Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavonci traže pomoć od Vlade, pogledajte rojeve komaraca nakon tretiranja

U dopisu koji je nakon sastanka upućen premijeru navodi se da je „na području županije od travnja do listopada kvaliteta života stanovnika županije značajno ugrožena”.
19. lipnja 2019. u 09:15 65 komentara 52292 prikaza
Foto: screenshot/Facebook

Zbog jedne od najintenzivnijih najezdi komaraca s kojom je suočen Osijek i područje Osječko-baranjske županije, u utorak su osječke gradske i županijske vlasti zatražile financijsku pomoć od Vlade od pet milijuna kuna za provođenje dezinsekcije na području županije.

Komarci KRVOPIJE Počinje navala komaraca: Evo kako se na jednostavan način možete zaštititi!

Nakon sastanka osječke gradske uprave i župana Ivana Anušića upućen je dopis Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, od kojih se traži žurna financijska pomoć iz Državnog proračuna u iznosu od pet milijuna kuna za provođenje mjera dezinsekcije u županiji.

„Iako su preventivne mjere tretiranja ličinki ranije tijekom godine odrađene na cjelokupnom području pod nadležnošću Grada Osijeka, a trenutačno se adulticidni tretmani pojačanim intenzitetom obavljaju sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, količina komaraca koji dolijeću iz netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka i dalje je alarmantna. Nakon analize trenutačne situacije na terenu, do sada učinjenog i projekcije potrebnih mjera, zamjenik gradonačelnika i župan zaključili su da situacija na terenu zahtijeva hitnu reakciju u smislu proširenja pojasa tretiranja komaraca”, priopćeno je iz Ureda župana.

U dopisu koji je nakon sastanka upućen premijeru navodi se da je „na području županije od travnja do listopada kvaliteta života stanovnika županije značajno ugrožena”.

Komarci Dosadne krvopije Osječani i ove godine na udaru komaraca: Ubijaju nas, ne možemo otvoriti oči od njih!

Osječke vlasti podsjećaju da je ranijih godina na području županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca, što u sadašnjoj situaciji nosi potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom ZIKA i drugih virusa.

Ističu kako „najezde komaraca utječu i na razvoj stočarstva jer je dokazano da u takvim okolnostima krave daju manje mlijeka. Takve najezde utječu i na razvoj turizma, naročito na ruralnim područjima koja nisu tretirana”.

Iz osječke četvrti Višnjevac dolazi snimka koja je nastala dva sata nakon tretiranja komaraca. Na snimci se jasno može vidjeti o kakvom problemu je riječ.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  Ma ljudi moji, u Slavoniji ljeti od sparina i komaraca nemožeš spavati. ‘ba te, komarci su toliki, da krevetninu sa tebe svlače! Nema do moje Like. Spavaš k’o beba na svježem noćnom zraku, a danju uživaš u toploj divoti bez sparine. Uh!

 • znam:

  Prema Dr. Mercola-i komarci su postali otporni na insekticide. Postoji insekt damselfly larvae koji se hrani komarcima. Kada su se poceli korisiti koristiti insekticidi taj insekt je uginuo a komarci su postali otporni na insekticid. Dupla steta. Bio sam u ... prikaži još! vojsci u Osijeku i znam situaciju.

 • essek22:

  Ako me išta nervira više od komaraca to su objašnjenja našeg gradonačelnika (koji je stariji od Njegove visnosti u Alanu Fordu) zašto nisu na vrijeme tretirali komarce... Za sve čitatelje Večernjeg: Dok se imalo s kim podijelit pinka napravljeno je ... prikaži još! na vrijeme. U međuvremenu je ta firma propala a sa strancima je ipak malo teže "dogovorit posao" Danas srbi dolaze na razgovor...