Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RIJEČKOJ LUCI

Obnova se odužila: Titov 'Galeb' bit će muzej od ovog ljeta?

storyeditor/2024-03-04/PXL_040324_111148257.jpg
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
04.03.2024.
u 19:11

Obnova se odužila i znatno poskupjela, troškovi uređenja su narasli na 7,5 milijuna eura

Prema zadnjim informacijama školski brod "Galeb", poznatiji kao Titov "Galeb", mogao bi ovo ljeto napokon biti završen i dotegljen na svoje buduće mjesto boravka u riječkoj luci. No, budući da je takvih najava bilo i ranije te se njegova obnova odužila, a financijski znatno poskupjela, i tu zadnju najavu uzimaju mnogi sa zadrškom. No, u Muzeju grada Rijeke spremni su, kad brod bude spreman, odraditi svoju ulogu - organizirati stalni postav Muzeja na svih osam paluba broda.

– Stalni postav Muzeja grada Rijeke obuhvaćat će svih osam paluba broda. Svaka paluba sadržavat će određeni sadržaj, a glavnina postava se nalazi na glavnoj, gornjoj, šetnoj palubi, palubi čamaca te zapovjedničkom mostu – rekao je za Novi list vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke Mladen Urem.

Kako su iz Muzeja objasnili postav na glavnoj palubi obradit će povijest Galeba kao školskog broda, dok će gornja paluba predstaviti ostatak bogate povijesti ovog plovila. Na Galebu će se prikazati i njegova uloga u Pokretu nesvrstanih, kao i sama povijest tog pokreta, predstavljeni će biti kapetani broda "Galeb", a očuvani su u unutrašnjosti i originalni dijelovi broda koje će tako posjetitelji moći vidjeti i obići. Sačuvano je i konzervirano 112 originalnih komada namještaja s broda, a restauratori su obradili i rasvjetu, umjetnine i druge detalje na brodu.

No, iako je sve bilo dobro zamišljeno i previđeno da se zgotovi još 2021. godine, to se nije ostavrilo te se njegova obnova našla pod kritikom zbog poskupljenja troškova uređenja i pomicanja rokova. Troškovi uređenja su narasli na oko 7,5 milijuna eura, a sadašnji rok izvođenja radova je 15. ožujka ove godine dok se njegovo tegljenje na buduću poziciju očekuje u ljeto kada bi trebalo krenuti i njegovo uređenje u muzejski prostor.

Tada se očekuje i da bi mogao netko pokazati interes za dio broda predviđen za ugostiteljsku i smještajnu djelatnost. Do sada na natječajima nije bilo interesa. 

FOTOGALERIJA Pogledajte kakvo čudo od uređaja je stigao u šibensku bolnicu

storyeditor/2024-03-04/PXL_040324_111148257.jpg
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije