Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon nemira u Chemnitzu

AfD pretekao Merkel – prva je stranka u bivšem DDR-u

Foto: Reuters
1/4
09.09.2018.
u 07:16

Nema dokaza da je video hajke na migrante autentičan. Riječ je o lažnoj informaciji, kaže zaštitnik ustavnog poretka Maaßen

Razna tumačenja jednog događaja snimljenoga i objavljenoga na društvenim mrežama usijala su njemačku politiku i javnost. Predsjednik saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maaßen izjavio je da sumnja u istinitost videa koji navodno pokazuje hajku ekstremne desnice na migrante.

Dosad se prema riječima Steffena Seiberta, glasnogovornika kancelarke Angele Merkel, držalo da je bila riječ o hajci na migrante, dan nakon što su u Chemnitzu 26. kolovoza dvojica migranata, Sirijac i Iračanin, nožem izbola Nijemca. Njemačka desnica na čelu s pokretom Alternativa za Njemačku (AfD) traži ostavku kancelarke Merkel ili u najmanju ruku njezina glasnogovornika, a ljevica traži ostavku Maaßena.

Foto: Reuters

Pouka iz Italije

Detalja o samom događaju, ali i spontanom prosvjedu protiv migranata nema i sve je još pod istragom. No, istodobno su političari iskoristili te događaje da bi “zaradili” naklonost birača. Kada se bez prethodne temeljite istrage donose neki zaključci, onda raste napetost u društvu.

Slično se dogodilo početkom godine u talijanskoj Macerati u kojoj je ubijena 18-godišnja Pamela Mastropietro. Odmah se posumnjalo da su ubojstvo nožem počinila dvojica Nigerijaca Lucky Desmond i Awelima Lucky te su i uhićeni. Dakako, političari desnice na čelu s članovima Sjeverne lige napadali su izbjeglice, crnce... a dan poslije u tom se gradu Luca Traini (28), simpatizer desničarskih pokreta Forza Nuova i CasaPound, osjetio pozvanim da “sredi” situaciju.

Po ulicama grada pucao je na sve crnce i ranio njih šestero. Nakon temeljite istrage sutkinja za preliminarnu istragu Giovanna Maria Manzoni oslobodila je dvojicu Nigerijaca. Istraga, dakako, traje, jer se treba utvrditi tko je usmrtio mladu djevojku, ali u međuvremenu su političari hranili ljude mržnjom, pa svojom retorikom mentalno labilne osobe naveli na kaznena djela.

Premijer Saske Michael Kretschmer kazao je da u Chemnitzu nije bilo hajke na strance, a to drži i Maaßen. “Nema dokaza da je video hajke autentičan. Mnogi pokazatelji govore da je riječ o lažnoj informaciji da bi se fokus preusmjerio sa samog ubojstva u Chemnitzu”, kazao je Maaßen. Otvorena je istraga.

Podjele i nasilje

Kada politika na sebe preuzima donošenje presuda o nekom događaju, a da prethodno nije provedena istraga, događaju se teške podjele u društvu koje mogu dovesti i do nasilja. Istodobno političari koji plaše ljude dobivaju na podršci pa je AfD s 27 posto glasova postao najjača stranka u zemljama bivše Istočne Njemačke s četiri postotna poena ispred demokršćana (CDU) Angele Merkel.

 

>> Pogledajte maketu prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

Komentara 99

AA
AAAAAA
07:31 09.09.2018.

soroševci dolazi vam kraj! Prokleti bili!

VE
verakruz
07:55 09.09.2018.

Kad jedna osoba, u ovom slucaju Merkel, napravi ovakvo sranje u Europi, a i sire, vise joj nema oprosta! Da ima imalo obraza i srama, podnijela bi ostavku ima 3 godine. Ali ne, ona hoce oosao odraditi do kraja, unistiti i Njemacku u EU!

I1
ing-12345
08:00 09.09.2018.

Luda baba Merkelica sa izjavom da su "krajnji desničari" vršili progrom u Cemintzu želi skrenuti pažnju sa svoje odgovornosti a u tome joj svesrdno pomažu liberali fašisti i lažljive novine kao što su DW .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije