Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverna Koreja

Kim Jong Un blokirao grad zbog krađe metaka: Vojnici idu od vrata do vrata dok ih sve ne pronađu

FILE PHOTO: The 7th enlarged plenary meeting of the 8th Central Committee of the Workers' Party of Korea (WPK) in Pyongyang
Foto: KCNA/REUTERS
1/3
27.03.2023.
u 13:05

U Sjevernoj Koreji zatvoren je grad od 200 tisuća stanovnika na granici s Kinom jer je prilikom premještaja vojske nestalo 653 metaka. Kazna za posjedovanje streljiva propisana zakonom je preko tri godine rada

Grad Hyesan s oko 200 tisuća stanovnika je prema naredbi Kim Jong Una zatvoren nakon što je vojska primijetila da je im nedostaje 653 metka. Nakon što su grad zatvorili, nestalo streljivo tražili su od vrata do vrata. Nestanak su vojnici Korejske narodne armije zapazili 7. ožujka, prilikom povlačenja s područja oko Heysana koji se nalazi na granici s Kinom gdje su bili razmješteni od 2020. u svrhu osiguranja granica početkom pandemije. Opsežna istraga pokrenuta je nakon što vojnici nisu sami mogli pronaći streljivo.

"Nema tragova ni nakon što je prošlo deset dana od početka istrage" rekao je službeni izvor iz pokrajine Ryanggang, dodajući kako onima koji metke pronađu, a ne prijave prijete kazne. U zakonu stoji da će osoba koja neovlašteno posjeduje ili prenosi vatreno oružje, streljivo ili oružje kaznit će se kaznom rada dulje od tri godine.  Stanovnici grada čekali su povlačenje vojske, ali sada im je sloboda kretanja još ograničenija. "Prošlog je tjedna tvornicama, poljoprivrednim poduzećima i raznim udruženjima naređeno da aktivno sudjeluju u istrazi", govori dodajući kako su vlasti nakon deset dana istrage počele s taktikama zastrašivanja.

"Nastoje pritisnuti stanovnike pretvarajući se da je povlačenje služilo zaštiti vođe od pobunjeničkih skupina", govori izvor za Daily Mail. Pomicanje velikog broja vojnika u pograničnim regijama stanovnici bi mogli interpretirati kao da je traje napad na zemlje i osvajači pokušavaju stići do glavnog grada Pyongyanga. Službenik tvrdi i da se među stanovnicima širi strah od nasumičnog kažnjavanja ukoliko se streljivo ne pronađe. "Pojedini građani govore da vlasti potiču ozračje vojnog sukoba između Južne i Sjeverne Koreje te da tvrde kako Jug potiče rat", govori službenik i objašnjava da zbog takvog stanja napetosti stanovnici regije pomno prate istragu.

VIDEO: Dolazak odvjetnika i okrivljenih na sud

Komentara 1

SA
sargu123
14:00 27.03.2023.

Nek i pronađu 652, dobrom snajperistu dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije