Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPORA EU Ispitivanje zabilježilo trenutačni pad podrške ulasku u EU

Skeptici se boje nagrade Srbiji

26.07.2008.
u 18:53

Potpora građana ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO savez i dalje je iznadpolovična, no, ipak nešto manja nego u prošlomjesečnom ispitivanju.

Posebno loše je prošla potpora EU, koja je u najnovijem ispitivanju za gotovo pet postotaka manja nego mjesec dana ranije. Nešto veći nego prošli mjesec je i broj ispitanika koji se izjašnjavaju kao protivnici ulaska u bruxelleski krug država.

Ivan Rimac ne vidi to kao neki problem, zbog kojeg bi se državne institucije uključene u pregovore s EU i zadužene za približavanje europske problematike prosječnom čovjeku, već kao posljedicu ljetnih odmora.

Realno je, kaže, pretpostaviti da će jesen, kad sezona seobe građana u jadranska ljetovališta završi, donijeti pravu sliku. U ovom trenutku se, kaže, može reći samo da "ljetni uzorak" korišten u anketi zahvaća više euroskeptika od europoklonika. No, politički analitičar Puhovski stvari ipak sagledava u širem političkom kontekstu koji se tiče regije.

Ne mogu reći da me iznenađuje pad potpore ulasku u EU, s obzirom na to da se već počelo govoriti kako je Radovan Karadžić uhićen kako bi Srbija mogla trgovati s Bruxellesom i ubrzati vlastite integracijske procese.

Dapače, očekujem da bi potpora članstvu mogla i dalje padati, ako se u predstojećim mjesecima pokaže da postoje tendencije približavanja datuma ulaska Hrvatske i Srbije u EU.

To bi hrvatski građani zasigurno doživjeli kao novu nepravdu iz Bruxellesa kaže Puhovski, osvrćući se, dakle, na pesimistična nagađanja da će Srbija biti nagrađena za kooperativnost prema Haaškom sudu time što bi iza zatvorenih vrata bruxelleskih ureda dobila obećanje da će u EU ući istodobno kad i Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije