Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA KOMISIJA

Javnu nabavu od 39 milijardi kuna kontrolira samo troje ljudi

službeni auti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.02.2014.
u 17:03

Komisija za kontrolu postupaka javne nabave treba imati devet članova, no Vlada mjesecima ne imenuje još četvero

Javnu nabavu u Hrvatskoj već četiri mjeseca kontrolira samo troje ljudi. Toliko trenutačno ima članova Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), iako prema zakonu treba imati devet članova.

Još nemaju ni šefa

No Vlada već mjesecima nije predložila Saboru imenovanje šest članova DKOM-a koji nedostaju. Ukupna vrijednost javne nabave u Hrvatskoj pak iznosi, prema zadnjim dostupnim podacima iz 2012. godine, 39,6 milijardi kuna, a jesu li ti postupci provedeni sukladno zakonu, je li bilo pogodovanja, varanja i sličnih radnji – o tome odlučuje DKOM. No, DKOM ne kontrolira sve postupke javne nabave nego samo one na koje je upućena žalba.

Takvih je žalbi godišnje oko 2000, a vrijednost tih nabava na koje postoji prigovor bila je primjerice u 2012. godini oko 11,5 milijardi kuna. Jedan od posljednjih javnosti poznatih slučajeva o kojima je odlučivao DKOM je, primjerice, velika nabava automobila za Vladu, na koju su se neki ponuđači žalili, no Komisija je odbila te žalbe.

DKOM je do izmjena zakona koji regulira njegovo djelovanje, a koji je Sabor donio prije godinu dana, imao pet članova, koji se imenuju na pet godina. Prošlogodišnjim izmjenama zakona broj članova je povećan na devet.

No, nova četiri člana nikad nisu imenovana. Da stvar bude gora, u međuvremenu je istekao mandat trima članicama DKOM-a, a među njima i predsjednici Vlasti Pavličević, i to sredinom listopada prošle godine. Početkom listopada, pak, za zamjenika predsjednice Komisije imenovan je Anđelko Rukelj, no predsjednici mandat nije produljen niti je imenovana nova predsjednica ili predsjednik DKOM-a.

Zaposleni, a bez ovlasti

Tako je DKOM spao na samo tri člana. Članovi kojima je istekao mandat nemaju pravo sudjelovati u radu, ali i dalje su zaposleni u tom državnom tijelu i dolaze na posao iako nemaju nikakve ovlasti.

A DKOM o predmetima javne nabave na koje je iznesena žalba odlučuje tako da se formira tročlana komisija koja onda provjerava je li žalba osnovana i donosi odluku o njezinu odbacivanju ili prihvaćanju.

S obzirom na to da sada DKOM ima samo tri člana, o svakoj žalbi odlučuju ista tri člana koji su pretrpani poslom.

Rok u kojem moraju donijeti odluku u svakom predmetu koji im dođe na stol i za koji je uredno predana sva dokumentacija je 30 dana.

Komentara 9

Avatar puky
puky
17:09 26.02.2014.

... svaku mogucu sitiaciju jugo komnisti koriste za pljacku ... bas svaku ... strava ...

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:09 26.02.2014.

Sirotinji je teže ukrasti 100 kuna nego milijardu kuna. Jer je siromahu 100 kuna veliko kao kuća, a milijardu kuna čista apstrakcija. Tako nestaju milijarde. A sirotinja protestira za 100 kuna povišice.

Avatar deziderij
deziderij
21:01 26.02.2014.

Lakše je manipulirati s manjim brojem podobnih a manje im i treba za njihovo "podmazivanje". Ma milina jedna od sustava i "institucija koje svoj posao rade". Na koncu sve je po zakonu - kao i do sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije