Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGOVORIO NAKON 14 GODINA

Glavni akter s Kornata progovorio o tragediji: Mislio sam da me neće osloboditi

Dražen Slavica
Dino Stanin/PIXSELL
28.01.2021.
u 23:30

Slavici se jedinom sudilo za Kornatsku tragediju.

Bivši zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Dražen Slavica prošlog je tjedna pravomoćno oslobođen odgovornosti za Kornatsku tragediju u kojoj je 2007. poginulo 12 vatrogasaca.

Podsjećamo, Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu u kojoj je navodilo kako Slavica nije kazneno odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te da nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage. 

Slavica je nakon 14 godina šutnje za Provjereno Nove TV ispričao što se sve dogodilo 30. kolovoza 2007. godine.

- Ovaj postupak je služio tome da ovo ne izađe van. I zbog ovog sam mislio da me možda i neće osloboditi, odnosno da će još to vrtjeti u nedogled - rekao je Slavica.
 

Komentara 27

DU
Deleted user
05:47 29.01.2021.

Ono što se ne smije probiti u medije jest da je to bila pro forma vatrogasna akcija, gdje su "ubrane dnevnice" za helikopt. desantiranje na otok, a realno - oni su imali svaki po 20 L vode u naprtnjačama i još je helikopter dostavio "krušku" vode na obližnji vrh, koja je bila nešto ispod 1 m3. S tom količinom vode, nema vatrogasaca na svijetu koji bi ugasili požar na otoku, gdje je prethodno Canadair bio neuspješan u par naleta, zar ne? Znači, iskrcani su i odmah je pala marenda gore - jer su svi akteri bili svjesni da nemaju što tražiti u borbi s tolikom vatrenom stihijom. Onda se promijenio vjetar i zbila se tragedija, na žalost. Tko je planirao tu akciju i tko je bio terenski zapovjednik - evidentno da je to bila unaprijed izgubljena bitka na požarištu, ali je došlo do strašnih posljedica. Vatrogasci su tamo otišli tek toliko da se tamo "bude" - jer ionako nema što izgoriti gore na otoku osim makije i trave, a dolje uz rub gdje su bile kuće, nije ni pokušana intervencija. Bila je privilegija ukrcati se u helikopter zbog terenske dnevnice! Koja je kasnije ispala ulaznica u vatreni inferno, na tugu svih nas...

SK
SkvikiZg
08:19 29.01.2021.

Za smrt te djece je kriv onaj koji ih je poslal tam. Ne može se u akciju poslat sama djeca nego se ona pojedinačno šalju sa iskusnim ljudima.

DU
Deleted user
06:00 29.01.2021.

12 stradalih, 0 krivih, 14 godina prošlo. Hdz-ovsko zataškavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije