Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HWASAN-31

Sjeverna Koreja objavila fotografije svog taktičkog nuklearnog oružja: 'Želimo održati mir u regiji'

North Korean leader Kim Jong Un inspects nuclear warheads at an undisclosed location
Foto: KRT/REUTERS
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.03.2023.
u 14:40

Osim predstavljenih bojevih glava Hwasan-31, Pjongjang najavio je i povećanje proizvodnje materijala za nuklearno oružje kako bi se proširio arsenal države

Sjeverna Koreja ovog je utorka predstavila je svoje novo taktičko nuklearno oružje. Čelnik Kim Jong Un posjetio je tamošnji Institut za nuklearno oružje gdje su predstavljene manje bojeve glave Hwasan-31, a službeno su objavljene i fotografije tog oružja. 

Uz to, Pjongjang najavio je i povećanje proizvodnje materijala za nuklearno oružje kako bi se proširio arsenal države, piše Reuters. 

North Korean leader Kim Jong Un inspects nuclear warheads at an undisclosed location
1/9

Stručnjaci pak smatraju kako bi ove fotografije mogle ukazivati na napredak u minijaturizaciji moćnih bojevih glava koje su dovoljno malene da se montiraju na projektile koji su sposobni pogoditi i SAD. ''Ima nešto moćno u manjem prostoru. To je zabrinjavajuće'', mišljenja je profesor nuklearnog inženjerstva Kune Y. Suh, uspoređujući nove bojeve glave s verzijom iz 2016.

Bivši južnokorejski mornarički časnik Kim Dong-jup smatra kako su bojeve glave dizajnirane kako bi se koristile u najmanje osam različitih vrsta projektila i podmornica. ''One nisu ograničene na taktičke projektile, već se čini da su minijaturizirane, lagane i standardizirane bojeve glave koje se mogu postaviti na različita vozila'', objasnio je. Kim Jong Un u posjetu Institutu kazao je kako ''neprijatelj države nije specifična zemlja ili grupa, već rat i nuklearne katastrofe'', citira ga državna agencija KCNA, no dodao je kako ''politika povećavanja arsenala isključivo usmjerena na obranu države i održanje mira i regionalne stabilnosti''. 

UN kritizirao Pjongjang

Osim toga, Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Seulu pozvao je u utorak Sjevernu Koreju da potvrdi sudbinu i mjesto gdje se nalaze ljudi koji su nestali pod njezinim režimom, optužujući Pjongjang da desetljećima krši prava žrtava i njihovih obitelji. U izvješću o prisilnim nestancima i otmicama, Ured UN-a za ljudska prava rekao je da bi Sjeverna Koreja trebala priznati da je uključena u državnu politiku prisilnih nestanaka od 1950. godine te poduzeti hitne korake da okonča takva kršenja.

Izvješće, temeljeno na razgovorima s prebjezima, nekadašnjim otetim osobama i rođacima žrtava, iznosi detalje o nestancima, uključujući proizvoljna pritvaranja u Sjevernoj Koreji i otmice državljana Južne Koreje, Japana i drugih zemalja. "Prisilni nestanak duboko je kršenje mnogih prava odjednom, a odgovornost leži na državi", rekao je šef UN-a za ljudska prava Volker Turk. Pjongjang je u više navrata odbacio optužbe za kršenje prava i kritizirao istrage UN-a o nestalim osobama, optužujući SAD za miješanje u unutarnje stvari Sjeverne Koreje.

>> VIDEO Šef ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Syrskyi: 'Cilj je eliminirati što više neprijatelja'

Komentara 1

PM
Pionir_Mali
15:33 28.03.2023.

Bravo za Koreju, svi ŽELE MIR samo AMERIKA ŽELI RAT...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije