Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerljiv izvještaj

Sjeverna Koreja kršila sankcije UN-a, evo kako su 2017. zaradili 200 milijuna dolara

North Korean leader Kim Jong Un signs a document regarding a long range rocket launch in this still image taken from KRT footage and released by Yonhap on February 7, 2016.  REUTERS/Yonhap ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. RE
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.02.2018.
u 23:36

"Sjeverna Koreja već krši najnovije rezolucije putem svjetskih lanaca opskrbe naftom, suradnje stranih državljana, registracije u offshore tvrtkama i međunarodnog bankarskog sustava", napisali su promatrači UN-a u izvješću od 213 stranica.

Sjeverna Koreja kršila je sankcije Ujedinjenih naroda i 2017. zaradila preko 200 milijuna dolara trgujući zabranjenom robom, pokazuje povjerljiv izvještaj neovisnih promatrača UN-a koji Pjongjang optužuje za slanje oružja u Siriju i Mjanmar. 

U izvješću Odboru za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a koji je Reuters vidio danas stoji da je Sjeverna Koreja izvozila ugljen u luke, uključujući u Rusiju, Kinu, Južnu Koreju, Maleziju i Vijetnam, većinom koristeći se lažnim papirima koji su kao zemlje podrijetla ugljena navodili Rusiju i Kinu. 

North Korean leader Kim Jong Un signs a document regarding a long range rocket launch in this still image taken from KRT footage and released by Yonhap on February 7, 2016.  REUTERS/Yonhap ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. RE
1/5

Petnaestočlano Vijeće jednoglasno je pojačalo sankcije nad Sjevernom Korejom kako bi spriječilo Pjongjanga u razvoju nuklearnog i programa balističkih raketa, zabranivši toj državi izvoz sirovina poput ugljena, željeza, olova, tekstila i morske hrane, te uvoz sirove nafte i rafiniranih naftnih proizvoda. 

"Sjeverna Koreja već krši najnovije rezolucije putem svjetskih lanaca opskrbe naftom, suradnje stranih državljana, registracije u offshore tvrtkama i međunarodnog bankarskog sustava", napisali su promatrači UN-a u izvješću od 213 stranica. Sjevernokorejska misija u toj organizaciji nije još odgovorila na te tvrdnje, a Rusija i Kina više puta ponovile su da provode sankcije. 

Promatrači su naglasili da su istraživali balističku raketnu suradnju sa Sirijom i Mjanmarom, što uključuje više od 40 ranije neprijavljenih dostava tog oružja između 2012. i 2017. u sirijski Znanstveni i istraživački centar koji nadzire program kemijskog oružja te bliskoistočne države. Sirija je pristala uništiti svoje kemijsko oružje 2013., no diplomati i oružani inspektori sumnjaju da je potajno čuvala i razvijala novo oružje te vrste. Ni Sirija ni Mjanmar nisu bili dostupni za komentar tih tvrdnja. 

Komentara 15

AN
Antiteza
07:31 03.02.2018.

Ovo je smiješno, 200 mil. dolara u 2017. Samo do sad, u 2018. Trump je ukrao 4 puta toliko. Pa i Ramljak i društvo će uzeti više do kraja godine.

Avatar Pinokio
Pinokio
00:29 03.02.2018.

Kak je zlocest.

BI
billynik
01:39 03.02.2018.

Sve mi je više simpatičan ovaj Kim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije