Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osječani i ove godine na udaru komaraca: Ubijaju nas, ne možemo otvoriti oči od njih!

Još veći problem s komarcima imaju stanovnici okolnih općina gdje se oni uopće ne tretiraju
12. lipnja 2019. u 13:12 6 komentara 1237 prikaza
Komarci
Foto: Getty Images

Kao i svake godine, Osječani i oni iz okolice Osijeka, i ove godine muku muče s komarcima.

Komarci LJETNE NAPASTI Ovo su prirodni trikovi pomoću kojih ćete zadržiti komarce podalje od sebe!

"U Baranji nas komarci jednostavno ubijaju", "U Višnjevcu se ne mogu otvoriti oči od njih", " Jučer su prošli Sjenjakom pa danas nismo izdržali niti puni sat vani koliko su grizli", "Ima ih i u centru grada! Nema šanse ni prozor otvoriti, posebice navečer. Užas!", samo su neki od brojnih komentara Slavonaca po osječkim Facebook grupama gdje se na dnevnoj bazi piše o komarcima.

Komarci su u Osijeku preksinoć tretirani u što su se uvjerili brojni građani, no dan kasnije, sitaucija s ubodima bila je identična.

– Nakon ovog tretiranja još više grizu. Sa ulice ih stjerali u dvorišta. Dok ne krenu avionima ovo je samo bacanje novaca, a od dima ćemo se mi potrovat – komentar je jedne Osječanke.

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijek radi sve u skladu s nalozima struke, točnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo, piše Glas Slavonije.

jednostavno Riješite se komaraca oko vas ovim genijalnim trikom

– Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati - i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku. Za sve preporuke struke mi izdajemo naloge za tretiranje, ali problem nije Osijek, nego Kopački rit i općine u okolici Osijeka, koje ne rade ništa. Grad Osijek je jedan od rijetkih koji poduzima sve, sam sve financira i radi sve isključivo po zakonu kada su u pitanju komarci – komentirao je osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

Dario Brdarić iz ZZJZ-a pojašnjava kako u Osijeku nije problem samo Kopački rit već močvarno područje rijeke Drave.

– Budimo svjesni da je Osijek okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava, a nakon dužeg niza godina imamo poplavnu godinu i situaciju u kojoj će dok god ne presuše poplavna područja biti problema s komarcima. Tijekom utorka radimo novi monitoring i već tijekom večeri dajemo naloge za nova tretiranja tijekom utorka i srijede. Kod prošlog mjerenja najveća brojnost zabilježena je u Sarvašu, gde smo metodom čovjeka klopke izbrojali 126 uboda u 15 minuta – kaže Brdarić.

Komarci Infektolozi upozoravaju Toplija i vlažnija Europa suočena s 'egzotičnim' bolestima

Još veći problem s komarcima imaju stanovnici okolnih općina gdje se oni uopće ne tretiraju.

– Oko grada Osijeka gotovo uopće ne tretiraju komarce. Tretmani i utrošeni novac u Osijeku znači da je kod nas u gradu brojnost manja i za 70 posto od one u okolnim općinama, ali nažalost i dalje previsoka. No treba pitati ljude u Kopačevu, Erdutu, Batini ili Petrijevcima kako žive. Da kod nas svi poštuju zakon, sve bi bilo u redu, ali samo šest jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji radi nešto po pitanju komaraca – kaže Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Grada Osijeka.

VIDEO Kako se jednostavno riješiti komaraca

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  vežite ove iz zzjz 5 minuta u parku pa će se sutra tretirati komarci i sa f-16... ako ih krstičević uspije nabaviti

 • oszg:

  pazite izgovora dogradonačelnika okolna naselja nista nerade , pa podsjetio bih dogradonačelnika da su povećali komunalnu naknadu a jedan od razloga je bila i tretiranje komaraca međutim od toga ništa , drugo kao i inače mi lijecimo posljedicu tj. tretiramo ... prikaži još! ih sada a ne na početku sezone. pa onda tradicionalno prebacivanje loptice na zavod za javno zdravstvo pa im krivo sve međutim prava istina je nesposobnost i krađa koja godinama caruje u gradskom poglavarstvu i njihovim satelitima

 • Avatar Francek007
  Francek007:

  Kako funckionira Hr. država,. Gradonačelnik koji je bolestan ne donosi odluke a dogradonačelnici nemaju onu stvar da budem fin da donesu odluku i plate tretiranje iz zraka. Zašto pa zato što je hr država zabranila po preporuci EU da se ... prikaži još!e takvo tretiranje radi iz zrakoplova. Sve bi ja to razumio da prije par godine po isto takoj situaciji Vrkić donosi samostalno odluku i radi se avio tretiranje. No naši do gradonačelnici to ne žele. Narode vi samo možete pušiti ovaj dim iz automobila sa kojim oni to trenutno bez uspješno rade.