Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs

Profesorica u Ekonomskoj školi u Splitu i članica Glavnog odbora SDP-a, tvrdi da je samo glumila djevojku Jamesa Bonda
27. listopada 2020. u 19:58 143 komentara 64247 prikaza
Foto: Instagram/Pixsell/ScreenShot/YouTube
Pogledajte galeriju 1/4

Posljednjih dana društvenim mrežama počele su kolati fotografije na kojima profesorica hrvatskog jezika splitske Ekonomsko-birotehničke škole Suzana Kačić Bartulović ponosno pozira s pištoljem u rukama.

Te su fotografije, kako neslužbeno doznajemo, proslijeđene školi – zabrinuti roditelji upozorili su na profesoricu koja nije aktivna samo u obrazovnom nego i u političkom životu. Naime, Kačić Bartulović članica je Glavnog odbora SDP-a, a obnaša i dužnost predsjednice Savjeta za obrazovanje u splitskom SDP-u.

“Igramo predstave”

Fotografiju Kačić Bartulović s pištoljem kao problematičnu najprije su, kako doznajemo, uočili baš stranački kolege. U razgovoru za Večernji list kazala je da je fotografija snimljena 17. kolovoza ove godine i da su njezini politički protivnici odlučili baš sada problematizirati spornu fotografiju.

– Kao prvo riječ je o mom privatnom i zatvorenom Instagram-profilu, a zbog krađe fotografije već sam obavijestila policiju i DORH. Vjerujem da će me pravna država zaštititi u ovom političkom progonu. Mnogi bi me htjeli ušutkati i zabraniti moj politički rad gdje jasno i nedvosmisleno upozoravam ponajprije na probleme u obrazovanju, a zatim i na sve ostale. Naravno da je riječ o besmislenom pokušaju kompromitacije – kazala je Kačić Bartulović.

 | Autor :

O snimljenoj fotografiji srednjoškolska profesorica očitovala se i na svom Facebooku, i to još 13. listopada, kazavši da je fotografija dio njezina dramskog izraza koji često učenicima prezentira i na nastavi.

– Igramo predstave i gledamo filmske inserte. Učenike učim da se zlo ne može pobijediti zlom i da je jedino rješenje vjerovati u pravnu državu. Slika prikazuje mene u ulozi Bondove djevojke, kako i piše u komentaru. Nastala je ovo ljeto. Moje jedino oružje moj je rad i radna biografija. Ispričavam se svima koje je slika uznemirila ili dovela u zabludu – napisala je tada splitska profesorica.

No iako je u razgovoru za Večernji list kazala da je riječ o igrački odnosno lažnom pištolju, od pouzdanih stručnjaka za oružje kojima smo dali fotografiju na uvid doznajemo da je ipak najvjerojatnije riječ o pravom oružju, i to o češkoj zbrojovci ili crvenoj zastavi.

Od pouzdanih izvora s kojima smo jučer razgovarali doznali smo i da je fotografija snimljena u privatnoj mjenjačnici još jednog SDP-ovca, Borisa Bobanca, inače člana Predsjedništva splitsko-dalmatinskog SDP-a. On je inače poduzetnik i u portfelju ima nekoliko mjenjačnica, a sporna slika snimljena je u onoj u Rogoznici, nadomak Šibeniku.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split 'Hodnici su uski, a razredi natrpani' U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'

– Ne znam zašto postoji medijski interes za fotografiju. Ne želim ništa govoriti, ako netko ima problem, neka se obrati policiji – kazao je Bobanac, dodavši i to da ne zna posjeduje li Kačić Bartulović dozvolu za držanje i nošenje oružja.

Iz SDP-a su pak kazali da je još prije nekoliko godina donesen stranački akt o Načelima djelovanja u javnoj komunikaciji, a koji uključuje i ponašanje na društvenim mrežama.

– Posljednjih godina uočili smo da objavljivanje fotografija i iznošenje stavova može uvelike naštetiti stranci. Zbog toga možemo najaviti da će se ubuduće spomenuti akti striktnije provoditi – poručili su iz SDP-a.

Iz same stranke od nekoliko pozicioniranih članova doznali smo da u SDP-u već neko vrijeme muku muče s javnim istupima Kačić Bartulović.

 | Autor :

– Stranka je već imala niz medijskih upita u vezi s njezinim istupima koji su, malo je kazati, problematični, a pogotovo jer istupa ponajprije kao ne baš toliko beznačajna SDP-ovka, a zatim i kao profesorica velike škole u kojoj je i sindikalna povjerenica. Više smo je puta dobronamjernim savjetima pokušali obuzdati, ali očito bezuspješno – kažu nam SDP-ovci s kojima smo razgovarali.

Podeblji školski dosje

– Poanta je njezina poruka. Kakva je to slika za javnost? Predaje u školi, te fotografije gledaju i učenici – dodaje splitski SDP-ovac (podaci poznati redakciji op. a.)

Za komentar smo kontaktirali i ravnateljicu Ekonomsko-birotehničke škole Nedu Bartulin koja nam je tek kratko odgovorila kako od svih djelatnika škole očekuje da se ponašanju u skladu s etičkim kodeksom škole.

 | Autor :

Neslužbeno doznajemo da je u školi podeblji dosje i niz upozorenja koja su uručena toj nastavnici, i to ne samo u doba sadašnje nego i bivše ravnateljice. O objavljenim slikama komentar smo zatražili i od ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

– Ravnatelj kao stručni i poslovodni voditelj školske ustanove odgovoran je za njezin zakonit rad, ima obvezu poduzimati korake ako utvrdi da radnik ne ispunjava obveze, ugrožava sigurnost sudionika i/ili krši pravila propisa, struke i etičkog kodeksa. Ravnatelj može radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i upozoriti ga na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, a zatim dalje postupati u svojoj ovlasti u skladu s okolnostima. Iz vašeg upita razvidno je da je riječ o potpuno neprihvatljivom ponašanju te da takva osoba ne bi trebala raditi u školi – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

VEČERNJI TV: Prvi intervju Radovana Fuchsa nakon što je preuzeo dužnost ministra obrazovanja u srpnju

Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Avatar putnik833
  putnik833:

  A nije "ustaska guja" i "desni radikalizam"?

 • Beskucnik:

  Stazic i Beljak pozivaju na ubijanje , drugarica pozira sa oruzjem , ako policija privodi zbog prijetnji , neka obavi obavijesni razgovor sa onima koji za razliku od desnih , Hrvatsku nisu htjeli , a ubijali bi jedino Hrvate

 • Deleted user:

  Drugaricu malo ponio revolucionarni duh i odmah je poklapate. Sramite se, drugarice i drugovi, dozvolili ste sebi da vas zatruje mlakost i lijevo-liberalni otrov sveden na isprazno parolaštvo i moraliziranje. Ubili ste revolucionarni instinkt. Sramota!