Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KALIFORNIJA U PLAMENU

Skeptik Trump: Ne mislim da znanost stvarno znade

Bobcat fire approaches Sierra Madre and Arcadia communities in California
Foto: JOHN MIRABELLA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.09.2020.
u 00:30

Trump je govorio kako će koronavirus nestati dolaskom ljeta, odnosno toplijeg zraka, a sada na isti način drži kako će klima postati hladnija i da će ugasiti požare.

Amerika će “biti u plamenu bude li piroman klime Donald Trump ponovno izabran za predsjednika SAD-a”, kazao je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden. I požari koji uništavaju američku Zapadnu obalu i klimatske promjene ušli su u predizbornu kampanju. Biden napada Trumpa za negiranje i ismijavanje znanstvenih istraživanja. To čini s pandemijom COVID-19 i s klimatskim promjenama.

U ‘lavljem brlogu’

Biden kaže da Trump negira znanstveno istraživanje o klimatskim promjenama i nema nacionalnu strategiju o klimi. Ako se “negatoru klimatskih promjena dopusti da bude još četiri godine u Bijeloj kući, nemojmo se iznenaditi što ćemo imati Ameriku u plamenu”, napao je Biden Trumpa koji je u međuvremenu došao u posjet Kaliforniji u plamenu. Već tri tjedna vatra uništava šume i raslinje u Kaliforniji, Oregonu i Državi Washington, a sada je Trump došao u “lavlji brlog”, odnosno prostore na kojima birači uglavnom glasuju za demokrate. I Kamala Harris, kandidatkinja za Bidenovu potpredsjednicu, demokratska je senatorica Kalifornije.

Šefu države domaćin je demokratski kalifornijski guverner Gavin Newsom koji je Trumpu kazao da “ljetne vrućine postaju sve vrelije, a suše postaju sve užarenije” što dokazuje i kako su klimatske promjene postale realnost. Kalifornija je ostala vjerna Pariškom sporazumu o klimi i nakon što je Trump najavio izlazak iz njega. Kalifornijski primjer slijedile su i mnoge druge američke države te su nastavile svoja zaduženja u smanjivanju CO2. Tako je Amerika podijeljena i oko klime.

Trump i dalje drži kako su požari uzrokovani lošim lokalnim upravljanjem šumama. Posjetio sam mnoge neameričke države koje imaju mnogo šuma i objasnili su mi koje greške se ne smije činiti i kako preventivno spriječiti požare, kazao je Trump. Na to je kalifornijski guverner Newsom odgovorio da 56 posto kalifornijskog teritorija pod šumama u saveznom vlasništvu i pod izravnim upravljanjem središnje vlasti.

Požare gasi – ‘zahlađenje’

U Kaliforniji su građene kuće u zonama koje su izložene vatri umjesto da se ostavilo šume i otklonilo samo stabla na određenom pojasu koji bi onda bio preprekom širenju požara. Drugi problem koji je nastao zbog neadekvatne lokalne politike je uloga električne kompanije Pacific Gas & Electricity (PG&E) u zakašnjenju osuvremenjivanja svoje mreže. Često su požari nastajali upravo zbog dalekovoda, pa je i kompanija kažnjavana, ali skandal se nastavlja.

Šef Bijele kuće, međutim, govori da će u klimi doći do zahlađenja, “vidjet ćete”, rekao je. Sarkastično mu je odgovorio šef kalifornijske agencije prirodnih resursa (Natural Resources Agency) Wade Crowfoot: “Volio bih da se znanost slaže s vama.” Trump je odgovorio na sebi svojstven način: “Ne mislim da znanost stvarno znade.” Crowfoot je replicirao: “Klima se neće ohladiti, gospodine predsjedniče.”

Trump je govorio kako će koronavirus nestati dolaskom ljeta, odnosno toplijeg zraka, a sada na isti način drži kako će klima postati hladnija i da će ugasiti požare.

Komentara 2

Avatar kaiserschmarrn_umjesto_bureka
kaiserschmarrn_umjesto_bureka
01:01 16.09.2020.

okultna oligarhija...zato nam je vjera jako bitna. za „demokrata“ bidena i ove koji zabranjuju djeci vjeronauk po skolama vrijedi: ruga se magarac zecu da ima velike usi. bravo za trumpa i veliki plus.

DC
DC
05:06 16.09.2020.

Dajte ljudima izjave u kontekstu a ne u komadicima pa neka sami vide sto Trump i Biden govore. Kalifornijski politicari vec desetljecima ne dozvoljavaju ciscenje suma zbog zastite okoline, a onda kad bukne vatra traze pomoc federalne vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije