Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POLA GODINE

Dobrović ukida parafiskalni namet tvrtkama od 18,5 milijuna

Slaven Dobrović tvrdi kako će edukaciju o gospodarenju otpadom provesti na sustavniji i temeljitiji način
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
06.03.2016.
u 09:10

Ministar zaštite okoliša ukida Zmajlovićev program školovanja povjerenika za otpad koji je tvrtke s više od 50 zaposlenih koštao 5000 kn

Idućeg tjedna, ni pola godine otkako je bivši ministar Mihael Zmajlović tvrtkama i javnim ustanovama s više od 50 zaposlenih nametnuo školovanje povjerenika i njihovih zamjenika za otpad, novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović ukinut će sporni Program izobrazbe gospodarenja otpadom. “Školicu” ministra Zmajlovića trebalo je, kako smo već pisali, proći oko 7000 zaposlenika oko 3700 srednjih i malih poduzeća, škola, zdravstvenih ustanova... u Hrvatskoj. Dobrović, međutim, procjenjuje kako to neće podići kvalitetu gospodarenja otpadom, a stvorilo bi nepotreban trošak tvrtkama od oko 18,5 milijuna kuna, na što su upozoravali i iz Hrvatske gospodarske komore.

– Edukacija o gospodarenju otpadom mora biti sveobuhvatna te se mora provoditi na svim razinama. Ideja o pokretanju programa izobrazbe gospodarenja otpadom je dobra. No, u ovom slučaju radi se o svojevrsnom parafiskalnom nametu, budući da je obveza definirana brojem zaposlenih, a ne kriterijima opterećenja okoliša otpadom. Edukaciju o gospodarenju otpadom planiramo provesti na sustavniji i temeljitiji način – kazao je Dobrović.

I dalje stoji obveza da tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenika imenuju povjerenike za otpad kako je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. No, oslobođene su obveze izobrazbe zaposlenika za to, što bi ih u prosjeku stajalo oko 5000 kuna. Oni koji su je već završili dobit će pak potvrdu Ministarstva o izobrazbi, koja će vrijediti pet godina. Potpredsjednik HGK Tomislav Radoš kazao je kako se slaže s ministrom Dobrovićem da je obrazovanje gospodarstvenika o gospodarenju otpadom potrebno, ali ga treba prilagoditi i racionalno provesti.

>> Odvoz otpada od proljeća će nam biti malo jeftiniji

>> Evo koje je zamjenike i pomoćnike ministara Vlada danas imenovala!

Komentara 22

Avatar comparator
comparator
09:29 06.03.2016.

Mali korak za ministra ,a velik za logiku !

ST
stefj
10:09 06.03.2016.

Nije ovo jedino, SDP-ova vlada uvodila je razne birokratske propise valjda zato da povećaju zaposlenost. Poslovanje nikada nije bilo kompliciranije i zagađenije birokracijom. Ukinuti su elektronski računi i uvedena likvidatura (treba lupiti pečat na svaki papir), evidencija radnog vremena, sigurnost na radu, ekologija i ostale svari, evidentni su primjer izuzetno loše implementacije propisa u poslovanje... Osim toga, i ti loši propisi su toliko loše napisani da se mogu tumačiti kako tko želi i napravljeni su isključivo za kažnjavanje, a ne zaštitu radnika ili neku drugu svrhu. Inspektori su se jako lijepo uklopili u to, jer uvijek gledaju formu, a ne sadržaj, tako da kazne pršte na sve strane, uvijek radi gluposti... Zapravo ne vidim da kako bi se gospodarstvo uopće moglo oporaviti uz tolike zakone, poreze, davanja, nepriznavanje troškova i ostalo. To je problem cijele Eurpoe, a naročito Hrvatske...

Avatar jura37
jura37
09:45 06.03.2016.

Osobno mislim da svatko s malo logike i mozga moze biti bolji ministar od sdp beba izravno sa faksa i stranke krojit investitorima i firmama politiku u sektoru u kojem nisu sekunde bili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije