Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKE REAKCIJE

Skandali tresu BiH: Iz SDA kažu da je uhićenje premijera obračun s Bošnjacima

Sarajevo Zgrada Državne agencije za istragu i zaštitu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
29.05.2020.
u 16:29

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH", naveo je Izetbegović u pisanoj izjavi

Uhićenje predsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, koji je obuhvaćen istragom o sumnjivoj nabavci respiratora za bolnice, potaknulo je u petak oprečna reagiranja političara uključujući tu oštre napade na državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Novalić je zajedno s ranije suspendiranim ravnateljem Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudinom Solakom te vlasnikom tvrtke "Srebrena malina" Fikretom Hodžićem, preko kojega je provedena sporna nabavka, u četvrtak priveden u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a sva trojica tamo su zadržana na 24-satnom ispitivanju u sklopu istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH.

Za 5,3 milijuna eura osiguranih iz entitetskog proračuna "Srebrena malina" kupila je 100 respiratora u Kini, no po cijeni za koju se pretpostavlja da je nerealno visoka, a nabavljeni strojevi uz to su se pokazali neupotrebljivima za odjele intenzivne skrbi u bolnicama, za što su bili namijenjeni.

Novalić je predsjednik vlade Federacije BiH postao nakon izbora 2014., na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA), a njen čelnik Bakir Izetbegović u petak je žestoko reagirao na uhićenje kazavši kako je siguran da je njegov stranački suradnik potpuno nedužan, ocijenivši kako se njega progoni samo stoga što je bošnjački političar.

>> FOTO Zbog afere s respiratorima SIPA je ranije pretresla prostorije tvrtke "Srebrna malina" te prostorije Federalne uprave civilne zaštite

Sarajevo Zgrada Državne agencije za istragu i zaštitu
1/7

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH", naveo je Izetbegović u pisanoj izjavi.

Njemu se pridručio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je novinarima u Sarajevu također kazao kako je uvjeren u to da Novalić nije kriv. "Duboko sam uvjeren da (Novalića) nema u kriminalnim radnjama", kazao je Džaferović pozvavši Tužiteljstvo BiH da ga demantiraju ako imaju dokaze za suprotno.

Istodobno su hrvatske političke stranke, okupljene u koodinaciju pod nazivom Hrvatski narodni sabor (HNS BiH), pozvale pravosudna tijela u zemlji da u cijelosti rasvijetle pod kojim su uvjetima nabavljeni kineski respiratori.

"Pravna država, poštivanje ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu s Europskom unijom", stoji u izjavi HNS-a.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar jeremija1
jeremija1
20:39 31.05.2020.

Ma ne bi to jarani napravili ni pod razno. Sve su to nekakva ustaška podmetanja protiv dobrih Bošnjana i poštene građanske raje. Tita mi !

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
01:32 30.05.2020.

SDA stranka opasni namjera,s vrlo lukavim celnistvom,su svoj narod oplajckali u zadnja tri mjeseca preko 24 milijona maraka,.u razno razne lazne i nepotrebne ugovore,ali odma je to "urota protiv muslimana,i napad na muslimanske lidere",kao i uvjek to tako biva......

Avatar KimberlyXC74
KimberlyXC74
23:23 29.05.2020.

w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije