Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosadne krvopije

Osječani i ove godine na udaru komaraca: Ubijaju nas, ne možemo otvoriti oči od njih!

Komarci
Foto: Getty Images
12.06.2019.
u 13:12

Još veći problem s komarcima imaju stanovnici okolnih općina gdje se oni uopće ne tretiraju

Kao i svake godine, Osječani i oni iz okolice Osijeka, i ove godine muku muče s komarcima.

"U Baranji nas komarci jednostavno ubijaju", "U Višnjevcu se ne mogu otvoriti oči od njih", " Jučer su prošli Sjenjakom pa danas nismo izdržali niti puni sat vani koliko su grizli", "Ima ih i u centru grada! Nema šanse ni prozor otvoriti, posebice navečer. Užas!", samo su neki od brojnih komentara Slavonaca po osječkim Facebook grupama gdje se na dnevnoj bazi piše o komarcima.

Komarci su u Osijeku preksinoć tretirani u što su se uvjerili brojni građani, no dan kasnije, sitaucija s ubodima bila je identična.

– Nakon ovog tretiranja još više grizu. Sa ulice ih stjerali u dvorišta. Dok ne krenu avionima ovo je samo bacanje novaca, a od dima ćemo se mi potrovat – komentar je jedne Osječanke.

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijek radi sve u skladu s nalozima struke, točnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo, piše Glas Slavonije.

– Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati - i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku. Za sve preporuke struke mi izdajemo naloge za tretiranje, ali problem nije Osijek, nego Kopački rit i općine u okolici Osijeka, koje ne rade ništa. Grad Osijek je jedan od rijetkih koji poduzima sve, sam sve financira i radi sve isključivo po zakonu kada su u pitanju komarci – komentirao je osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

Dario Brdarić iz ZZJZ-a pojašnjava kako u Osijeku nije problem samo Kopački rit već močvarno područje rijeke Drave.

– Budimo svjesni da je Osijek okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava, a nakon dužeg niza godina imamo poplavnu godinu i situaciju u kojoj će dok god ne presuše poplavna područja biti problema s komarcima. Tijekom utorka radimo novi monitoring i već tijekom večeri dajemo naloge za nova tretiranja tijekom utorka i srijede. Kod prošlog mjerenja najveća brojnost zabilježena je u Sarvašu, gde smo metodom čovjeka klopke izbrojali 126 uboda u 15 minuta – kaže Brdarić.

Još veći problem s komarcima imaju stanovnici okolnih općina gdje se oni uopće ne tretiraju.

– Oko grada Osijeka gotovo uopće ne tretiraju komarce. Tretmani i utrošeni novac u Osijeku znači da je kod nas u gradu brojnost manja i za 70 posto od one u okolnim općinama, ali nažalost i dalje previsoka. No treba pitati ljude u Kopačevu, Erdutu, Batini ili Petrijevcima kako žive. Da kod nas svi poštuju zakon, sve bi bilo u redu, ali samo šest jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji radi nešto po pitanju komaraca – kaže Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Grada Osijeka.

VIDEO Kako se jednostavno riješiti komaraca

Komentara 6

Avatar neidemdalje
neidemdalje
14:00 12.06.2019.

vežite ove iz zzjz 5 minuta u parku pa će se sutra tretirati komarci i sa f-16... ako ih krstičević uspije nabaviti

OS
oszg
15:01 12.06.2019.

pazite izgovora dogradonačelnika okolna naselja nista nerade , pa podsjetio bih dogradonačelnika da su povećali komunalnu naknadu a jedan od razloga je bila i tretiranje komaraca međutim od toga ništa , drugo kao i inače mi lijecimo posljedicu tj. tretiramo ih sada a ne na početku sezone. pa onda tradicionalno prebacivanje loptice na zavod za javno zdravstvo pa im krivo sve međutim prava istina je nesposobnost i krađa koja godinama caruje u gradskom poglavarstvu i njihovim satelitima

PO
Popluhar
14:07 12.06.2019.

Metoda čovjeka - mete u XXI. stoljeću!? Ha ha... Vas bi trebalo stavit ko mete na gradski trg pa da vidimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije