Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
impotentne pjesme

Slavoj Žižek: Pussy Riot trebale bi biti etički primjer Rusiji

Nikolina Horvat
Foto: Renato Branđolica
1/2
20.08.2012.
u 15:10

Ako želite provokaciju i opscenost, treba ih tražiti u patrijarhu i sutkinji koja je izrekla presudu koja će tri djevojke poslati iza rešetaka na dvije godine jer su pjesmom zavapile “Majko Božja, spasi nas od Putina”.

Svjetski poznati filozof Slavoj Žižek višekratno je stao u obranu članica ruskog benda Pussy Riot koje su završile iza rešetaka zbog "bogohuljenja". Kaže kako ove djevojke predstavljaju zadnju liniju obrane ruske tradicije koja podrazumijeva da se protiv sustava ide slikom i pjesmom, odnosno umjetnošću. Pri tom su glazbenice punk-rock sastava za Žižeka etičke figure. Priliku da im još jednom izrazi podršku dobio je na konferenciji za medije u Moskvi. 

– Ako želite provokaciju i opscenost, treba ih zapravo tražiti počevši od patrijarha pa nadolje – kaže Žižek spominjući da je za njega opscena i sutkinja koja je izrekla presudu koja će Nadeždu Tolokonjikovu, Ekaterinu Samucevič  i Mariju Aljohinu poslati iza rešetaka na dvije godine jer su pjesmom zavapile “Majko Božja, spasi nas od Putina”.

Krhkost sustava golema je, naglašava Žižek pitajući se što može biti manje opasno (impotentno) od jedne pjesme?

– No postoji dobar vic, šala, najveće uvažavanje i uzdizanje pjesništva u staljinizmu je proizlazilo iz činjenice da ste zbog pjesme mogli biti nastrijeljeni. Znate što znači aprecijacija. To je ono što me fascinira, ne samo u staljinizmu nego to što se isto može pronaći u svakom režimu. Iako mogu biti cinični, ipak se posve oslanjaju na vanjski dojam – nastavio je filozof. 

Ono što se događa kod fenomena kao što je Pussy Riot, smatra Žižek, jest to što oni kopaju poput krtice.

– Ima jedan izraz koji su koristili marksisti i ljevičari, kopaju i kopaju ispod površine. Čini se da ne rade ništa bitno, ali oni kopaju sve dok ne postane jasno da je moć obespravljena i da je više nema.

Komentara 68

Avatar abakus
abakus
15:52 20.08.2012.

A što bi bilo kad bismo mi kojima smeta to što naši mediji protežiraju samo jedan (čitaj: ljevičarsko-liberalni) "sustav vrijednosti" otišli u neku medijsku središnjicu i izveli performance protiv toga? Svi bi mediji i njihovi puleni dreknuli kako je to usmjereno "protiv slobode medija". Dvostruka mjerila? Još kako!

Avatar abakus
abakus
16:19 20.08.2012.

Crocirih Sekularnost dakle znači dozvolu vrijeđanja vjerskih osjećaja drugih ljudi? Jednako kao što ti smatraš da imaš pravo vrijeđati druge ljude zbog toga što imaju o nečemu mišljenje različito od tvoga? Osjećaš li se dobro dok vrijeđaš druge ljude? Vjerujj mi, ima i boljih načina da za postizanje tog osjećaja. .

Avatar abakus
abakus
16:46 20.08.2012.

Crocirih Sloboda govora nije "sveta krava" i ima svojih granica. U mnogim zemljama nedopušteno je, recimo, veličati nacizam, pa ma koliko se pozivao na slobodu govora. Nedopušteno je pozivati na linč, prijetiti ubojstvom i puno još toga drugog. Normalnom, kulturnomm čovjeku nezamislivo bi bilo vrijeđati vjerske osjećaje drugog čovjeka ili bilo što drugo što je nekome drugome dragocijeno i sveto. I normalnom, kulturnom čovjeku nezamislivo bi bilo druge ljude nazivati tupanima samo zato što je o vjernicima riječ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije