Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Škola ne želi učenika jer mu je tata desničar

Alice Weidel i Alexander Gauland ogorčeni su nakon odluke privatne škole i pitaju se – 'uvodi li se to moralna policija'
18. prosinca 2018. u 18:43 46 komentara 5649 prikaza
Alice Weidel i Alexander Gauland
Foto: Reuters/PIXSELL

Privatna škola Waldorf, zvana i steinerska po imenu njezina osnivača Rudolfa Steinera, u Berlinu odbila je upisati sina člana ultradesničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), objavio je jučer Berliner Zeitung. Lokalna senatorica Sandra Scheeres, članica Socijaldemokratske stranke (SPD), kaže da je slučaj vrlo kritičan, jer jedna škola ne bi trebala odbiti upisati dijete s obzirom na političku orijentaciju roditelja.

Nakon nemira u Chemnitzu AfD pretekao Merkel – prva je stranka u bivšem DDR-u

Škole Waldorf temeljene su na pedagoškoj crti njezina osnivača Rudolfa Steinera (1861.- 1925.) i slijede antropozofijčka načela, a nastavni plan i program napravio je sam Steiner. Te škole se danas nalaze u cijelome svijetu, a osim osnovnog obrazovanja nude i usluge vrtića. Prema službenom izvješću iz 2017. u svijetu ima 1092 škole Waldorf od kojih 734 u Europi. Antropozofska načela koja je razvio Steiner trebaju istraživati i pomiriti fizički i duhovni svijet. Antropozofija (od grčkog ljudska mudrost ili spoznaja o ljkudskom biću) je ezoterično učenje o duhovnoj naravi čovjeka, svijeta i svemira. Daje i posebne upute za meditaciju. Steiner je držao kako se na znanstveni način može izučavati fizičku stvarnost i duhovnu dimenziju. Antropozofija je nekom vrstom “znanosti o duhu”, ali danas je smatrana i pseudoznanosti.

Video - Gostovanje Zlatka Hasanbegovića u studiju Večernji TV-a

Ima li privatna škola pravo neupisati nekog učenika ako smatra kako njegovi roditelji nisu politički podobni? Njemačko ministarstvo obrazovanja pozvalo je predstavnike škole Waldorf kako bi se istražio slučaj. Predstavnici škole razgovarali su s roditeljima, političkim djelatnikom stranke AfD i njegovom suprugom, kao i s dvadesetak nastavnika. Školska uprava je odlučila ne upisati sina člana AfD-a, jer postoji velika opasnost od sukobljavanja. Naime, škole Waldorf uključuju roditelje u njezin rad, pa uprava smatra kako bi došlo do sučeljavanja roditelja iz AfD-a i drugih roditelja.

Andrea Nahles, Olaff Scholz i Angela Merkel Veliko preslagivanje u Njemačkoj SPD je tek 4. snaga – s desna ih je pretekao AfD, a s lijeva Zeleni

S roditeljima nadahnutima idejama AfD-a ne bi postojala dovoljna otvorenost i nepristranost, temeljni uvjeti za adekvatno promicanje razvitka djeteta, smatraju u školi.

Stranka AfD kritizira njemačke nastavnike i profesore jer su negativno orijentirani prema njihovim ksenofobičnim i nacionalističkim idejama. AfD je čak pokrenula internetsku stranicuna kojem učenici mogu na anonimni način prijaviti nastavnike koji govore protiv te stranke

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • DOBARDAN:

  Neka to dijete dovedu kod nas. Naši tzv. ljevičari i liberali stalno ponavljaju da djeca ne mogu snositi posljedice djela svojih očeva. Zbog toga nitko nema grižnju savjesti za djela nakon 8.5.1945.god.

 • Avatar Carlton
  Carlton:

  Suveremeni ljevičari, neoliberali i antife najveći su rasisti, šovinisti i ksenofobi današnjice i primjer su onoga protiv čega se navodno bore. Nema netolerantijih ljudi od antifa na svijetu.

 • bakulušić:

  Sve je moguće u degeneričnoj Europi u koju utjecaj Trumpa sporo pristiže. Očita diskriminacija koju provode oni koji "ljube i vole", lijevo-liberalne skupine i nakupine omotane plaštom lažnog humanizma.