Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ dvostruko jači od SDP -a

Skoko: Birači SDP-a razočarani prvim krugom; Mamić: HDZ je uvijek na 30-ak posto

Plenković posjetio Rijeku i kandidate lokalnih izbora
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 21:20

Je li očekivano da je stranka Peđe Grbina trenutačno upola slabija od Plenkovićeva HDZ-a, pitali smo stručnjake

Dvostruko jači HDZ je od SDP-a, barem prema najnovijem istraživanju Crobarometar, koje je agencija IPSOS provela za Dnevnik Nove TV. U postocima, 30,5 posto birača povjerenje bi, ususret drugom krugu lokalnih izbora dalo HDZ-u, dok bi se 15,2 posto glasača odlučilo za SDP.

Slična je razlika između još uvijek dvije najjače naše stranke bila i u travnju, za HDZ tada je bilo 29,3 posto anketiranih, dok je SDP tada bio na 15,1 posto. Treća opcija Hrvata i dalje je Možemo!, koju sad podržava 9,3 posto birača, slijedi Domovinski pokret sa 7,3 posto, a izborni prag prelazi još samo Most sa 6,7 posto podrške glasača. Crobarometar otkrio je i da 59 posto građana i dalje ne podupire rad Vlade, dok u poteze premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara vjeruju uglavnom birači HDZ-a, njih 90 posto.

Da i zemlja ide u lošem smjeru, smatra 70 posto anketiranih Hrvata, a kako se kopni povjerenje u sustav, jenjava i ono prema predsjedniku Zoranu Milanoviću. I dalje je on najpopularniji od političara, ali ne podupire ga više većina građana jer pozitivan dojam o njemu ima 49 posto, a negativan 44 posto ispitanika. O premijeru Andreju Plenkoviću 45 posto građana misli pozitivno, a 49 posto negativno, dok o Tomislavu Tomaševiću, trećem na listi popularnih političara, 44 posto anketiranih misli pozitivno, a 27 posto negativno.

Foto: Nova TV

Na dnu ljestvice popularnosti Crobarometra jest Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta, o kojem pozitivno misli 35, a negativno 56 posto ispitanika, a našao se pri začelju i prvi čovjek SDP-a Peđa Grbin, o kojem 34 posto anketiranih građana misli pozitivno, a 45 posto negativno. On je i jedini od političara čiji je rejting u blagom padu. Zašto je to tako, odnosno je li očekivano da je stranka Peđe Grbina trenutačno upola slabija od Plenkovićeva HDZ-a, pitali smo stručnjake.

- Jeste, očekivano je. Birači skloni SDP-u očito su razočarani ishodom prvog kruga lokalnih izbora, ali i lutanjima kod izbora kandidata i  procedure kandidiranja, kao i tijekom kampanje. S druge strane, birači su svjesni da na ljevici sada postoji ozbiljna alternativa, a SDP zaostaje u organizacijskom, kadrovskom i identitetskom smislu. Pritom problem nije u Grbinu, kao što nije bio ni u Bernardiću. Problem je puno dublji i tiče se svih razina stranke - kaže nam stručnjak za strateško komuniciranje Božo Skoko pa ističe da se SDP, želi li ostati ozbiljna stranka, neće moći niti smjeti zadovoljiti statusom manjinskog partnera opcije Možemo!

- To će ubrzati gubitak njihova identiteta i smisla postojanja. HDZ je na valu relativno dobrih rezultata sad samo učvrstio svoju poziciju - kaže Božo Skoko.

Da je HDZ uvijek na otprilike 30-ak posto potpore birača, ističe politička analitičarka Ankica Mamić.

- SDP je očito u silaznoj putanji koju ništa ne može zaustaviti. Nije ni da HDZ toliko raste, koliko SDP stagnira i ide prema dolje. Logično je to jer SDP-u se dogodilo Možemo!, a stranke koje bi desno od centra uzimale postotke HDZ-u nema, i to je otprilike cijela mudrost - govori nam Ankica Mamić, koju pitamo i bi li Možemo!, stranka koja je prešla devet posto potpore birača, uskoro mogla doći još bliže SDP-ovim 15 posto.

- Vidjet ćemo, Zagreb je najveći naš grad i ono što se događa ondje, preslikava se u manje sredine. Čini mi se bi vodeća stranka lijevo od centra uskoro i mogla postati Možemo! jer SDP ni promjenom vodstva nije našao svoj prostor, niti ga je dobro artikulirao - kaže Ankica Mamić.

 

>> VIDEO Damir Jugo: SDP je najveći gubitnik izbora

Komentara 9

IL
ilustrator
21:51 25.05.2021.

a zašto je škoro najnepopularniji? koji je krivi zakon donio koju reformu nije proveo koje obečanje nije izvršio kome je pogodovao... zna li itko?

Avatar razbojnik404
razbojnik404
23:22 25.05.2021.

Biti dobar "analitičar i poznavatelj političkih stvarnosti" leži u umjetnosti nakon događaja znati objasniti zašto se dogodilo upravo suprotno onom što su oni kao "stručnjaci" predvidjeli.

SO
Sir Oliver
10:12 26.05.2021.

Nema nade za ovu zemlju! Dakle HDZ je uspio stvoriti armiju glasaca interesno financijski povezanih sa strankom koji ce za njih glasati cak i da im se na glavu pokakaju. Ima tu raznih interesdzija, od laznih RVI i branitelja, preko uhljeba svih vrsta, do firmi koji posluju sto legalno sto ilegalno sa drzavom za vrijeme dok je HDZ na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije