Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županja

Sladorana će proizvesti 70.000 tona šećera, 6 tisuća tona više od kvote

sladorana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
24.12.2014.
u 08:28

Novost u novoj sezoni je, kažu u Sladorani, što je otkupna cijena šećerne repe vezana za cijenu šećera na burzama pa ako sljedeće godine cijena šećera bude iznad 500 eura po toni, proizvođači će za svakih 50 eura više cijene biti posebno novčano stimulirani

Županjska Sladorana privodi kraju ovogodišnju kampanju prerade šećera koja će trajati 100 dana. Godina je bila povoljna jer su oborine bile dobro raspoređene, a i postignuti su rekordni prinosi – 70 tona po hektaru.

– Za koji dan završavamo kampanju i preradit ćemo 610.000 tona šećerne repe i proizvesti 70 tisuća tona šećera, što je 5-6 tisuća tona više od kvote. Našim kooperantima smo isplatili 10 milijuna kuna za otkupljenu repu, a do kraja godine ćemo isplatiti još 15 milijuna i nadamo se da će biti zadovoljni i da ćemo ugovoriti nove hektare za sljedeću godinu. Već smo ugovorili oko tisuću hektara, a nakon Nove godine slijedi daljnje ugovaranje. Ulaskom u EU dobili smo veliko tržište, ali i veliku konkurenciju jer mi mali proizvođači se moramo boriti za tržište s najvećima, njemačkim i francuskim šećeranama. Cijena šećera je na svjetskim burzama pala, a sve to utječe na proizvodnju i otkupnu cijenu – kaže Dražen Robić, predsjednik uprave Sladorane u čiju je modernizaciju zadnjih godina uloženo 250 milijuna kuna.

Novost u novoj sezoni je, kažu u Sladorani, što je otkupna cijena šećerne repe vezana za cijenu šećera na burzama pa, ako sljedeće godine cijena šećera bude iznad 500 eura po toni, proizvođači će
za svakih 50 eura više cijene biti posebno novčano stimulirani, a primamljiv je i poticaj od 290 eura za hektar posijane šećerne repe. Ove godine repa se otkupljivala po 230 kuna po toni dok je u godini prije otkupna cijena bila 300 kuna.

>> Županjska Sladorana proizvest će 59.000 tona šećera

Komentara 1

TH
thekurcula
14:35 28.12.2014.

Evo da budem iskren: već duže čujem, i čitam vesti u kojima se pominju sladorane ali ja sam do vogo trenutka bio ubeđen da sladorane proizvode slad (naklijala i osušena zrna žitarica) a evo sad sam tek saznao da sladorane proizvode šećer!!! Znači šećer je slador pa je šećerana sladorana!? Ako je to tako kako se onda zove fabrika slada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije