Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i EU

Škoro zagovara veće ovlasti predsjednika. Evo koji predsjednici u EU ih već imaju

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
24.06.2019.
u 19:01

Francuski predsjednik kontrolira sva područja politike, imenuje premijera i sve članove vlade, a ima i ovlasti raspustiti parlament. Također može raspisati referendum o promjeni nekog zakona

Veće ovlasti predsjednika Republike, kakve u svom javnom obraćanju u povodu isticanja kandidature za predsjedničke izbore zagovara pjevač/političar Miroslav Škoro, postoje u nekim državama Europske unije, ponajprije u Francuskoj.

Francuski predsjednik kontrolira sva područja politike, imenuje premijera i sve članove vlade, a ima i ovlasti raspustiti parlament. Također može raspisati referendum o promjeni nekog zakona. Ako se slučajno dogodi kohabitacija, odnosno situacija da je premijer iz druge stranke nego predsjednik, uvriježilo se pravilo da predsjednik i tada potpuno kontrolira vanjsku i obrambenu politiku, dok premijer kontrolira unutarnju i ekonomsku politiku.

Ali kohabitacija je rijetkost u Francuskoj, a 2000. su provedene ustavne promjene kako bi se spriječila mogućnost da novi predsjednik “naslijedi” i više godina bude “osuđen” na premijera kojeg je imenovao prijašnji predsjednik, što je znalo stvarati kohabitaciju poput one Mitterand-Chirac. Osim Francuza, i Rumunjska, Poljska i Litva su države članice EU u kojima predsjednici imaju veće ovlasti nego Hrvatskoj. Sve su to polupredsjednički politički sustavi, dok je Cipar čisti predsjednički sustav, a sve ostale države članice, uključujući i Hrvatsku, su parlamentarni politički sustavi.

Među tim parlamentarnim demokracijama u EU, predsjednik Republike bira se izravno na izborima u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Irskoj, Slovačkoj i Sloveniji, a u Estoniji, Grčkoj, Italiji, Latviji, Mađarskoj, Malti i Njemačkoj predsjednik se bira u parlamentu.

Države članice EU koje imaju (polu)predsjednički sustav na summitima EU, odnosno sastancima Europskog vijeća, predstavljaju predsjednici, dok sve ostale predstavljaju premijeri, odnosno kancelari u slučaju Njemačke i Austrije.

Komentara 39

PR
prajdali100
19:13 24.06.2019.

Škoro je dobro uzburkao javnost.Super.I mnogi su se izlanuli počevši od Marasa, Grbina, kojekakvih " stručnjaka" pa do Horvata i Beljaka.Dobro, Beljak je tu irelevantan, nije on stručnjak u tom području.Biće veselo.

DU
Deleted user
19:21 24.06.2019.

Samo naprijed Škoro.Na čelu Hrvatske, konačno treba biti Hrvat.Točka.

LI
LizaLimenni
19:19 24.06.2019.

Lutkari iz sjene u panici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije