Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skriveni dragulji Istre: Mali veliki hoteli

Istra je destinacija koja ne nudi nužno cjelodnevno "roštiljanje" na plaži i konfekcijsku ponudu smještaja, ondje se zaista možete opustiti i uživati
26. kolovoza 2011. u 14:00 1 komentara 1976 prikaza
'24.08.2011-,Novigrad-Hotell Cittar-Novigrad Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/6

Pobjeći nekamo u tišinu, na mjesto u kojem ćete imati diskreciju i mir, udobnost i dašak luksuza, negdje gdje možete uživati časteći nepca biranom i domaćom hranom a da pritom nije daleko, da vam ne trešti glazba i da umjesto cike s bazena tišinu remete tek cvrčci i da, jasno, nije pretjerano skupo...

Iako zvuči nemoguće, ovakvih mjesta ima, i to na samo dva-tri sata vožnje od Zagreba, a riječ je o malim obiteljskim hotelima u Istri. Kako među čak dvadesetak hotela izabrati pet a da pritom ne zanemarimo sve ostale male hotelijere i obitelji koje vrijedno rade te, unatoč činjenici da su tek mali hotelijeri, čine značajan doprinos turističkom prihodu?

Diskretan luksuz i mir

Njihova je popunjenost i do 180 dana u godini, što je šezdesetak dana više nego kod velikih hotela. Pionir malog hotelijerstva u Istri Sergio Cittar prvi od svoja dva hotela, Cittar i Villa Cittar, sagradio je prije dvadeset godina, a dogodine planira i treći, De Cittar.

– Naša je misija ugoditi gostu. To smo postigli kvalitetom smještaja, ‘suživotom’ s izvrsnim restoranom Pepe Nero, a sve ostalo što gosti požele, jedrenje, najam jahte, skipera, tenis..., tu smo – zadovoljno se smije vlasnik Cittar čija je cijela obitelj uključena u hotelijerstvo.

Vraćaju i se vjerni gosti, najčešće Talijani, Austrijanci i Nijemci. Da je obitelj ključ uspjeha u malim hotelima pokazuje i primjer hotela San Rocco u Brtonigli u kojem od pet članova obitelji Fernetich radi čak četvero opravdavajući četiri zvjezdice, s koliko se hotel kiti. ‘Lokomotiva’, barem kada je riječ o domaćinskim poslovima, jest gazdarica Rita čiji je osmijeh jamstvo da ste na pravom mjestu.

– Mi u Brtonigli nemamo more i pogled pa smo morali ponuditi nešto drukčije, a to je atmosfera u okruženju maslinika. Puno smo toga napravili sami, pa moram priznati, laska kada nas pitaju koji nam je to arhitekt radio. Iz starog smo imanja izvukli maksimum za hotel od 12 soba, vanjski i unutarnji bazen, wellness, restoran, vinski podrum... – samozatajna je Rita koja zapošljava čak 19 radnika. Njezini su gosti Austrijanci, Nijemci i Talijani koji dolaze na duge vikende i ljetovanja.

– Evo, baš su jučer nakon 18 dana otišli gosti iz Essena koji dolaze već deveti put te smo se svi rasplakali na odlasku.

Za razliku od maslina iz San Rocca, odmor u hladu tamarisa i ruža penjačica pruža Villa Rosseta u Savudriji, točnije Zambratiji.

Obitelj Marka Martinčića ugostiteljstvom se bavi od 1938. godine pa se s pravom može reći da su zaslužili četiri zvjezdice, koliko njihov hotel nosi. Gazdarica, gospođa Rosseta, po kojoj i nosi ime, pravi je Picasso u kuhinji, a list, koji love savudrijski ribari, njezin je specijalitet. Kći Elena, menadžerica hotela, kaže kako su im gosti individualci Talijani, Austrijanci, Slovenci, a ove su ih godine otkrili Španjolci.

Ocjena je – knjiga dojmova

– Usmena je preporuka najbolja. Gosti nam se stalno vraćaju jer su zadovoljni – kaže gazda Marko zbog čijih se domaćih ‘pomidorina’ iz vrta ispisuju stranice i stranice pohvala u knjizi dojmova. Listovi knjige dojmova nisu još ispunjeni u novootvorenom hotelu Vista u Vrsaru. Poduzetnički dvojac iz Poreča, Oliver Gmitrović i Mladen Mrdeža, u prostoru bivšeg slovenskog odmarališta uredili su hotel sa čak 36 soba i uspjeli se već u prvoj godini okititi s tri zvjezdice.

– Planiramo i puno više toga, pa i gastroponudu, no ova nam je godina testna – kaže Romina Cotić, mlada menadžerica hotela koji se skrio podno Casanovina vidikovca. Umjesto Casanove, na terasi koja ostavlja bez daha odmaraju se prvi gosti Viste koji su hotel visoko ocijenili – ocjenom 9,3. Najviše ih se dojmio doručak za – šest zvjezdica. Romina i osoblje hotela goste maze do te mjere da im za odlazak na more spremaju sendviče.

– Da Angelina Jolie dođe k nama, spremili bismo joj vegetarijanski, a Bredu bismo dali afrodizijak, domaći pršut i sir. Njihovo je samo da dođu – poziva Romina.

Doručak, ali i puno više od toga, imat će dogodine i La Grisa, najmlađi i najmanji hotel u Istri, otvoren prije dva mjeseca u Balama, poručuje gazdarica te najavljuje vinski podrum, kušaonu, wellness, restoran...

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • Charlemagne26:

    \"Obitelj Marka Martinčića ugostiteljstvom se bavi od 1938. godine pa se s pravom može reći da su zaslužili četiri zvjezdice, koliko njihov hotel nosi\" Novinar ocito nema veze s logikom. Zvjezdice se ne dobijaju na temelju duljine bavljenja turizmom, nego kvalitetom ponude.