Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'

Od osobe iz administracije škole doznajemo pak da će se uputiti zahtjev NZJZ-u u Splitu za testiranje osoblja i učenika u školi, a vjerojatno će se tražiti i novi model nastave.
26. listopada 2020. u 10:53 96 komentara 50427 prikaza
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Splitski stožer objavio je jutros kako je u KBC-u Split preminula 17-godišnja djevojka koja je bila pozitivna na koronavirus. Radi se o maturantici Ekonomsko-birotehničke škole koja je također bolovala od astme. Objavili su i kako će obdukcijom utvrditi točan uzrok smrti.

Zagreb: Stožer civilne zaštite RH na konferenciji predstavio nove mjere COVID-19 Stožer: Imamo 828 novih slučajeva zaraze. Preminulo je 15 osoba

– Svi smo potreseni i u šoku. Ne bih htjela iznositi detalje o slučaju budući da je djevojka bila maloljetna i trebamo imati poštovanje prema njenoj obitelji. No, ono što mogu kazati jest to da je Ekonomsko-birotehnička škola u Splitu već neko vrijeme, nažalost, slučaj. Toj tezi ide u prilog činjenica da se još nismo oporavili od tragičnog pada učenika s trećeg kata, a zatim je tu i tučnjava maloljetnica od prije dvije godine koja je u obliku snimke obišla cijelu Hrvatsku. Ovdje se sve odluke donose stihijski i bez plana, a razlog tome je što su ključne funkcije u školi duboko politizirane i na njih su postavljene podobne osobe – izjavila je profesorica iz Ekonomsko-birotehničke škole za Večernji list zamolivši nas za anonimnost.

U razgovoru je dodala da je ona osobno ravnateljicu Nedu Bartulin još krajem rujna upozoravala da se u školi treba uvesti mjerenje temperature učenicima i nastavu provoditi na način da rizične skupine ne prisustvuju nastavi.

Galerija: Postavljanje kreveta u Areni za oboljele od covida-19

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
1 / 10
26.10.2020., Zagreb - Clanovi civilne zastite postavljaju krevete za oboljele od covida-19 u dvorani Arene Zagreb. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

– Naša škola ima 800 učenika u dvije smjene. Hodnici su uski, a razredi natrpani. Logika nalaže da imamo jako mnogo zaraženih, sad se bojimo da smo postali žarište. Nekoliko puta pisala sam Nacionalnom Stožeru civilne zaštite upozorivši ih da ćemo na jesen imati probleme. Nitko nije reagirao, uključujući i ravnateljicu. Nikoga nije bilo briga što u školi imamo jako mnogo učenika, ali i profesora s teškim kroničnim bolestima – kazala nam je ova profesorica.

Dodajmo i to da smo iz dobro upućenih izvora u školi doznali kako je preminula maturantica (17) bolovala od astme. Iako se naknadno utvrdilo da je bila pozitivna na COVID-19, nije pokazivala simptome. Preminula djevojka, doznajemo, inače potječe iz uredne obitelji, među kojima ima i zdravstvenih djelatnika.

Radni dan KBC Firule RAZRED U IZOLACIJI U Splitu preminula maturantica (17): Imala je astmu, bila je pozitivna na koronavirus

Od osobe iz administracije škole doznajemo pak da će se uputiti zahtjev NZJZ-u u Splitu za testiranje osoblja i učenika u školi, a vjerojatno će se tražiti i novi model nastave.

– Netko za ovo treba snositi odgovornost. Djevojčica je sada pokojna, ne možemo je vratiti, ali nitko ne može garantirati da se neće dogoditi nove tragedije. Hitno trebamo reagirati – kazao nam je čovjek zaposlen u školskoj administraciji.

Pokušali smo stupiti i kontakt s ravnateljicom Nedom Bartulin, no ona nam se nije javljala na mobitel ni na službeni broj škole.

– Inače, razrednica preminule djevojke i sama je pretrpjela nesreću u obitelji budući da joj je sin tragično preminuo. Kao da je ovo neka božja kazna. Shrvani smo – kaže nam izvor iz škole.

 

>> VIDEO Od danas su na snazi nove mjere: Mobiliziraju se studenti, umirovljeni liječnici i aktivira Arena

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • predradnik:

    "Potječe iz uredne obitelji." Dakle, ima i neurednih obitelji. Molim večernji list da nam objasni definiciju uredne obitelji.

  • prokurator:

    evo ga, ravnozemljaškim krugovima se proširila dragocjena informacija da je uzročnik smrti edem mozga. gotovo, nema dalje, ne trebamo nikakve članke. koronofobija.

  • zoster1:

    Što bi rekli antikoronaši...umrla bi ovako i onako...za 50-60 godina gore, dolje