Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loš posao

Šlamperaj u nabavi policijskih terenaca skuplji od limuzina

terenci
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
17.03.2014.
u 08:02

Državni ured za javnu nabavu lani je naručio 132 terenca za potrebe MUP-a.

Državni ured za središnju javnu nabavu izvukao se od treće tužbe zbog loše provedenog postupka javne nabave automobila.

Najsnažnije je odjeknula afera kupnje superluksuznih limuzina za dio ministara, no sve je izvjesnije da će porezne obveznike daleko više od limuzina koštati šlamperaj u procesu nabave policijskih terenaca.

Tužbe Upravnom sudu

Državni ured za središnju javnu nabavu još u veljači prošle godine raspisao je natječaj za operativni leasing za vozila. Tražila su se čak 1742 vozila pa je nabava “razbijena” u šest grupa s obzirom na vrstu i modele. U četvrtoj grupi tražila su se 132 terenca, a natjecale su se tri kuće: Mercedes Benz Leasing, SG Leasing i zajednica ponuđača Hypo Leasing, Erste&Steiermärkische Leasing, OTP Leasing i Impuls Leasing. U različitim etapama natječaja sva su tri ponuđača bila u igri, da bi se na kraju od svega odustalo. Mercedes Benz Leasing i SG Leasing su otpali još prošle godine i podnijeli su tužbe Upravnom sudu, a činilo se da će istim putem ići i zajednica ponuđača. Naime, nakon što ih je Ured za javnu nabavu obavijestio da će dobiti posao, krenuli su prema tvornici u narudžbu vozila. Središnji ured je potom odustao od natječaja jer je došlo do rebalansa proračuna.

– Prije nekoliko dana dobili smo dopis Državnog ureda za središnju javnu nabavu kojim nas obavještavaju da Ministarstvo financija nije MUP-u odobrilo novac i da nemaju osiguran budžet za ovu i 2015. te ne mogu kupiti terence – rekao nam je Igor Vukasović iz Hypo Alpe-Adria banke te napomenuo da sa zajednicom ponuđača još nije bio potpisan okvirni ugovor, pa u ovom času zbog povlačenja natječaja nije nastupila šteta.

Što se terenaca tiče, u odnosu na zajednicu ponuđača Ured za javnu nabavu provukao se kroz ušicu igle. Bilo je, tvrde upućeni u cijelu priču oko nabave vozila, jako blizu tužbe protiv države zbog naručivanja od tvornice više od stotinu policijskih terenaca za koje bi preko noći trebalo naći novog kupca.

Telefoni i automobili

No, unatoč aferama vezanim uz nabavu automobila (a tek treba vidjeti kako će proći tužbe na Upravnom sudu), kao i prijašnjoj nabavi mobilnih telefona, iz Vlade nema naznaka da uočavaju problem u Državnom uredu za središnju javnu nabavu.

Iza Ureda je godinu dana lutanja, afera, a što se tiče policijskih terenaca koji su trebali služiti za nadzor granice kada uđemo u schengenski režim, još i plaćanje štete ponuđačima kojima je propao posao. Natječaj je bio otvoren u ožujku 2013., da bi na sve propalo jer je sredinom veljače ministar policije Ranko Ostojić od Ministarstva financija dobio dopis da više ne može računati sa 75 milijuna kuna za terence.

>>Javnu nabavu od 39 milijardi kuna kontrolira samo troje ljudi

>>Evo koje je automobile Vlada odlučila kupiti i po kojoj cijeni

Komentara 42

Avatar puky
puky
08:22 17.03.2014.

"Šlamperaj" ?!?! ... sad se korupcija tako zove ? ... strava ...

Avatar darkkati
darkkati
08:19 17.03.2014.

provizija , koga briga za auto

Avatar Melankolija
Melankolija
08:32 17.03.2014.

Kakve vise limuzine i kakve nabavke, zar toga nije dosta? Treba vas sve staviti u Lade i Land Rovere i dosta. Treba uvesti pravilo da nitko u drzavi nesmije voziti sluzbeni auto skuplji od maksimalno 24 prosjecne neto place ii da to vrijedi samo za ministre, a ostali izmedju 10 i 15 prosjecnih neto placa. Kome vi glumitre drzavu? Pravilo koje treba da vazi jest "kakva drzava takav vozni park".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije