Naslovnica Vijesti Svijet

AfD pretekao Merkel – prva je stranka u bivšem DDR-u

Nema dokaza da je video hajke na migrante autentičan. Riječ je o lažnoj informaciji, kaže zaštitnik ustavnog poretka Maaßen
09. rujna 2018. u 07:16 99 komentara 4650 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/4

Razna tumačenja jednog događaja snimljenoga i objavljenoga na društvenim mrežama usijala su njemačku politiku i javnost. Predsjednik saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maaßen izjavio je da sumnja u istinitost videa koji navodno pokazuje hajku ekstremne desnice na migrante.

Njemačka prosvjed pokret “Ustani” Udar na Merkel i slijeva

Dosad se prema riječima Steffena Seiberta, glasnogovornika kancelarke Angele Merkel, držalo da je bila riječ o hajci na migrante, dan nakon što su u Chemnitzu 26. kolovoza dvojica migranata, Sirijac i Iračanin, nožem izbola Nijemca. Njemačka desnica na čelu s pokretom Alternativa za Njemačku (AfD) traži ostavku kancelarke Merkel ili u najmanju ruku njezina glasnogovornika, a ljevica traži ostavku Maaßena.

 | Autor : Reuters Foto: Reuters

Pouka iz Italije

Detalja o samom događaju, ali i spontanom prosvjedu protiv migranata nema i sve je još pod istragom. No, istodobno su političari iskoristili te događaje da bi “zaradili” naklonost birača. Kada se bez prethodne temeljite istrage donose neki zaključci, onda raste napetost u društvu.

Slično se dogodilo početkom godine u talijanskoj Macerati u kojoj je ubijena 18-godišnja Pamela Mastropietro. Odmah se posumnjalo da su ubojstvo nožem počinila dvojica Nigerijaca Lucky Desmond i Awelima Lucky te su i uhićeni. Dakako, političari desnice na čelu s članovima Sjeverne lige napadali su izbjeglice, crnce... a dan poslije u tom se gradu Luca Traini (28), simpatizer desničarskih pokreta Forza Nuova i CasaPound, osjetio pozvanim da “sredi” situaciju.

Prosvjedi u Chemnitzu Velike promjene Prije tri godine pljeskali su Angeli Merkel. Danas su na naslovnicama slike ekstremnih desničara

Po ulicama grada pucao je na sve crnce i ranio njih šestero. Nakon temeljite istrage sutkinja za preliminarnu istragu Giovanna Maria Manzoni oslobodila je dvojicu Nigerijaca. Istraga, dakako, traje, jer se treba utvrditi tko je usmrtio mladu djevojku, ali u međuvremenu su političari hranili ljude mržnjom, pa svojom retorikom mentalno labilne osobe naveli na kaznena djela.

Premijer Saske Michael Kretschmer kazao je da u Chemnitzu nije bilo hajke na strance, a to drži i Maaßen. “Nema dokaza da je video hajke autentičan. Mnogi pokazatelji govore da je riječ o lažnoj informaciji da bi se fokus preusmjerio sa samog ubojstva u Chemnitzu”, kazao je Maaßen. Otvorena je istraga.

Chemnitz NASILJE U CHEMNITZU Talijanski ministar proziva Merkel: 'Podcijenila je mogućnost izbijanja napetosti u društvu'

Podjele i nasilje

Kada politika na sebe preuzima donošenje presuda o nekom događaju, a da prethodno nije provedena istraga, događaju se teške podjele u društvu koje mogu dovesti i do nasilja. Istodobno političari koji plaše ljude dobivaju na podršci pa je AfD s 27 posto glasova postao najjača stranka u zemljama bivše Istočne Njemačke s četiri postotna poena ispred demokršćana (CDU) Angele Merkel.

 

>> Pogledajte maketu prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

[video: 26627 / Maketa prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi]
aa
MBA titula
Ne propustite priliku za stipendiju za MBA program: Je li to formula za uspjeh?

A1 izdvaja za Vas

  • AAAAAA:

    soroševci dolazi vam kraj! Prokleti bili!

  • verakruz:

    Kad jedna osoba, u ovom slucaju Merkel, napravi ovakvo sranje u Europi, a i sire, vise joj nema oprosta! Da ima imalo obraza i srama, podnijela bi ostavku ima 3 godine. Ali ne, ona hoce oosao odraditi do kraja, unistiti i Njemacku u EU!

  • ing-12345:

    Luda baba Merkelica sa izjavom da su "krajnji desničari" vršili progrom u Cemintzu želi skrenuti pažnju sa svoje odgovornosti a u tome joj svesrdno pomažu liberali fašisti i lažljive novine kao što su DW .