Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NCVVO

Skandal oko državne mature: Dvojica rukovoditelja podnijeli ostavke zbog grubih propusta na štetu učenika

Državna matura
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
30.03.2021.
u 22:09

U ministarstvu obrazovanja poručuju da su nakon zaprimanja prigovora isti proslijedili članovima povjerenstva imenovanih od strane NCVVO-a i od njih tražili prijedlog postupanja, dakle o svemu je morala biti upućena i Ivana Katavić šefica NCVOO-a

Zbog 13 učenika koji su ispite državne mature polagali na jesenskom roku 2020. godine na Vladi je prihvaćena ostavka Ninoslava Šćukanca Schmidta i Tihomira Tomčića, dvojice članova Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U obrazloženju ostavke, kako neslužbeno doznajemo, stoji činjenica da se u pitanje dovela vjerodostojnost i objektivnost državne mature kao i ravnopravnost svih pristupnika. Naime u drami koja traje po završetku jesenskog roka, iza zatvorenih vrata NCVVO-a glavne uloge nisu imali maturanti koji su dobili dodatni bod, a koji je za sedmero njih značilo umjesto pada - dvojku na engleskom jeziku, a za dvoje dva dodatna boda na ispitu iz njemačkog jezika, a jednom je učeniku dodan jedan bod na eseju Hrvatskog jezika dok ostalima ni taj dodani bod nije promijenio ishod ispita.

Glavne uloge u ovoj drami pripadaju članovima Povjerenstva za praćenje provođenja državne mature. Inače, članovi Povjerenstva imenovani su odmah po završetku jesenskog roka odnosno nakon pristiglih prigovora maturanata u sustavu Postani student. Članica Povjerenstva za praćenje provođenja državne mature koja je ujedno i kordinatorica za ispite iz Matematike, Neda Lesar, unijela je u sustavu bodove za engleski i njemački jezik, dakle predmete s kojima ne bi trebala imati nikakve veze jer su za njih zaduženi kordinatori za strane jezike.

Prema njezinom službenom očitovanju kojeg posjeduje Večernji list, bodove je unijela prema odluci Povjerenstva i to nakon što je stručna radna skupina NCVVO-a odbila učenicima usvojiti prigovor. Uostalom, u svome je očitovanju Lesar navela da je bodove promijenila bez prisustva kordinatorice za strane jezike.

Upravo koordinatorica za strane jezike o svim nepravilnostima koje su se dogodile, a koje su rezultirale prolaznošću učenika na maturi koji to nisu zaslužili znanjem, još početkom listopada prošle godine obavijestila je predsjednika Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Josipa Faričića.

"Poštujući postupke propisane Etičkim kodeksom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, upozoravam Upravno vijeće da su ravnateljica Centra, tajnica ustanove i predmetna koordinatorica za ispite državne mature iz matematike za praćenje provođenja državne mature već nanijele neprocjenjivu štetu ugledu Centra nadležnog za provedbu mature, osobnome ugledu djelatnika i stručnjaka, vanjskih suradnika Centra te ugrozile povjerenje građana u Centar zato što i ispitni kordinatori škola u Republici Hrvatskoj kroz sustav za unos prigovora na ocjenu ispita državne mature imaju uvid u status obrade prigovora učenika svoje škole te su evidentirali izvršene korekcije na temelju kojih su bespravno stečene svjedodžbe o državnoj maturi ili potvrde o položenim ispitima državne mature", stoji u dopisu kojeg je zaprimio Faričić.

Članove Povjerenstva na čiju se odluku sada poziva koordinatorica za matematiku koja je i radila izmjene imenuje i ministarstvo, a oni pak ne mogu donositi nikakve odluke bez stručnih radnih skupina koje su formirane za svaki predmet državne mature i koji u konačnici i donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju prigovora maturanata.

U ministarstvu obrazovanja poručuju da su nakon zaprimanja prigovora isti proslijedili članovima povjerenstva imenovanih od strane NCVVO-a i od njih tražili prijedlog postupanja, dakle o svemu je morala biti upućena i Ivana Katavić šefica NCVOO-a.

Drugim riječima, o svemu su informirani u samom Centru za provedbu državne mature, štoviše i sami su pokrenuli postupak smjene ravnateljice Ivane Katavić no za njezinu smjenu nije bilo dovoljno glasova. Uostalom Centrar i jest i trebao bi biti neovisan i zadužen za cijelu državnu maturu uključujući ne samo ispite i bodove već i progovore, a dodavanjem bodova koja nemaju pokrića uvelike se naštetilo državnoj maturi koja je do sada bez mrlje bila jedina pravedna ulaznica za sve učenike u svijet visokog obrazovanja.

I dok se nemilosrdno zalaže za kažnjavanje učenika koji varaju na maturi jednakim se žarom sada treba zalagati i za kažnjavanje, točnije ostavke koje su već trebale biti ponuđenje onih koji su svojim neprimjerenim postupcima doista ocrnili državnu maturu.

Ključne riječi

Komentara 2

BO
boxmamojebac
08:00 01.04.2021.

Ukinite tu sprdacinu zvanom drzavna matura! Nepotizam u drzavi je dosegao kriticne nivoe pa neka se nepotisticki odlucuje na nivou sveucilista, a ne drzave. Puj

TO
TORQUEMADA
05:08 31.03.2021.

Zemlja znanja? Baš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije