Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazna hrvatskoj

Školarci okružili psihički bolesnog Dalibora i na njemu gasili čikove

\'zlostavljanje zena nasilje u obitelji  silovanje\'
Arhiva VL
18.08.2012.
u 15:00

Dalibor je dobroćudan i nježan poput malog djeteta, a zlostavljači nisu bili stariji od 14 godina pa su odgovorni njihovi roditelji

Dalibora su mučili i s njim nečovječno postupali, a njegovoj je majci narušen privatni život. RH ih nije zaštitila, pa im je dužna isplatiti odštetu od 15.400 eura, uvećanu za odgovarajuće kamate. Odlučio je tako Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu potkraj srpnja.

Tata prvak u hrvanju

Nije riječ o ratnom zločinu ili traffickingu, već je presuda posljedica okrutnih postupaka školaraca iz susjedstva koji su se sustavno četiri i pol godine rugali, vrijeđali, uznemiravali pa i fizički ozljeđivali mentalno bolesnog Dalibora Đorđevića, pritom napadali i vrijeđali i njegovu majku i na nacionalnoj osnovi.

Sin nekadašnjeg državnog prvaka u hrvanju, Dalibor s majkom i bratom, filharmonijskim violončelistom, živi od 2006. godine u prizemnom gradskom stanu u zagrebačkom Španskom. Taj je 36-godišnjak još u rodilištu imao nesreću i obolio od meningitisa, koji mu je ostavio brojne posljedice i invalidnost, pa je potpuno ovisan o brizi majke, sada udovice. Klupa i park pod prozorom bili su Daliborov društveni život, sjedio bi ondje ili prošetao, no ubrzo su ga uočili klinci u dobi između 10 i 14 godina, na putu iz obližnje škole, i počeli ga maltretirati. Vikali bi za njim “kretenu”, “glupane retardirani” itd..

– Skupljali bi se na klupici, lupali nam u zid, bacali kamenje u boci kroz prozor, nerijetko i u gluho doba noći. Policija bi ih rastjerala, ali došli bi opet – priča Radmila Đorđević. U travnju 2009. godine Dalibora su okružili na biciklima i naizmjence gasili čikove na njegovim rukama, a 2010. su ga gurnuli na željeznu ogradu i ozlijedili. Uzalud obraćanje institucijama, nitko nije ništa poduzimao: škola, roditelji, Centar za socijalnu skrb, DORH...

– Moj sin je dobroćudan, nježan poput malog djeteta i užasno se prepao. Pohađa grupu za osamostaljivanje u školi “Vinko Bek”, kako bi sam mogao prošetati po susjedstvu, no njemu je to onemogućeno – kaže Daliborova majka. Kad je na inicijativu Ines Bojić, odvjetnice iz udruge B.a.B.e., podnesena tužba i uručena Vladi RH, policija je obišla roditelje maloljetnih zlostavljača i maltretiranje se donekle smanjilo.

Daleko od susjedstva

Međutim, Đorđevići na svakodnevne šetnje odlaze na udaljeniji Jarun, što 57-godišnjoj Radmili već predstavlja i zdravstvene teškoće.

Komentara 30

Avatar gulag
gulag
15:21 18.08.2012.

..."Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku jer nije reagirala.." A kad je to Hrvatska na svom teritoriju nekog zaštitila osim kriminalaca! Taj Sud nema pojma što je Hrvatska!

CO
Commentator...
15:25 18.08.2012.

Kako sam sada lud, da se to nedaj Boze dogodilo mojoj obitelji, postiskao bi svakom klincu dobar samar da dode doma crven, bez obzira sto sam punoljetan - osudite to kako hocete, ali ako mali moze ovakvog covjeka muciti, e pa mogu ja njemu zdravom stisnut samar, pa da drugi puta zaobilazi moju kucu u siorokom luku, a naravno onaj ko je po njemu gasio cikove, ugasio bih i ja na njemu definitivno, koji klinac pusi u 8 razredu? samo propaliteti, a tko muci ovakve ljude? samo oni koji nemaju srca i odgoj.

Avatar Matija22
Matija22
15:24 18.08.2012.

10-14 godina ....krivac -roditelji i njihov odgoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije