Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan otvorenih vrata

Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec obilježava 20 godina rada

Foto: Prijatelji Čakovec
30.09.2021.
u 15:27

Prve boksove i dvorišta izgradili su svojim volonterskim radom i uz donacije mnogih građana i tvrtki. Kroz sklonište je tijekom ovih godina prošlo više od 10.000 životinja

Iza Skloništa za životinje Prijatelji Čakovec 20 je godina rada. Obilježit će ih Danom otvorenih vrata u subotu 2. listopada. Od 9 do 13 sati na adresi Tome Bratkovića 3 možete se družiti s četveronošcima, a u skloništu ih je trenutno 300.

Možete ih razveseliti i donacijom hrane, za odrasle pse i štence, a uvijek im dobro dođu stare deke, ručnici, plahte, posteljina, drvo za ogrjev i veći metalni lonci. Istovremeno na štandovima možete pronaći nešto i za svoje čupavce. Sklonište za životinje Prijatelji u Čakovcu osnovala je 2001. godine skupina entuzijasta koji su postavili temelje zaštite životinja u gradu i Međimurskoj županiji. Prve boksove i dvorišta izgradili su svojim volonterskim radom i uz donacije mnogih građana i tvrtki. Kroz sklonište je tijekom ovih godina prošlo više od 10.000 životinja, a isto toliko ih je i udomljeno.

Sklonište Prijatelji izraslo je u najveće hrvatsko sklonište za napuštene životinje, ne samo po veličini i broju životinja o kojima skrbi, već i po projektima koje pokreće i provodi. Tako je 2018. godine pod kapom Ministarstva poljoprivrede pokrenut i proveden povijesni projekt kastracije, liječenja i zbrinjavanja pasa iz romskih naselja Međimurja, njih preko 1500. Tijekom potresa u Petrinji i okolici proveden je velik projekt zbrinjavanja pasa te projekt kastracije pasa i mačaka na tom području (njih preko 1500). Projekt kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja upravo se i nastavlja s ciljem da se situacija sa psima u naseljima stavi u zakonske okvire i da romska naselja više ne budu mjesta u kojima lutaju psi koji su često bolesni, nisu cijepljeni protiv bjesnoće i nemaju svoje vlasnike.

Od 2019. do 2021. godine provodio se i EU projekt S.N.A.G.A. čime je udruga postala prva takva udruga (s područja zaštite životinja) koja je dobila i provela EU projekt. Sklonište je u sklopu projekta dobilo edukacijsko-volonterski centar čime su se postavili temelji i za edukacije u samom skloništu. Edukacije kojih je održano mnogo tijekom godina temelj su izgradnje novog društva i obrazovanja novih generacija koje će biti jednako empatične prema svim živim bićima.

Od investicijskih ulaganja ističu rekonstrukciju smještajnih kapaciteta za pse, uređenje Crvene kućice za poseban smještaj teško bolesnih ili ranjenih pasa te kujica sa štencima, poseban prostor za štence, veliko i predivno istrčavalište koje je ozelenjeno kroz natječaje i projekte sponzora i Grada Čakovca, uređenje kanalizacije, priključak vode u novi dio skloništa, a ono što im je velika želja povodom 20. godišnjice je nabavka kontejnera koji bi služio za smještaj onih najmanjih – štenaca bez majki ili vrlo malih štenaca do mjesec dana starosti. Za svoj radi Sklonište je dobilo niz nagrada između kojima ističemo nagrade za Najvolontere Međimurske županije, Zlatnik Grb grada Čakovca za konstantno promicanje ugleda grada, Nagradu Heroj za najbolji projekt – onaj kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja.

S kolegama su 2021. pokrenuli jednu od najvažnijih kampanja u području zaštite i prava životinja – Nacionalnu kampanju za Hrvatsku bez pasa na lancu s ciljem promjene Zakona o zaštiti životinja i potpune zabrane držanja pasa na lancu. Iako u sklonište godišnje i dalje primaju gotovo 800 pasa, nadaju se da će se Zakon o zaštiti životinja još uspješnije provoditi i zahvaljuju svim članovima udruge, građanima, tvrtkama, zakladama, udrugama, institucijama, gradovima i općinama, Županiji na nesebičnoj podršci njihovom radu.

– Koliko god se pomoć nekad činila malenom onom koji daje, onom koji prima može značiti čitav svijet. A svijet u kojem se životinje cijene kao svjesna i osjećajna živa bića je svijet kakvom trebamo stremiti – poručuju iz udruge ZEU Prijatelji životinja i prirode koja vodi Sklonište za životinje Prijatelji u Čakovcu.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
strahimir
15:47 30.09.2021.

Sklonište služi ponajprije za uhljebljivanje, traženje donacija i novaca od države. Apsurd je da se neki odgovorni više brinu za životinje nego za nezbrinutu djecu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije