Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu zabrinuti

Slavonci znaju kako spasiti kulen i šunku od toplog vremena

kulen
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
13.01.2014.
u 13:20

Važno je da u pušnici zrak cirkulira i kada je toplije, kao ovih dana, dobro je uključiti ventilator i dimiti hladnim dimom koji ne smije prijeći 17 ili 18 stupnjeva

Slavonci nisu previše zabrinuti zbog toplog vremena zadnjih mjesec dana iako to nije najidealnije vrijeme za sazrijevanje, poglavito kulena, šunke i slanine koji su još uvijek u pušnicama na dimu. Za ove slavonske delicije bilo bi daleko povoljnije da je pravo zimsko vrijeme, hladno osjetno ispod ništice i s hladnim vjetrom kao što je i red za siječanj, ali Slavonci imaju recept kako kulenu pomoći i kada se vrijeme poigra pa zatopli kada bi trebalo biti hladno. - Svaki dan pregledavam meso u pušnici i nisam zamijetio bilo što, što bi ukazivalo na opasnost.

Važno je da u pušnici zrak cirkulira i kada je toplije, kao ovih dana, dobro je uključiti ventilator i dimiti hladnim dimom koji ne smije prijeći 17 ili 18 stupnjeva i, naravno, ne smije biti direktne vatre. Preko dana je 7 stupnjeva, ali noću zahladi do nule ili čak ispod ništice što je povoljno i ne ugrožava prerađevine. Mi smo tu okruženi hrastovim šumama pa dimimo najviše hrastovinom kako su radili naši djedovi i toga se držimo. Važno je da drvo bude tvrdo i suho. Opasnost prijeti kulenu i šunki, a ostali proizvodi nisu toliko ugroženi - kaže Đuka Cvitić iz Donjeg Novog Sela koji u pušnici ima 25 kulenova i četiri šunke. Josip Knežević iz Gradišta, također je od oca i djeda naučio kako sačuvati kulen i šunku od toplog vremena. - Svaki drugi dan dimim bijelim drvetom jasenom i povremeno uključim ventilator kako bih izazvao strujanje zraka, ako nema vjetra. Prije dva tjedna sam kulene, šunke i slanine objesio u pušnicu nakon što su tri tjedna proveli u salamuri. Sada je najvažnije strujanje zraka i ravnomjerni bijeli dim.

Moj susjed je prije nekoliko dana morao baciti šunke, rebra i slaninu jer je posuda sa salamurom bila na toplom - kaže Josip Knežević u čijoj je pušnici 10-tak kulenova i osam šunki. I za salamuru, ako je toplo vrijeme, Slavonci imaju lijeka - nepune nekoliko boca vodom i zamrznu ih u zamrzivaču pa ih urone u salamuru gdje nasoljene šunke i slanine sazrijevaju prije stavljanja u pušnicu.

>> Kvare se pršuti i kobasice, 
a pčele masovno ugibaju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije