri puta godišnje.

- Gospođa Pejčinović Burić je u razdoblju od 2013. do 2016. godine radila za Vladu Republike Srbije na projektu bržeg srbijanskog pristupanja EU uključujući srbijansko poglavlje 23. pa se otvara pitanje njenog sukoba interesa s obzirom na to da je sada hrvatska ministrica i predsjednica spomenutog Povjerenstva - piše u prijavi koju potpisuju predsjednik HVIDRE Brodsko-posavske županije Štefan Paun te predsjednik HVIDRE Slavonskog Broda Mato Pudić.

U prijavi podsjećaju da je Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjera u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije EU osnovano temeljem Deklaracije Hrvatskog sabora o Domovinskom ratu kojim se Hrvatska obvezala osigurati svim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.

- Gospođa Pejčinović Burić je kršenjem odluke Vlade RH i nesazivanjem sastanaka Povjerenstva prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je postupila nesavjesno i neodgovorno čime je narušila povjerenje građana, posebice hrvatskih branitelja, obitelji poginulih i stradalnika Domovinskog rata - zaključuju u prijavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Inače, na nerad Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjera u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije EU je u više navrata u Saboru ukazivao i Most nezavisnih lista, pa je tako i na posljednjem aktualnom prijepodnevu premijer objašnjavao zašto se Povjerenstvo ne sastaje, a ranije je to objašnjavala i ministrica, jednako kao što je odgovarala na tvrdnje da je radila za srbijansku Vladu.

- Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažirana od strane srbijanske vlade ili od bilo kojeg srbijanskog ministra. Radila sam na projektu Europske unije čija je zadaća bila pružiti tehničku pomoć vezanu uz prilagodbu zakonodavstva - izjavila je ministrica prije mjesec dana. Tada je objašnjavala da je aktualna vlada zaključila da spomenuto povjerenstvo "nije neophodno da bi se rješavala pitanja".

- Sve što je bilo zamišljeno da to povjerenstvo radi, se radi, što kroz redovne aktivnosti, kroz redovne mehanizme koje ima vlada na raspolaganju, što kroz posebna međudržavna povjerenstva koja smo uspostavili. Dakle, nema ničega što je trebalo raditi to povjerenstvo, što ova vlada nije počela raditi. Dapače, višestruko na tim i drugim pitanjima započela raditi u odnosima sa Srbijom - poručila je tada Pejčinović Burić. Slično je ponovio i premijer Andrej Plenković na aktualnom prijepodnevu u srijedu.

- Sada je priča dignuta na višu razinu, postoji redovita koordinacija za vanjske poslove koja temeljito prati svaki detalj bilo kojih pristupnih pregovora, pa tako i onih srbijanskih. Pitanje ratnih zločina je političko pitanje par excellance koje dižemo u svakom trenutku, nitko ga ne zaboravlja niti stavlja sa strane, naš je cilj da se svi ratni zločinci procesuiraju - kazao je.

Pogledajte video: Svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

Komentara 4

LU
Lujo123
13:28 16.11.2018.

cijela "vlada" anemičnog dezertera je u sukobu interesa!!!

WW
wwwcro
16:01 16.11.2018.

Srpsku gamad u zatvor ili protjerati u Srbiju. Užas.

ZA
Zagy154
13:01 16.11.2018.

ekavica ti savrseno ide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije