Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavonski bećarac i nijemo kolo iz Zagore na UNESCO-ovoj listi

Hrvatska sada ima 12 nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-ovu popisu. Otprije su tu alka, ojkanje, čipkarstvo...
27. studenoga 2011. u 18:36 16 komentara 998 prikaza
bećarac (1)
Foto: Pixsell

Nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i slavonski bećarac nova su dva nematerijalna dobra koja su se našla na UNESCO-ovu popisu, javlja AFP. Odlučio je to UNESCO-ov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na skupu na indonezijskom otoku Baliju.

Hrvatska otprije na ovom popisu ima deset kulturnih dobara, među kojima su Sinjska alka, ojkanje, fešta svetoga Vlaha, čipkarstvo, medičarski obrt, procesija "Za križen" na Hvaru, izrada drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja, kastavski zvončari, dvoglasje iz Istre te godišnji ophod iz Gorjana.

Na skupu u Baliju na ovaj popis ušlo je mnoštvo drugih svjetskih nematerijalnih dobara. Među najzanimljivijima su francuski stil jahanja, obred sađenja riže u Mibuu, tradicionalne vještine šamana jaguara...

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • doktorica:

    ovo je VL a ne Kurir......

  • thekurcula:

    A27.11.2011. u 22:24h fortunafortesadiuvat je napisao/la: @thekurcula Tvoje lekcije koliko god zanimljive potjecu iz jednog svima poznatog pravca i samim tim su jedna cista provokacija koju komentirati zapravo ni ne treba. ________________ Ako ti moju primedbu, i uz nju priložene ... prikaži još!e dokaze, da su slavonski bećarci deo ukupne srpskogovoreće kulture, gde i drugi panonski srpskogovoreći narodi imaju takođe bećarce, sa istih stuhom, ritmom, harmonijom i melodijom, a da je što se stiha tiče tu reč o srpskom epskom desetercu, sa cezurom iza četvrtog sloga, zoveš provokacijama, onda si ti jedan veliki provokator koji bi da slaže da su bećarci nekakvo hrvatsko kulturno nasleđe. Istina, ne pevaju se na čakavskom, što jeste hrvatski jezik, nego na štokavskom, srpskom, ali su Šokci danas Hrvati (u 19. veku još nisu bili) pa je to osnova da se tvrdi da su bećarci hrvatsko kulturno nasleđe? Jel to ti hoćeš da kažeš?

  • thekurcula:

    Dobro je što su bećarci došli na UNESCO-vu listu zaštićenih nematrijalnih kulturnih dobara ali nije dobro ako se bećarsci prezentuju kao hrvatska kulturna baština. Ovo kažem ne zbog toga što Šokci, za koje se ovde vezuju bećarsci, još do pre ... prikaži još! 100-150 godina nisu bili Hrvati nego više zbog toga što su bećarci prisutni kod svih etničkih srpskogovorećih grupa u južnim krajevima Mađarske. I nema nijednog dokaza da su to Šokci izmislili. A odakle potiče bećarac? Pa ako pogledmo stih - to je deseterački dvostih sa cezurom iza 4-tog sloga, dakle identičan srpskom epskom stihu.