Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEVERNA KOREJA PROVOCIRA

Pentagon otkrio detalje o raketi, Francuska poziva na hitne akcije: 'Žele da budemo na dometu'

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: DPA, Hina, REUTERS
28.07.2017.
u 22:41

Već dulje vrijeme zabilježeno je višestruko testiranje projektila ove totalitarne države pod vodstvom Kim Jong-una

Sjeverena Koreja je u petak lansirala još jednu balističku raketu, izvijestila je vojska SAD-a.

Vojska je je detektirala lansiranje i vrši procjene nakon čega će dati dodatne pojedinosti, rekao je glasnogovornik Pentagona agenciji Dpa.

U neuobičajenom noćnom testiranju Sjeverna Koreja je raketu lansirala nešto prije ponoći iz sjeverne pokrajine Janganag, izvijestili su Južna Koreja i Japan 

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga je rekao da je sjevernokorejska raketa letjela oko 45 minuta te da se čini da je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Suga je dodao da je lansiranje raketa neprihvatljivo i predstavlja jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, te da je Japan najoštrije prosvjedovao zbog tog događaja. 

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sazvao je sastanaka Nacionalnog vijeća za sigurnost za subotu, a sazivanje sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost je najavio i japanski premijer Shinzo Abe.

Sjevernokorejska ispitivanja dvije nuklearne bombe i različitih raketa od početka prošle godine pojačali su napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja  je 4. srpnja testirala interkontinentalne balističke rakete i, po analitičarima, približila se još jedan korak sposobnosti lansiranja raketa koje bi mogle doći do teritorija SAD-a.

Balistička raketa Sjeverne Koreje lansirana bila je interkontinentalna

Balistička raketa koju je u petak u noći lansirala Sjeverna Koreja bila je interkontinentalna (ICBM), a preletjela je oko 1000 kilometra prije no što je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa, izvijestio je Pentagon u petak.

Glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis je rekao da je raketa lansirana iz Mupyong-nija, tvornice oružja na sjeveru Sjeverne Koreje, i da je pala na oko 167 kilometara od japanskog otoka Hokkaida.

Procjenjujemo da je to bila interkontinentalna balistička raketa, a ovo je lansiranje bilo očekivano", rekao je Davis.

On je rekao da lansiranje nije predstavljalo prijetnju za Sjedinjene Države te da se rade daljnje analize.

"Naša predanost obrani naših saveznika, uključujući Republiku Koreju i Japan, pred ovim prijetnjama ostaje čvrsta. Spremni smo braniti nas i naše saveznike od bilo kakvog napada ili provokacije", rekao je Davis.

Francuska poziva na hitne UN-ove sankcije

Francuska je u petak pozvala na "hitno usvajanje dodatnih jakih sankcija" Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon novog sjevernokorejskog ispaljivanja balističke rakete.  

"To ispaljivanje, kao i ono 4. srpnja, pokazuje da sjevernokorejski režim želi da cijela međunarodna zajednica bude na dometu raketa", rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju.

"Nastavak balističkog i nuklearnog sjevernokorejskog programa predstavlja rastuću i neprihvatljivu prijetnju za sve", dodala je Agnes Romatet-Espagne.

Francuska je pozvala na nove sankcije UN-a kao i na ambiciozne autonomne mjere koje bi poduzela Europska unija.

"Samo maksimalni diplomatski pritisak može dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački stol i spriječiti ju da stekne operativni nuklearni arsenal", rekla je glasnogovornica.

Europska unija je u petak navečer osudila novo sjevernokorejsko ispaljivanja rakete i ocijenila da ono ozbiljno prijeti međunarodnom miru i sigurnosti.

To ispaljiavanje je očito kršenje međunarodnih obveza Sjeverne Koreje, stoji u priopćenju europske diplomacije, koja poziva Pjiongjang da se suzdrži novih provokacija koje bi mogle pojačati regionalne i svjetske napetosti.

 

 

 

Komentara 66

GV
golub Vaso
23:13 28.07.2017.

sjeverna Koreja treba oružje inače bi im uvodili demokraciju kao u Libiji i Siriji

DU
Deleted user
00:01 29.07.2017.

Po kojoj to logici jedne zemlje mogu imati nuklearno oružje a druge ne smiju. Tko je taj sudac.

DJ
Djura013
01:22 29.07.2017.

Sto bi Kim rekao: Ne napadaju se nezavisne zemlje zato sto imaju nuklearno oruzje vec zato sto ga nemaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije